1MARCO MENGONIDue vite
2COLAPESCE & DIMARTINOSplash
3MIRIAM BRYANT & VERONICA MAGGIOUnder någon ny
4DEPECHE MODEGhosts again
5LAZZACenere
6CUGINI DI CAMPAGNALettera 22
7ANGELELe temps fera les choses (alternative version)
8MADAMEIl bene nel male
9THEOZMer av dig
10PAOLA & CHIARAFurore
11ELODIEDue
12TANANAITango
13JESSIE WAREPearls
14M83Amnesia
15PLEASELoving soft
16ULTIMOAlba
17BECKThinking about you
18COMA_COSEL’addio
19GIANLUCA GRIGNANIQuando ti manca il fiato
20GIORGIAParole dette male
21HIPPIE HOURRAHOr aux dents #1
22JASON DERULO & DAVID GUETTASaturday/Sunday
23MR. RAINSupereroi
24NENA DACONTEEl verano
25SALUTEWait for it
26SNAKEHIPSAll I ever
27SOPHIE ELLIS-BEXTORBreaking the circle
28ADEN FOYERThe ballet girl
29ARIETEMare di guai
30GIANMARIAMostro
31KIDS RETURNI will wait for you
32LEVANTEVivo
33MIKA FEAT. NOMFUNDO MOHFeels like fire
34CARY BROTHERSStardust
35GANGERElsker dig for evigt
36MAISSIATCoeur fragile
37MARIA ANTOINETTAArrivederci
38MODALasciami
39SETHUCause perse
40SPARKLINGNot the right place (Coma remix)
41BAKARGood news
42BAZARTGeef mij alles
43BLAESTSover du nu
44CLAUDELa fille de Bennington
45DAAN16 men
46DJANGO DJANGO FEAT. SELF ESTEEMComplete me
47ISOLDE LASOENOh dear
48LEO PARIRoma est
49NAMIKA & ZAZLiebe ist
50PATRICK BRUELL’instit (un livre peut changer une vie)
51SCHOOL IS COOLHell or high water
52LIZZO FEAT. SZASpecial
53MARIAH CAREYIt’s a wrap
54OLLYPolvere
55ROSA CHEMICAL & BDOPEMade in Italy
56VARRY BRAVABambú

Er was een stortvloed aan releases deze week en bij mij komt dat vooral neer op een lawine aan nummers van het festival van San Remo:-) Maar liefst 28 artiesten, allemaal relevante namen in verschillende genres, traden vijf avonden op in ondenkbaar lange shows, waarbij de finale zelfs pas om 3u ’s nachts was afgelopen. Het blijft een ongelofelijke formule en een enorme feestweek voor de Italiaanse muziek in het algemeen. De artiesten hebben hun nummer tijdens de week meermaals live met orkest gebracht, ze hebben ook nog eens samen met 28 andere artiesten klassiekers uit de (bijna uitsluitend) Italiaanse muziekgeschiedenis gezongen en daarnaast kwamen nog andere artiesten langs om een hit te zingen of om geëerd te worden voor hun carrière en wat ze betekend hebben voor de Italiaanse muziek. Wanneer de artiesten hun nieuwe nummer de tweede keer zongen, waren alle songs al volop de meest gedraaide en gestreamde nummers van het moment, waardoor ze tegen de finale al hits waren!

Het festival werd in 1951 voor de eerste keer gehouden en naar dat voorbeeld ontstond in 1956 het Eurovisiesongfestival. De Italianen zijn hun eigen festival altijd veel meer blijven koesteren en hebben altijd veel meer de nadruk op de muziek dan op acts en show gelegd. Zowat alle grote artiesten braken door via San Remo. Dat geldt bijv. voor Eros Ramazzotti en Laura Pausini, maar ook voor Zucchero en Andrea Bocelli, die er in 1995 vierde werd met ‘Con te partirò’. Velen van hen blijven regelmatig opduiken op het festival en het fijne is dat, hoewel er wel een duidelijke ranking is, het voor iedereen als een eer aanvoelt te worden geselecteerd. Het festival kende in de loop der jaren wel wat ups en downs, maar de voorbije tien jaar waren de kijkcijfers enorm goed en waren er zoveel grote hits dat veel artiesten in de rij staan om te kunnen deelnemen.

Dit jaar zag de terugkeer op het podium van een paar van de grootste Italiaanse sterren. Giorgia won het festival in 1995 en had sinds 2001 niet meer deelgenomen. Marco Mengoni won in 2013 met ‘L’essenziale’ en werd over de streep getrokken om tien jaar later nog eens zijn opwachting te maken. Met succes, want al van voor de start was hij de te kloppen favoriet bij de bookmakers. Toen hij tijdens de eerste avond zijn nummer ‘Due vite’ bracht, nam hij al snel een grote voorsprong bij de bookmakers en bleef hij na elke tussenstand tijdens de week op 1 staan. Hoewel er nog sterke nummers waren, leek het niet echt spannend te worden, want de bookmakers gaven Marco tijdens de finale meer dan 50% kans op de overwinning, terwijl Ultimo, die op voorhand als zijn grootste concurrent werd beschouwd, maar aan 15% winstkans kwam. En zo geschiedde. Marco won, Giorgia werd zesde, Ultimo vierde en Lazza en Mr. Rain, die sterk bij de jongeren en dus ook de streaming scoorden, tweede en derde. Maar er waren nog veel knappe nummers van o.a. Madame, Elodie, Colapesce & Dimartino, Tananai, Gianluca Grignani, Coma_Cose, een comeback van de zussen Paola & Chiara en de jaren ’70 band Cugini di Campagna, die voor het eerst in hun carrière deelnamen en konden rekenen op een popnummer van La Rappresentante di Lista. Het was een overkill aan Italiaanse muziek de voorbije week, maar ze hebben er daar weer een massa hits bij en er kan geen enkel land op tegen de manier waarop ze aandacht besteden aan hun muziekpatrimonium.

De Zweedse sterren Miriam Bryant & Veronica Maggio bundelden hun krachten voor een heel sterk popduet. Veronica, al jaren de populairste Zweedse zangeres, was gevraagd door de jongere Miriam om nummers voor haar te schrijven. Toen dit nummer uit Veronica’s pen vloeide, vond ze het zelf zo goed dat ze het eigenlijk zelf ook graag wou zingen. Daardoor werd dit in Zweden alvast op gejuich onthaalde duet een feit.

Op 24 maart komt ‘Memento Mori’ uit, het nieuwe album van Depeche Mode, het eerste volwaardige album van de band sinds ‘Spirit’ in 2017. Deze week verscheen ‘Ghosts again’, de leadsingle en eerste song zonder de vorig jaar overleden Andrew Fletcher. Het nummer klinkt heel herkenbaar, met veel synthesizer, zeker wanneer het naar het einde toe verder openbloeit. Maar het is vooral erg melodieus en ik begrijp dat Dave Gahan en Martin L. Gore er zelf dol op zijn. Het brengt je terug naar hun geluid van de jaren ’80 en ’90 en wat mij betreft, is het hun beste single sinds ‘Precious’ en de Jacques Lu Cont remix van ‘A pain that I’m used to’ in 2005. De groep bracht het nummer ook in première tijdens de finale van San Remo.

Er zijn ook nog goede singles van Jessie Ware, M83 en Beck, terwijl Angèle, na haar Victoire de la Musique als beste zangeres, ‘Le temps fera les choses’ releaste en ook Bazart, Daan, Isolde Lasoen en School Is Cool nieuw werk uitbrachten.