De Romeinse Giorgia brak in 1994 door via de beginnersreeks van San Remo. Ze haalde het niet van Andrea Bocelli, maar ‘E poi’ sloeg erg aan en maakte dat jaar meteen een ster van haar. Luciano Pavarotti nodigde haar uit voor Pavarotti & Friends en het jaar nadien won ze het festival met ‘Come saprei’, samen geschreven met Eros Ramazzotti en bij ons als ‘Kom maar bij mij’ een kleine hit voor Marco Borsato. Ze wilde er graag mee naar het Songfestival, maar Italië nam dat jaar niet deel. Ze was toen ook de eerste zangeres die zowel de hoofdprijs als de prijs van de kritiek, later de Mia Martini Award, won, hetgeen Elisa haar nadeed in 2001. In 1996 werd ze vervolgens nog eens derde en bij haar laatste deelname in 2001 werd ze tweede. 

Ondertussen is ze na meer dan 15 albums en tal van hits, zoals ‘Gocce di memoria’, de grootste hit van 2003, nog steeds één van de populairste Italiaanse zangeressen. In het begin stond ze vooral bekend om haar soulvolle stem en werd ze de Italiaanse Whitney Houston genoemd, maar na een tijdje begon ze ook meer uptempo nummers te brengen, zoals de hit ‘Vanità’ in 2017. Ze leerde veel van Pino Daniele tijdens hun samenwerking in 1997 en ging daarna ook zelf haar platen producen. Ze werkte samen met Herbie Hancock en Ray Charles, naar wiens nummer ‘Georgia on my mind’ haar ouders haar noemden, Lionel Richie, Alicia Keys, Ronan Keating en Youssou N’Dour. In 2005 was ze de eerste Italiaanse artiest die een MTV Unplugged-cd opnam, waarbij ze werd bijgestaan door de band van Prince. In 2007 was ze ook de eerste Italiaanse zangeres met wie Mina een duet opnam. 

Ze scoorde ook grote hits met Eros Ramazzotti (‘Inevitabile’), Marco Mengoni (‘Come neve’) en Gianna Nannini (‘Salvame’). Giorgia staat ook bekend voor haar acties voor het goede doel. Zo is ze UNICEF-ambassadrice, richtte ze in Rome een opvangcentrum voor katten op, was ze het gezicht van een campagne tegen kinderarbeid en organiseerde ze een muziekevenement voor de bouw van een kleuterschool in Afrika. Als milieuactiviste lanceerde ze haar eigen duurzame kledinglijn en wilde ze geen beschermend plastic meer rond haar cd’s. Met haar collega’s Elisa, Fiorella Mannoia, Gianna Nannini en op initiatief van Laura Pausini nam ze in 2009 een nummer op ter ondersteuning van de slachtoffers van de aardbeving in Abruzzo, waarvoor ze ook met nog tal van andere Italiaanse artiesten optrad in het Giuseppe Meazza-stadion in  Milaan. Zelf is ze supporter van Lazio Roma.


Extra clips: