Pommelien Thijs zet verovering van Nederland verder op Pinkpop: “Weinig succesvolle voorbeelden, maar de tijdsgeest zit mee”

Het succes van Pommelien Thijs in Nederland is volgens muziekkenners Sam Jaspers en Kim Debrie van Radio2 geen verrassing. “Het is een logische stap, want Pommelien is een straffe artiest die alles in huis heeft om Nederland te veroveren”, zegt Debrie, die in haar programma ‘Radio2 BeneBene’ veel Nederlandstalige artiesten over de vloer krijgt.

“De afgelopen decennia is in de hitparades wel gebleken dat het voor Vlaamse artiesten moeilijker is om door te breken in Nederland, dan voor Nederlanders om het bij ons te maken”, nuanceert Sam Jaspers, meer dan 25 jaar lang de drijvende kracht achter de Vlaamse Ultratop. 

“De Nederlandse muziekmarkt is groter en in tegenstelling tot België eentalig. Het aanbod aan Nederlandse artiesten die in hun moedertaal zingen, is ook groter. De Nederlanders hebben eigenlijk geen Vlaamse artiesten nodig. Sommige Nederlanders vinden ons taaltje wel exotisch en schattig.”

“Wat Pommelien Thijs in zo’n korte tijd al heeft bereikt, is niet evident. Veel hitparadesucces heeft ze in Nederland nog niet gehad, maar door haar duet met Jaap Reesema heeft ze wel een voet tussen de deur gekregen en kan ze via het livecircuit misschien verder doorbreken. Al zie je dat het parcours voor een jonge band als Bazart in Nederland moeilijk verloopt.”

Het kransje Vlaamse artiesten met langdurig hitsucces in Nederland is volgens Jaspers klein. “Bart Peeters is een tijd populair geweest, al was dat als zanger met zijn groep The Radios. En Clouseau heeft het in de jaren 90 ontzettend goed gedaan. Een ouder publiek kent hun hits nog, daarom gaan ze voor hun 40e verjaardag weer touren in Nederland.”

“Een klepper als Will Tura heeft maar 1 hit gescoord en de grote doorbraak is er nooit gekomen. Voor Raymond van het Groenewoud wel, al heeft hij natuurlijk Nederlandse ouders. Voor Vlaamse zangeressen ligt het anders. Dana Winner heeft succes gehad, Petra en Isabelle A hebben een paar hits gescoord. En zangeres Mieke is bekend geworden als protegé van Vader Abraham. En dat is het ongeveer.”

Als we naar onze Vlaamse muziekmarkt kijken, dan is de context anders. “Hier werd weinig sterke Nederlandstalige popmuziek gemaakt, al is de inhaalbeweging ingezet vanuit de jonge generatie met Pommelien, Camille en Aaron Blommaert. En er worden door onder meer Regi en Metejoor veel duetten uitgebracht met Nederlandse artiesten”, zegt Jaspers.

“De blik is vanuit ons land historisch gezien altijd meer op Nederland gericht geweest dan omgekeerd. In de jaren 70 en 80 werd er veel naar de Nederlandse televisie gekeken, waardoor muziek van pakweg Rob de Nijs, Doe Maar of Frank Boeijen vlot is overgewaaid.

“De komst van VTM in 1989 en de start van ‘Tien om te zien’ hebben tegelijk die Nederlandse instroom afgeremd en de Vlaamse muzieksector een duw in de rug gegeven. “Eindelijk was er een muziekprogramma op de Vlaamse televisie: het gedroomde platform voor Vlaamse artiesten. De kwaliteit en het aanbod zijn fors gegroeid, ten nadele van Nederlandse artiesten, al was er in die periode nog het megasucces van Marco Borsato.”

“Jaap Reesema is een uitzondering, maar veel andere Nederlandse artiesten blijven voorlopig na die duetten niet overeind. Samen een hit scoren, is geen garantie op later solosucces. Je moet een stevig plan hebben en vooral goede nummers”, benadrukt muziekkenner Sam Jaspers.

Een Nederlandse act die het zonder duetten wél opvallend goed doet in ons land is Suzan & Freek. Het duo was recent voor de tweede keer te zien in ‘Liefde voor muziek’ en ze plannen in 2025 een Sportpaleisshow. “Als goede nummers en een strak plan samenkomen, dan pakt de mayonaise vaak”, zegt Sam Jaspers.

Persartikelen