Lorenzo Urciulle, alias Colapesce, en Antonio Di Martino gingen in 2020 samenwerken als Colapesce Dimartino. Beide heren zijn afkomstig uit Sicilië en bewogen zich al een decennium in de artistieke, alternatievere muziekscene. Colapesce, genoemd naar de Siciliaanse legende van Colapesce, zat aanvankelijk in plaatselijke groepen en ging daarna solo. Hij bracht een paar platen uit, werkte samen met o.a. Levante en Carmen Consoli, en bracht ook een stripverhaal uit. Ook Dimartino zat eerst in een groep, die in zijn liedjes openlijk kritiek uitte op de maffia. Ook hij ging solo, schreef een strip en een boek, leverde nummers af voor o.a. Arisa en Francesco Renga en werkte vooral met Brunori Sas.

In 2020 sloegen de heren de handen in elkaar voor een album. Daaruit vloeide ook hun deelname aan San Remo voort. ‘Musica leggerissima’ werd vierde, maar won ook de Lucio Dalla Press Office Award en werd een waanzinnige hit. Ze stonden zeven weken op 1 en hielden in Italië ook winnaar Måneskin van de eerste plaats. Een jaar later scoorde de Spaanse zangeres Ana Mena er een grote hit mee in Spanje. In 2023 doken ze opnieuw op op San Remo met het opvallende en gesmaakte ‘Splash’.


Drie vrienden startten Lo Stato Sociale de groep in Bologna in 2009. Twee jaar later waren ze met zijn vijven. Ze brachten een paar albums uit en wisselden tijdens hun concerten hun muziek af met monologen en sketches. Ze schreven ook twee boeken en de royalty’s van hun album in 2014 gaven ze de eerste weken volledig aan de stichting Emergency (Life Support for Civilian War Victims). In 2018 namen ze deel aan San Remo, waar ze tweede werden met ‘Una vita in vacanza’ en de show stalen, met de 83-jarige Britse danseres Paddy Jones in een zeer aanstekelijke act. De single stond op nummer 1 en werd één van de grote hits van het jaar. Daarna namen ze met minder succes opnieuw deel, maar bleven ze wel een gevestigde naam. 


Extra clips: