Antonio Diodato werd in 1981 geboren in Aosta, maar groeide op in Taranto en Rome. Hij nam zijn eerste nummers op als gastzanger bij Swedish House Mafia in Stockholm. De singer-songwriter werd in 2014 tweede in de nieuwe lichting van San Remo en won dat jaar de Italiaanse MTV Award voor beste nieuwe artiest. Hij won dat jaar ook de jaarlijkse Fabrizio De André-prijs voor de beste herinterpretatie van het werk van de Genuese artiest. Vervolgens bracht Diodato een album met covers uit de jaren ’60 en ‘70 uit, waaronder de single ‘Eternità’, oorspronkelijk van Ornella Vanoni / Camaleonti. In 2018 nam hij voor het eerst deel aan San Remo bij de gevestigde waarden, maar zijn grote doorbaak kwam er twee jaar later. Met ’Fai rumore’ won hij het festival en kreeg hij er ook de Mia Martini Critic’s Award en de Lucio Dalla Press Office Award bovenop. 

Met zijn nummer 1-hit was hij meteen één van de grote favorieten voor het Songfestival, maar dat kon niet doorgaan door COVID-19. Het nummer werd in Italië ook het thema van de lockdownperiode. Mensen zongen het vanuit hun vensters en op straat allemaal mee. Voor de speciale songfestivalshow in 2020 in Rotterdam zong hij zijn nummer en een akoestische versie van ‘Nel blu dipinto di blu (Volare)’ vanuit een lege arena in Verona. In 2022 bracht hij ‘Fai rumore’ ook nog eens als gast in de eerste halve finale van het Songfestival, waarna ‘Fai rumore’ in Europa opnieuw het meest gedownloade nummer van de show werd. Hij noemde Domenico Modugno, Fabrizo De André en Luigi Tenco als zijn belangrijkste Italiaanse muzikale helden. In 2020 won hij, ook door andere hits zoals bijv. ‘Non ti amo più’, ook nog de MTV Award voor de beste Italiaanse artiest en met zijn nummer ‘Che vita meravigliosa’, uit de film ‘La dea fortuna’, won hij ook o.a. de soundtrack award op het filmfestival van Venetië.

Diodato heeft ook een acteerdiploma en speelde mee in de film ‘Un’avventura’, dat het verhaal van het gelijknamige nummer van Lucio Battisti volgt en waarvan de soundtrack alleen uit Battisti/Mogol-nummers bestaat. In 2023 deden de geruchten de ronden dat hij opnieuw zou aantreden op San Remo, maar dat bleek vals alarm. Hij kwam wel op de proppen met een mooi en eigenzinnig album, ’Cosi speciale’, met de gelijknamige leadsingle.


Extra clips: