De Morgen: interview

K3 - Waterval

Waarom K3 al decennia kinderen en ouders charmeert.

Muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang aan het hoofd van Ultratop stond, merkt op dat K3 nog steeds scoort. Volgens hem vult de groep al sinds de jaren negentig een lacune in de muziekmarkt. “Veel meidengroepen die zich tot kinderen richtten zijn er nooit geweest. Aan het begin van de jaren 2000 waren er de M-Kids, maar hun nummers klonken iets heftiger en waren meer dancegericht.”

Volgens Jaspers is het een interessante strategie om de bezetting van de band regelmatig te veranderen. Niet alleen omdat K3 zo fris blijft, maar ook omdat de zoektocht naar een nieuw groepslid telkens ondersteund wordt door een brede mediacampagne. Op die manier slaagt Studio 100 erin om K3 ook bij het volwassen publiek onder de aandacht te brengen. De afscheidstournee van Karen, Kristel en Josje in 2015 was zo succesvol bij adolescenten die met hun nummers opgroeiden. Daarnaast is de kans groot dat jonge ouders die vroeger zelf naar K3 luisterden de muziek bij hun nageslacht introduceren.

De K3-trein raast dus voort, al is het pad naar succes bezaaid met hindernissen. In Nederland kampt K2 zoekt K3 met erg teleurstellende kijkcijfers en recentelijk kondigde vaste componist Miguel Wiels aan dat hij er de brui aan geeft. Jaspers: “Dat hoeft geen ramp te zijn, het interesseert kinderen sowieso niet wie de nummers schrijft. Het wordt vooral zaak om ervoor te zorgen dat de kwaliteit niet daalt.”

Persartikelen