Loredana Bertè, afkomstig uit Ancona en derde van vier zussen, legde zich in Rome eerst vooral toe op ballet, dans en theater, waar ze eerst samen met haar zus Mia Martini en Renato Zero een trio vormde en ze met haar vriend Renato ook in ‘Hair’ speelde. Nog veel rebelser dan haar zus poseerde ze in 1974 voor Playboy en werd ze daarna overtuigd om eindelijk ook een album op te nemen. In 1975 scoorde ze meteen een enorme hit met ‘Sei bellissima. Ze bouwde een heel opvallende carrière uit en werd een icoon in Italië, waarbij ze veel experimenteerde met rock, reggae, pop en ballades, en waarbij haar excentrieke looks en podiumacts centraal staan. Ze ging in New York samenwerken met Andy Warhol. 

Vanaf 1986 begon ze ook regelmatig deel te nemen aan San Remo, waar ze steeds voor controverse zorgde. Bij haar laatste deelname in 2019, ondertussen nog steeds zeer extravagant, met lang blauw haar en een compleet verzwaarde schuurstem, werd ze vierde. Ze had op de drie avonden dat ze optrad, telkens een staande ovatie gekregen, iets wat nooit eerder was gebeurd. Het protest in de zaal was nooit zo hard als toen bleek dat ze met ‘Cosa ti aspetti da me’ net niet in de top 3 was geëindigd. Daarom kreeg ze een, speciaal voor haar, voor het eerst uitgereikte prijs van het publiek.

…ze bouwde een heel opvallende carrière uit en werd een icoon in Italië, waarbij ze veel experimenteerde met rock, reggae, pop en ballades, en waarbij haar excentrieke looks en podiumacts centraal staan…

door haar eigenzinnigheid kreeg ze ook problemen met haar platenfirma’s en moest ze vaak zelf voor de productiekosten opdraaien, maar ze wordt als een levende legende beschouwd

Door haar eigenzinnigheid kreeg ze ook problemen met haar platenfirma’s en moest ze vaak zelf voor de productiekosten opdraaien, maar ze wordt als een levende legende beschouwd en draaft ook vaak op als jurylid in bijv. The Voice. In 1988 trouwde ze met Björn Borg en verhuisde ze naar Stockholm. Ze redde hem na zijn zelfmoorpoging, maar in 1992 eindigde het sprookje in een vechtscheiding, waarna Mia Martini in 1992 op het Songfestival in Stockholm in de Zweedse pers de ex-schoonzus van Borg zou worden genoemd. Mia Martini had eind jaren ’60 ook een zelfmoordpoging ondernomen toen ze een tijdje in de gevangenis zat wegens het bezit van hasj. Loredana had in 1991 ook geprobeerd zelfmoord te plegen en een jaar later was een nieuwe instorting het moment dat zij en Mia het bijlegden. Na Mia’s dood sprak ze zich ook meermaals uit over het huishoudelijk geweld dat de zussen moesten ondergaan in hun jeugd toen hun vader nog bij hen woonde. Het zou allemaal hebben bijgedragen aan de mentale problemen tijdens hun leven.


Toppers van Loredana Bertè:

Sei bellissima (1975) (doorbraakhit en nog steeds een klassieker. Moest ook gecensureerd worden. Oorspronkelijk zingt ze dat haar vriend haar in bed altijd zegt dat ze er niets van terechtbrengt, maar ‘in bed’ moest worden geschrapt.)

In alto mare (1980) (dikke hit en erg funky, in die tijd bijna ongezien in Italië)

Non sono una signora (1982) (haar grootste hit en winnaar van Festivalbar, op een moment dat het la Bertè ook privé voor de wind gaat, want ze staat op het punt om te trouwen met haar tien jaar jongere Zwitserse vriend. Mia Martini zingt hier de backing vocals en vriend Ivano Fossati schreef het nummer.)


Extra clips: