Renato Zero nam eind jaren ’60 al wat nummers op, maar die deden niets. Omdat hij al van in zijn jeugd werd toegeroepen dat hij een ‘zero’ was, wanneer hij geschminkt en verkleed rondliep, maakte hij er zijn artiestennaam van. Hij raakte bevriend met de zussen Mia Martini en vooral Loredana Bertè, met wie hij een trio vormde. Met Loredana speelde hij ook in de musical ‘Hair’, waarna hij begin jaren ’70 de weg van de glamrock insloeg. Hij werd aanvankelijk weggezet als een mislukte kopie van David Bowie en Marc Bolan, maar hij bleef volharden met zijn ambigue imago, fel geschminkt en vaak erg vrouwelijk gekleed. En het lukte, want in 1976 brak hij door en ontstond er zelfs een echte Zero-mania. Met zijn vaak wat disco-achtige nummers bouwde hij een legioen aan die hard-fans op en met zijn gevoelige persoonlijkheid en nochtans ook vaak aanstootgevende teksten wist hij het hart van de Italianen te raken. 

…hij bleef volharden met zijn ambigue imago, fel geschminkt en vaak erg vrouwelijk gekleed. En het lukte, want in 1976 brak hij door en ontstond er zelfs een echte Zero-mania…

Hij werd een superster, met geen enkele andere artiest te vergelijken. Zijn optredens waren extravagant en ongezien. In 1979 speelde hij zichzelf in een film die meer bezoekers trok dan ‘Superman’ en hij richtte zijn eigen platenfirma Zeromania Music op. In de loop van de jaren ’80 begon hij de schmink achterwege te laten, maar bleef hij een bepaalde grandeur uitstralen. Het succes ging echter bergaf. In 1991 werd hij tweede op San Remo en dat werd een mooie comeback. Hij begon weer grote optredens te geven met veel kledingwissels, maar meer gebalanceerd dan vroeger. Ondertussen gaat zijn carrière nog steeds verder en is hij zelfs de enige artiest die in zes decennia een nummer 1-album scoorde.

…hij werd een superster, met geen enkele andere artiest te vergelijken. Zijn optredens waren extravagant en ongezien…

Mi vendo (1977) (zijn eerste grote hit en de start van de Zero-mania en zijn pop/disco-periode)

Triangolo (1978) (een superhit en nog steeds één van zijn bekendste hits. De tekst zit vol dubbelzinnigheden waarbij een man de uitnodiging van een vrouw aanneemt om mee naar haar thuis te gaan. Daar blijkt echter nog een andere man te wachten. Eerst is de man geschokt door het onkuise voorstel, maar hij gaat uiteindelijk toch in op het triootje, de triangel, en hij zou het ook opnieuw doen.)

Il migliori anni della nostra vita (1995) (het nummer waarmee hij sinds 1995 altijd zijn concerten afsluit en dat ondertussen door veel artiesten werd gecoverd. Het werd aanvankelijk aan Giorgia aangeboden, maar zij weigerde het nummer. Daarna stelde Renato zijn vriendin Loredana Berté voor om het als duet op te nemen, maar zij zag het niet zitten omdat ze toen nog in rouw was door de dood van haar zus. Uiteindelijk nam hij het solo op en werd het één van zijn belangrijkste nummers.)


Extra clips: