Luca Barbarossa – L’amore rubato (1988) + Marco Masini

Luca Barbarossa - L'amore rubato

Na een paar eerdere deelnames belandde de Romein Luca Barbarossa in 1988 voor het eerst net op het podium van San Remo met zijn nummer 1-hit ‘L’amore rubato’, een nummer over seksueel geweld, waarna hij dat jaar ook met ‘Ti scrivo’ voor Italië naar het Songfestival mocht en in de middenmoot eindigde. In 1992 won hij San Remo met ‘Portami a ballare’, speciaal geschreven voor zijn moeder, waarin hij haar vraagt hem mee ten dans te nemen, een dans van vroeger die niemand meer kent. Luca scoorde er opnieuw een grote hit mee en bleef ook tot nu nog af en toe opdagen op het festival.

Hij is inmiddels ook al lang presentator op radio en tv, en topschutter in de Italiaanse voetbalploeg van zangers, die in de jaren ’70 werd opgericht om geld in te zamelen voor het goede doel.

Luca Barbarossa - Portami a ballare

Ook in 1991 scoorde de nummer 3 van San Remo de grootste hit. Marco Masini was in de tweede helft van de jaren ’80 al volop bezig, maar brak pas door in 1990, toen hij met ‘Disperato’ San Remo voor de nieuwkomers won, meteen een zeer grote hit in Italië. Het jaar nadien keerde hij terug in de categorie van de gevestigde waarden. ‘Perché lo fai’ was aanvankelijk geschreven voor Umberto Tozzi, maar Marco Masini kreeg de voorkeur. Hij veranderde de tekst en het arrangement. In 2006 brachten beide heren samen een album uit, waarvoor ook Tozzi het nummer alsnog opnam. In 2020 zongen ze het ook nog als duet op het jubileumalbum voor Masini’s 30-jarige carrière. Marco scoorde een nummer 1-hit en de vijfde grootste hit van het jaar. Het nummer haalde ook zelfs de zevende plaats in Frankrijk. Zijn album ‘Malinconoia’ werd in Italië het bestverkochte album van 1991. 

Doorheen de jaren ’90 bleef de Florentijn scoren en de nieuwe Eros Ramazzotti leek opgestaan, zij het met een heser stemgeluid, meer dramatiek en zware teksten (dit nummer bijv. gaat over een poging een meisje van haar drugsverslaving af te helpen). Zijn succes in het buitenland bleef echter uit en hij raakte teleurgesteld in platenfirma’s en de manier waarop ze zijn muziek promootten, en trok zich terug. Een paar jaar later dook hij echter weer op en won San Remo in 2004 met ‘L’uomo volante’. Sindsdien bleef hij nog geregeld deelnemen, maar minder high profile.


Extra clips: