VRT: interview

Zomerhit 2023

Officieel gunnen ze het elkaar, maar stiekem wil iedereen “Zomerhit” winnen: “Goed voor carrière”.

Volgens Sam Jaspers, die meer dan een kwarteeuw de Ultratoplijst samengesteld heeft en de Vlaamse muzieksector door en door kent, is de prijs door de jaren heen zelfs nog belangrijker geworden.
“Sinds de prijs op televisie wordt uitgezonden (de eerste keer was dat in 2011, red.) heeft Zomerhit alleen nog aan kracht gewonnen. Er zijn in Vlaanderen niet zo veel muziekprijzen, je hebt de MIA’s, Zomerhit en dan nog wat niche prijzen.”

“Het is een prestigieuze prijs die veel artiesten gewoon graag willen winnen”, gaat Jaspers verder. “Tot vorig jaar was het een event dat op één avond plaatsvond. Dit jaar wordt de naam en de kracht van de prijs nog opgebouwd omdat er zes afleveringen aan gewijd werden.”

“We zitten inderdaad in een betere periode nu”, zegt Jaspers ook. “Het is een aantal jaren minder geweest, maar je zag het verbeteren. Er zijn weer meer Nederlandstalige Vlaamse hits, voor zo’n programma is dat ideaal. Vroeger was het muzikale aanbod niet altijd even sterk en de programma’s waren er niet. Nu is het aanbod uitgebreid, is het sterker en hitgevoeliger én zijn er plekken waar je je kan tonen, dat versterkt elkaar natuurlijk.” 

Toch valt het tastbare effect van de winst van Zomerhit steeds moeilijker te meten, geeft Jaspers toe. “Wanneer je voor het streamingtijdperk Zomerhit won, dan vertaalde zich dat meteen in de verkoop van extra singles of downloads. Bij streaming is er niet meteen een rechtstreeks effect te zien, maar het zal wel helpen. Er blijft een zeker instant effect: je treedt op op televisie, je wint een prijs en dan volgen er altijd impulsaankopen van het publiek. Maar die aantallen liggen wel veel lager dan vroeger.”

De uitgebreide media-aandacht die de wedstrijd met zich meebrengt, heeft dus zonder twijfel nog altijd een versterkend effect. “Vroeger zat het grootste effect op de verkoop, maar het effect geldt ook voor optredens”, stelt Jaspers. “Hoe meer aandacht je krijgt, hoe beter je ticketverkoop.”

Persartikelen