1THE NATIONALNew Order t-shirt
2HÅKAN HELLSTRÖMDen här gången är det på riktigt
3ANDREAS ODBJERGHjem fra fabrikken
4LOREENTattoo
5ISBELLSA little bit longer
6THE WEEKND & ARIANA GRANDEDie for you (remix)
7THE BLESSED MADONNA FEAT. THE JOYShades of love
8DESIRESilver machine (The Hacker remix)
9MANCHESTER ORCHESTRACapital karma
10TOBIAS RAHIM FEAT. NIELS BRANDTOzonlag a energi
11ANGEL OLSEN & STURGILL SIMPSONBig time
12REEL PEOPLE & MUHSINAHSomething new (Kraak & Smaak remix)
13CALICOSComedown
14ANA MENA & NATALIA LACUNZAMe he pillao x ti
15BERREThrill of it all
16CHVRCHESOver
17KIANAWhere did you go
18MARCUS & MARTINUSAir
19MILO MESKENSBad part of town
20THE PAPER KITESThe sweet sound of you
21ANTONITO MOLINAHubo un tiempo
22EFECTO PASILLO & BOMBAIUna canción bonita
23ELDERBROOK & VINTAGE CULTURETalk it over
24JONAS BROTHERSWings
25MARIETTEOne day
26NINA PASTORIPon que dale
27SUSANNE SUNDFØRAlyosha
28VOYOU FEAT. NOVEMBER ULTRASoleil soleil
29XINKMisschien
30YUKSEK FEAT. M.I.L.K.The night
31EVERYTHING BUT THE GIRLCaution to the wind

Eind april verschijnt ‘First two pages of Frankenstein’, het negende album in de inmiddels meer dan 20-jarige carrière van The National. Bij ons brak de in Brooklyn gevormde band stevig door met ‘Bloodbuzz Ohio’ en het album ‘High violet’ in 2010. Ik ben sindsdien altijd fan geweest en nummers als ‘I need my girl’, ‘Hey Rosey’, alsook de recente solonummers van frontman Matt Berninger heb ik heel vaak gedraaid. Leadsingle ‘Tropic morning news’ klonk al zeer vertrouwd als een typische, maar sterke single en ook het nummer dat deze week uitkwam, verrast nauwelijks, maar doet het voor mij ook weer helemaal. Heel fijne tekst ook: ‘You in a New Order t-shirt, holding a cat and glass of beer. You in a Kentucky aquarium, talking to a shark in a corner’. Voor fans als ik kan het nieuwe album gewoon niet tegenvallen:-)

Net als The National is ook de Zweedse Håkan Hellström al meer dan twintig jaar bezig. Als de belangrijkste rockster scoorde hij al een tiental nummer 1-albums in zijn thuisland. Zijn album uit 2013, waarmee ik hem ontdekte, staat inmiddels tien jaar bijna onafgebroken in de Zweedse charts. De nieuwe single klinkt vintage Hellström: erg melodieus, een beetje nostalgisch en melancholisch, met veel instrumenten en een sterk arrangement. Erg veelbelovend dus voor zijn nieuwe album dat in april verschijnt. Håkan krijgt ook nog steeds te maken met critici die vinden dat zijn stemgeluid te speciaal en zelfs een beetje vals klinkt, maar je moet er voor zijn en dat zijn de Zweden zeker. Hij heeft er ook het record van het grootste aantal toeschouwers ooit op een concert, in dit geval in het voetbalstadium van zijn thuishaven Göteborg.

Tijd ook voor een volgende single van de Deense popsensatie Andreas Odbjerg. ‘Hjem fra fabrikken’ is het titelnummer van zijn eerste album en het klinkt heel aanstekelijk en funky. Het piekte dan ook niet voor niets op 1 in de Deense charts en staat daar ondertussen al veertig weken genoteerd. In Zweden zijn ze ondertussen bijna toe aan de finale van Melodifestivalen, de populaire jaarlijkse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Elf jaar na het inmiddels iconische ‘Euphoria’ en na een latere, mislukte poging, won ze de laatste voorronde met het ijzersterke ‘Tattoo’. Het viel ook de bookmakers op. Die zijn er zeker van dat ze het ticket naar Liverpool zal binnenrijven en plaatsten Zweden op 1 voor de eindwinst in mei. België prijkt daar ondertussen op een ontzettend teleurstellende 35ste plaats, alleen Roemenië en Albanië achter zich latend.

Verder zijn er deze week ook The Blessed Madonna, Manchester Orchestra, CHVRCHES en The Weeknd, met een remix van ‘Die for you’, nu in duet met Ariana Grande. Lokaal vielen me sterke singles van Calicos, Berre en Milo Meskens op, maar vooral een heel mooie Isbells: ‘A little bit longer’.