Het Laatste Nieuws: interview

P!nk - Never gonna not dance again

Waarom Pink al 23 jaar de muziekindustrie charmeert: “Ze is geen machine gemaakt door een platenlabel”

Toch hebben haar looks bijgedragen aan haar succes, vertelt muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang aan het hoofd van Ultratop stond. “Ze heeft een stoer imago. Als je naar haar kijkt, zie je een vrouw die sterk in haar schoenen staat”, verklaart hij. “Maar aan de andere kant lijkt ze ook redelijk doorsnee: iemand waarmee je zomaar bevriend zou kunnen zijn. Geen diva, die heel ver van je afstaat. Die herkenbaarheid spreekt een zeer groot publiek aan. Het is een sterkte die ze al lang heeft.”

“Haar ballads zijn dikwijls serieuze liedjes. De emotionele teksten komen persoonlijk over en raken haar publiek. De fans voelen zich aangesproken”,aldus Jaspers. “En hetzelfde geldt voor haar groteske meezingers. Ze komt zeer oprecht over.” Daar gaat Michael Polspoel, playlist verantwoordelijke van de radiozender Qmusic, mee akkoord. “Pink is niet bang om haar stem te laten horen over belangrijke maatschappelijke kwesties, waardoor haar muziek erg relevant is. Haar liedjes raken vaak universele thema’s – op een toegankelijke manier – aan, waardoor veel mensen zich kunnen identificeren met haar muziek en teksten.”

Hoewel ze veel hits uitbrengt, is of lijkt ze geen machine gemaakt door een platenlabel, zegt Jaspers. “Het lijkt alsof ze niet helemaal gekneed is. Iets wat in de vroege jaren 2000 wel het geval was bij veel andere artiesten.” 

“Pink heeft zich altijd laten omringen door de juiste personen. Ze werkt keer op keer samen met bekende tekstschrijvers en heeft daar in het verleden ook veel in gewisseld. Maar aan de meeste van haar songs schrijft ze zelf ook mee. Op die manier behoudt ze haar authentieke stem”, vult Jaspers aan.

Het is geen wonder dat de popster menig hart blijft charmeren. “Pink heeft al elk jaar sinds haar debuut een nummer uitgebracht en dat is heel opvallend. Die consistentie is zelfs uitzonderlijk. Het zorgt ervoor dat ze nooit uit de muziekindustrie is verdwenen. Zelfs wanneer ze niet de meest besproken artiest is”, meent Jaspers. “Hoewel ze vaak tegen de schenen schopt in haar nummers, zie je haar niet vaak verschijnen in de roddelpers. Ze valt wat minder op dan andere artiesten, maar is genoeg aanwezig om te blijven meegaan in de industrie”, legt hij uit.

Dat Pink hier is om te blijven, staat buiten kijf. “Ze overleeft in de hitlijsten en blijft stadions uitverkopen. Wellicht dankzij haar fans, die tot op de dag van vandaag meegroeien met haar. Maar ze spreekt ook een jonger én ouder publiek aan met haar nieuwe liedjes”, verklaart Jaspers. “Ze maakt betekenisvolle popmuziek met een alternatief randje. Haar repertoire, dat heel hard aan elkaar hangt, is radiovriendelijk en gericht op een groot publiek. Ze maakt misschien geen wereldschokkende evoluties door, maar blijft vooruit gaan. Ze is geen trendsetter, maar dat hoeft ook niet in haar geval.”

“Artiesten die ouder worden en al een tijd meegaan, hebben natuurlijk veel hits om op te teren. Zij moeten het later hebben van hun optredens, omdat ze het jongere publiek moeilijker kunnen bereiken. Pink heeft live een zeer goede reputatie: ze zingt zuiver en levert een spectaculaire show. Op die manier blijft ze fans naar haar concerten lokken. Ze kan haar hits blijven performen”, besluit Jaspers.

Persartikelen