De in 1963 in Cinecittà, bij Rome, geboren zanger leerde als kind al piano en gitaar spelen. Hij werd begin jaren ’80 ontdekt op een talentenjacht en er werd hem in Milaan meteen een groot platencontract aangeboden. Bij de eerste twee singles was het nog wat zoeken voor de verlegen jongen, maar toen hij ‘Terra promessa’ schreef, wist de platenfirma dat ze goud in handen had bij een mogelijke San Remo-deelname. Hij werd ingeschreven en de dan 20-jarige zanger won de beginnersreeks van San Remo. Vanaf dat jaar waren er immers aparte categorieën voor de gevestigde waarden en de nieuwe ontdekkingen. Een tieneridool was geboren en vanaf dat moment werd hij de koning van de Italiaanse hitparade, terwijl hij stap voor stap ook de rest van de wereld veroverde.

…een tieneridool was geboren en vanaf dat moment werd hij de koning van de Italiaanse hitparade, terwijl hij stap voor stap ook de rest van de wereld veroverde…

Een jaar later nam hij deel aan San Remo bij de gevestigde waarden. Hij was de gedoodverfde favoriet, maar werd zesde met het melancholieke ‘Una storia importante’. In de hitparade belandde hij echter meteen op nummer 1 en liet hij met de hoge verkopen alle andere kandidaten achter zich. Het betekende ook zijn doorbraak in Zwitserland, waar het nummer de top 10 haalde en vooral Frankrijk, waar het nummer zelfs op 2 belandde en meer dan een miljoen singles werden verkocht.

Het jaar nadien besloot de platenfirma het toch nog eens te wagen op San Remo en deze keer won hij de wedstrijd met ‘Adesso tu, waarmee hij opnieuw de top van de Italiaanse charts haalde en met zijn album ‘Nuovi eroi’ ook Festivalbar won. Deze keer deed het nummer niets in Frankrijk, maar hij brak er wel mee door in Duitsland en Wallonië, en haalde zelfs de nummer 1 in Oostenrijk en Zwitserland. De volgende tien jaar bleef zijn populariteit bij elk album groeien, met in 1988 ook een doorbraak in Vlaanderen en Nederland, en ook een uniek gelijklopend succesverhaal met de Spaanse versies van zijn nummers in de hele Spaanstalige muziekmarkt. Hij is daarmee de enige Italiaanse artiest die met zijn melodieuze ballades,  popnummers en herkenbare, nasale timbre in het buitenland in dezelfde league speelt als de internationale toppers, terwijl ook zijn populariteit in eigen land blijft standhouden. 

…enige Italiaanse artiest die met zijn melodieuze ballades,  popnummers en herkenbare, nasale timbre in het buitenland in dezelfde league speelt als de internationale toppers, terwijl ook zijn populariteit in eigen land blijft standhouden…

Zijn eerste live-registratie ‘Eros in concert’ werd in 1991 uitgezonden door de Italiaanse tv en de opbrengsten van dit concert schonk Eros integraal aan de Italiaanse en Spaanse verenigingen voor de strijd tegen kanker. Hij nam duetten op met internationale sterren als Cher, Anastacia, Joe Cocker, Ricky Martin, Tina Turner, Luis Fonsi, Nicole Scherzinger, Santana, Patsy Kensit en onze eigen Hooverphonic. In 1994 ging hij op tournee met Jovanotti en Pino Daniele, waarbij ze met hun eigen stijl en fans, afzonderlijke sets speelden, maar ook veel nummers samen brachten. In Italië nam hij duetten op met Biagio Antonacci, Il Volo, Max Pezzali, Gianluca Grignani en Giorgia, met wie hij ook samen ‘Come saprei’ schreef, waarmee de zangeres in 1995 San Remo won. In 1999 schreef hij nummers voor Gianni Morandi, wiens album hij ook producete. Met Morandi vloog hij in 1992 ook naar Los Angeles om er Michael Jackson het bedrag te overhandigen dat ze via een voetbalwedstrijd van de Nazionale Cantanti hadden verzameld voor het kinderfonds. In 2012 schreef hij de debuutsingle en nummer 1-hit ‘Due respiri’ voor X-Factor-winnares Chiara Galiazzo. Hij stak ook nooit onder stoelen of banken dat Claudio Baglioni zijn grote voorbeeld is.


Andere toppers van Eros Ramazzotti:

Ma che bello questo amore (1988) (zijn eerste top 20-hit in Vlaanderen en Nederland, van de bestseller ‘In certi momenti’, waaruit in Italië geen commerciële singles werden getrokken)

Se bastasse una canzone (1990) (een kreet naar zij die lijden en zij die dromen van een betere mensheid. Met zijn vier weken op nummer 2, zijn eerste superhit in Vlaanderen. Komt van het album ‘In ogni senso’ dat in Italië het bestverkochte album van de jaren ’90 werd. Er stonden ook tal van andere hits op, waaronder ‘Dolce Barbara’.)

…het album ‘In ogni senso’ dat in Italië het bestverkochte album van de jaren ’90 werd…

Cose della vita (1993) (uit het album ‘Tutte storie’, drie weken nummer 1 bij ons, zijn grote doorbraak in Latijns-Amerika en in 1998 nog eens opnieuw een hit in duet met Tina Turner, met een bijhorende videoclip van Spike Lee, die voor het eerst samenwerkte met een Europese artiest. ‘Un’altra te’ was een andere hit van het album.)

Più bella cosa (1996) (met dit nummer uit ‘Dove c’è musica’ won hij Festivalbar voor de zomerhit van het jaar en het album zelf was de bestverkochte plaat van het jaar. Het was opgedragen aan zijn toenmalige vriendin, de presentatrice Michelle Hunziker die ook in de videoclip speelde. Dat jaar kregen ze ook een dochtertje, Aurora,  aan wie de volgende, mooie single, ‘L’aurora’ werd opgedragen.)

Un’emozione per sempre (2003) (ook dit nummer over een afgelopen, maar onvergetelijke liefde won Festivalbar en stond twee maanden op 1 in Italië. Hij kreeg de prijs uit handen van presentatrice van het evenement Michelle Hunziker, na hun zwaar gemediatiseerde vechtscheiding. Een andere hit van het album ‘9’ was ‘Un attimo di pace’. Later kreeg Eros nog twee kinderen met zijn huidige vrouw Marica Pellegrinelli.)

Questa nostra stagione (2013) (hit uit topalbum ‘Noi’. Het nummer gaat over de liefde, zorg en aandacht, die nodig zijn om een relatie te onderhouden.)


Extra clips: