1ELLIE GOULDINGLike a saviour
2JAKE SHEARSToo much music
3ROSE GRAYEcstasy
4FAR FROM SAINTSLet’s turn this back around
5PHOENIXAfter midnight
6YUNE PINKUNight light
7ISAAC ROUXWhite rose
8MAYBERGHilferuf
9ORBITAL FEAT. PENELOPE ISLESAre you alive?
10PAWSAOn the move
11LANCELOTMedborgare av ingenstans
12DEARYFairground
13ADEInsomnies
14DIVA FAUNE & BENOÎT POHERInvincible (le champ des possibles)
15ELODIEPurple in the sky
16KATIE MELUAThose sweet days
17MELERNo nos moverán
18RAYDEN & DANI FERNANDEZEl languaje de los coleteros
19YOTTO FEAT. LOST BOYJust the kinda feeling
20AGONEYQuiero arder
21DIRK.Alarms
22NEAA lover like me
23RAFFA FIRitmo (Hugel edit)
24STYROFOAM & THE GO FIND(All I want is to) disappear
25TERRACE MARTIN FEAT. CHANNEL TRESChucks
26WHITNEYFor a while
27YG PABLOMarée
28ALEX VARGASMeant to be together
29ANDY & LUCAS x LOS REBUJITOSQuiero ser tu sueño
30ARTHUR HLa route
31BLANCA PALOMAEAEA
32IAN THOMASBlind
33JIMI JULESMy city’s on fire (Notre Dame remix)
34JONAS BLUE & FELIX JAEHNWeekends
35M & BIGFLO & OLIIls sont fous ces humains!
36THE SMASHING PUMPKINSEmpires
37TWOCOLORS FEAT. ASDISGravirty
38THE TALLEST MAN ON EARTHEvery little heart
39UNKNOWN MORTAL ORCHESTRALayla
40VICCONochentera

In de eerste helft van het vorige decennium werd Ellie Goulding met haar frisse pophits, die ze veelal zelf schreef, een van de belangrijkste nieuwe geluiden aan het popfirmament. Ook ik was fan van hits als ‘Lights’, ‘Anything could happen’ en ‘Love me like you do’. Maar in de tweede helft van het decennium werden de solohits minder groot en ook helemaal niet meer zo inventief. Ondertussen staat haar vijfde album, ‘Higher than heaven’, gepland voor release op 24 maart en de eerste single is misschien niet perfect, maar hij doet me toch sterk terugdenken aan de Ellie van de beginjaren. ‘Like a saviour’ is een hitgevoelige, in 80’s synths gedrenkte, uptempo popsong. Benieuwd of het wat wordt, maar ik geef het graag het voordeel van de twijfel.

Nog een decennium voor Ellie Goulding beleefde Scissor Sisters zijn gloriedagen. In 2004 zetten de New Yorkers zich stevig op de kaart met een hippe versie van ‘Comfortably numb’ van Pink Floyd en twee jaar later scoorden ze een monsterhit met ‘I don’t feel like dancin’. Daarna ging het snel bergafwaarts met het succes en boegbeeld Jake Shears raakte ook met zijn titelloze soloplaat niet opnieuw in de schijnwerpers. Maar tegen de zomer staat hij er met een nieuw album, waarop hij de medewerking krijgt van Boys Noize, Iggy Pop en zijn goede vriendin Kylie Minogue. En met de eerste single ‘Too much music’, horen we al duidelijk dat hij met Kylie nog steeds op dezelfde muzikale golflengte zit.

De Londense Rose Gray blijft single na single bevestigen. ‘Prettier than you’ was uitstekend en daarna volgden nog een paar prima singles. Nu staat ze er met een tweede EP, die weer barst van de 90’s klinkende house, disco en rave, die ze veelal samen met Alex Metric schrijft. Als Far From Saints bracht Kelly Jones van Stereophonics samen met het duo The Wind and The Wave een eerste single uit. Later dit jaar volgt een album waarop Kelly via dit zijstapje meer zijn country/folk/rock/Americana-kaart kan trekken.

Er zijn deze week ook nog goede singles van o.a. Phoenix, Yunè Pinku en Orbital. Ook Elodie bracht op de valreep nog een single uit, net voor haar deelname aan het festival van San Remo, dat deze week loopt en waar ze als een van de favorieten geldt. De Spaanse songfestivalfinale werd vorig weekend beslecht. Ik hield er een paar liedjes aan over, maar echte hoogvliegers zijn het niet. Van eigen bodem zijn er ook nieuwe singles van DIRK., Styrofoam & The Go Find en een verrassende Ian Thomas. Het beste nummer komt echter van Isaac Roux. Hij won vorig jaar de publieksprijs op Humo’s Rock Rally, hij won pas De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en al op zijn sterke debuut klinkt hij internationaler dan de meeste van zijn collega’s. Wellicht ook iets waartoe zijn studies aan het door Paul McCartney opgerichte Liverpool Institute for Performing Arts hebben bijgedragen.