Alessandro Mahmoud werd geboren in Milaan en heeft een Egyptische vader en een Sardijnse moeder. Hij zette zijn eerste stappen in de muziek via X-Factor. In 2016 stond hij voor het eerst op het San Remo-podium bij de beginners en in 2018 won hij onverwacht met ‘Soldi’ bij de gevestigde waarden. De bevestiging volgde wel meteen, want het nummer stond zes weken op 1 in Italië en werd vervolgens ook tweede op het Songfestival. Het nummer werd een dikke hit in Zwitserland en Spanje en scoorde ook in Nederland en Zweden. Ook bij ons was Mahmood vanaf dan geen onbekende. Hij scoorde tal van hits in Italië, die in beperkte mate ook steeds hun weg naar het buitenland vonden, zeker op de streamingplatformen. 

Mahmood spreekt geen Arabisch, wel Sardijns, en beschouwt zichzelf als 100% Italiaans. Na zijn San Remo-overwinning kreeg hij kritiek van de toenmalige vicepremier Matteo Salvini, bekend om zijn antimigratie-standpunten. Hij vond hem niet Italiaans genoeg om San Remo te winnen en naar het Songfestival te mogen. Men gaat ervanuit dat Mahmood gay is, maar daar wil hij zich niet over uitspreken. Hij vertelde wel dat hij in zijn schooltijd slachtoffer van homofoob pestgedrag was, maar dat hij er een aversie van heeft om omwille van zijn nationaliteit of seksualiteit in een hokje te worden gestopt. Hij vindt dat het zich outen als gay je vijftig jaar terug in de tijd stuurt en dat homoseksualiteit op die manier niet als normaal wordt beschouwd. Zijn generatie vindt het iets vanzelfsprekends en let niet op verschillen in geslacht of huidskleur. 

Hij werd opgevoed door zijn moeder, nadat zijn vader het gezin tijdens zijn jeugd in de steek had gelaten. Hij hield wel wat over aan de Arabische platen die hij als kind met zijn vader beluisterde. Die invloeden zijn te horen in zijn muziek. Nochtans zegt hij zelf vooral beïnvloed te zijn door Lucio Battisti, Lucio Dalla, Paolo Conte en Amerikaanse R&B-sterren. Hij werkte ondertussen al samen met veel Italiaanse artiesten zoals Marco Mengoni, Elodie, Michele Bravi en Chiara. In 2021 scoorde hij ook een hit met Elisa, die in 2022 tweede werd op San Remo, na Mahmood, die het duet ‘Brividi’ bracht met de jonge, ook erg populaire zanger/rapper Blanco. ‘Brividi’ vertelt in een aangrijpende tekst over de laatste schokken van een voorbije liefde, waarbij het geslacht van de hoofdrolspelers nooit wordt gespecifieerd. Het gaat over de periode van de verliefdheid tot de serieuze relatie, waarvan gedacht werd dat die voorgoed zou blijven duren, en de pijn die het uiteengaan veroorzaakt. In Italië werd dit nummer erg goed onthaald. Het wordt gezien als een zeer eigentijdse ballade, waarbij de stemmen van de populaire zangers in perfecte harmonie samenkomen. ‘Brividi’ stond tien weken op 1 in Italië en was aanvankelijk ook de grote favoriet op het Songfestival. Uiteindelijk werd het duo zesde. 


Extra clips: