Bio

Sam Jaspers (1970) heralds from Mechelen, in the middle between Antwerp and Brussels in Belgium. From his very early childhood on he was immediately obsessed with music.

Growing up with music from Abba, Blondie, David Bowie and local music, he took an interest in French music very quickly and started reading international music business magazines such as Billboard, Music Week, Music & Media and Musique Info.

After studying Latin and Greek, he obtained certificates in Marketing and Management and started working in the music industry. After a short stay at European business magazine Music & Media, he co-founded the official Belgian chart company Ultratop in 1995. He managed the charts for 26 years as well as the company for the latter half period. He also launched and managed the leading Belgian Ultratop music website and curated multiple popular playlists on streaming platforms, including the first Belgian New Music Friday playlist. Apart from that he was also in charge of the Belgian airplay charts, from Music Control in 1997 to Nielsen and Radiomonitor later on.

From 2001 on he also started programming music channels for Music Choice, now Stingray, where he concentrates on local and French music. Apart from that he also took an interest in Dutch, English, French, Spanish, Italian, German, Swedish and Danish music.

Sam occupied a key position in the Belgian music industry, closely working with all record labels, radio and TV stations, press, music rights societies, international music organisations and the government. As a spokesperson for Ultratop he also became a high-profile music expert solicited a lot by all media.

Meanwhile during the years he’s also been involved in writing columns, publishing a book, helping record companies out with compiling compilations, judging in music competitions (four times Eurovision), participating in boards for official music events (MIA’s) and local government (Mechelen Feest).

In 2020 he’s been awarded with a Lifetime Achievement MIA (Music Industry Award, cfr. Grammy) for 25 years of profound Ultratop work.

In 2022 he launched his own company Messages Personnels, working as a Music Expert and Consultant.

Messages Personnels

Welkom op mijn Messages Personnels-blog!

Ik ben al sinds mijn vroege jeugd geïnteresseerd in en bezig met muziek. Als kleuter schreef ik de cijfers al op de hoesjes van de singles en klasseerde ik de singles zoals in een hitparade. Rond mijn tiende begon ik met het verwerken van binnen- en buitenlandse hitparades met de bedoeling er een nog betere lijst van te maken. Uiteraard was ik ook altijd in de muziek zelf geïnteresseerd. Eigenlijk ben ik non-stop muziek aan het beluisteren, ga ik constant op zoek naar nieuwe dingen en blijf ik grasduinen in en bijleren over het verleden…

Ik heb ondertussen Messages Personnels, mijn eigen kleine bedrijfje, als muziekconsultant opgestart, waarmee ik projecten voor partijen in de muzieksector doe en voor de media beschikbaar blijf als muziekexpert. De naam haalde ik bij ‘Message personnel’, het prachtige nummer van Françoise Hardy en Michel Berger en een van mijn absolute toppers.

In het verleden werd me vaak gesuggereerd een blog te schrijven met leuke info over de muziek die ik graag volg. Het kwam nooit echt bij me op om daarmee bezig te zijn. Ik hield het dan ook bij de weetjes waarmee ik mijn vrienden en familie de hele tijd overdonder:-), hier en daar eens een opiniestuk op aanvraag en de duidingsgesprekjes met de media. Het is echter op vraag van mijn broer dat ik overstag ben gegaan…

Omdat we met familie en vrienden naar Italië trokken, vroeg hij me om daar nu toch zeker eens iets leuks mee te doen, wat info bijeen te schrijven en zeker ook een mooie playlist te maken. Ik verdiep me al jaren graag in de Italiaanse muziek en die playlist was dan ook snel gemaakt.

Ik dompel me graag onder in de muziek van andere landen en plaatsen waar ik naartoe ga. Er is toch niets fijners dan met vrienden en familie ergens op reis te zijn, ondergedompeld in de lokale muziek? Enfin, leuke plaatsen bezoeken, mooi weer, veel plezier en vertier, en het culinaire zijn uiteraard ook belangrijk, maar de bijhorende muziek speelt voor mij altijd een cruciale rol. Ik heb eigenlijk altijd elke beleving en moment gekoppeld aan een nummer dat ik op dat moment hoorde of waarmee ik in mijn hoofd zat. Ik kan gewoon niet anders…

Ik laat jullie graag meegenieten van la dolce Italia met een reeks artikeltjes waarin ik jullie meeneem door het Italiaanse muzieklandschap, met anekdotes over de hits en sterren van vroeger en nu. De keuze van de nummers en artiesten is uiteraard een beetje subjectief, maar ik maak er een tof overzicht van.

Ik wil me echter niet beperken tot Italiaanse muziek. Ik maak er liever een blog van met info en anekdotes over de muziek en de dingen die me boeien, waarvoor ik een paar rubrieken heb voorzien op mijn site. Zo laat ik jullie graag wekelijks de New Releases ontdekken, die ik de moeite vind. Ik ga ook mijn vele playlists eens tegen het licht houden, af en toe iets over het Eurovisiesongfestival schrijven en jullie inkijk geven in mijn eigen Top 40 en Tipparade die ik al sinds mijn jeugd wekelijks bijhoud. Dat alles smuk ik graag op met leuke hoesjes, links naar clips en playlists. Op de pagina met Persartikelen komt geleidelijk aan een overzicht van waar ik in de loop der jaren in de media allemaal ben verschenen.

Enjoy😊

Sam