Elisa Toffoli, geboren in 1977, komt uit Triëst en is sinds 2000 één van de, zo niet dé belangrijkste Italiaanse zangeres. Al op zestienjarige leeftijd werd ze ontdekt door Caterina Caselli en kreeg ze een platencontract op haar Sugar-label. Elisa koos er meteen voor in het Engels te zingen. Ze vindt het aanzienlijk fijner omdat ze zich zo een beetje achter de teksten kan verbergen. Als singer-songwriter trekt ze vooral de pop/soft-rock-en zelfs triphop-kaart. Al meteen brak ze door, won ze tal van populariteitsprijzen en ging ze ook samenwerkingen in Amerika en Europa aan. Toch laat ze zich soms ook overhalen om in het Italiaans te zingen en dat doet ze steeds vaker.

…is sinds 2000 één van de, zo niet dé belangrijkste Italiaanse zangeres…

In 2001 nam ze met ‘Luce (tramonti a nord-est)’ deel aan San Remo, won ze en kreeg ze er meteen ook de Mia Martini-prijs bovenop. Het nummer, waarvoor ze de Italiaanse tekst samen met Zucchero schreef, werd ook één van de grootste hits van het jaar. Daarna keerde ze terug naar het Engels, met nog steeds zeer veel succes in Italië. De internationale doorbraak wou er niet echt komen, al werden een paar van haar nummers wel kleine radiohits in Europa, doken ze ook in Amerika op, in ‘So You Think You Can Dance’, en verzorgde ze het voorprogramma van één van de Europese tournees van Eros Ramazzotti. In 2005 scoorde ze in duet met Tina Turner een nummer 1 met ‘Teach me again’. Er volgden ook drie zeer grote Italiaanse hits: ‘Una poesia anche per te’ (2005), de nummer 1-hit ‘Almeno tu nell’universo’, een cover van Mia Martini (2005), en de nummer 1-hit ‘Ti vorrei sollevare’ (2009). 

In 2013 kwam ze eindelijk op de proppen met haar eerste volledig Italiaanse album, en wat voor een. ‘L’anima vola’ stond bijna twee jaar in de hitparade en ook de gelijknamige single werd een superhit. Het nummer droeg ze op aan haar partner Andrea, met wie ze ondertussen drie kinderen heeft. De jaren nadien bleef ze scoren met afwisselend Engels en Italiaans werk. Ze schreef ook steeds meer voor andere artiesten zoals Alessandra Amoroso en Francesco Renga, wiens ‘Vivendo adesso’ in 2014 een grote San Remo-hit werd. In 2022 vierde ze na 21 jaar haar comeback op San Remo, met een tweede plaats, de prijs voor de beste compositie en een grote hit als resultaat.


Andere toppers van Elisa:

Ancora qui (2012) (deze gevoelige ballad schreef ze samen met Ennio Morricone voor de soundtrack van de Quentin Tarantino-film ‘Django Unchained’. Morricone stelde voor dat ze zich voor de tekst zou laten inspireren door herinneringen. Elisa schreef het nummer, in gedachten bij een jeugdvriend, die stierf aan leukemie.)

O forse sei tu (2022) (heel mooi nummer waarmee ze terugkeerde naar San Remo en na het eerste optreden het record van het hoogst aantal streams op één dag voor een zangeres in Italië brak. Ook het bijhorende album ‘Ritorno al futuro’ kwam meteen op 1 binnen.)


Extra clips: