Arisa, afkomstig uit Potenza, brak in 2009 door met haar overwinning op de beginnerssectie van San Remo. Haar ‘Sincerità’ stond toen zes weken op 1 en was dat jaar de grootste San Remo-hit. Arisa is een pseudoniem van Rosalba Pippa, een acroniem van de namen van haar familie: A van haar vader Antonio, R van haar eigen naam Rosalba, I en S van haar zussen Isabella en Sabrina, A van haar moeder Assunta. De volgende jaren nam ze nog zes keer met veel succes deel aan San Remo. In 2012 werd ze tweede met het mooie ‘La notte’, waarmee ze de Mia Martini Award won en ze één van de grootste hits van het jaar en haar tot nog toe grootste klassieker scoorde.

Twee jaar later won ze met ‘Controvento’ en schreef ze weer een nummer 1 op haar naam. Ook ‘Ho perso il mio amore’ was een opmerkelijke single in 2017 en in 2019 verraste ze op San Remo met het aanstekelijke ‘Mi sento bene’. Arisa was samen met Emma Marrone co-presentatrice van San Remo, zetelde vaak in de jury van X-Factor, won Dancing With The Stars en is ook een veel gevraagde stemactrice.  


Emma Marrone heeft een krachtige, rauwe stem en het is dan ook geen verrassing dat ze Gianna Nannini als haar voorbeeld beschouwt. Emma groeide op in Aradeo. In 2003 won ze Popstars, samen met twee andere jonge dames, met wie ze als trio Lucky Star een kleine hit scoorde. Daarna was het feest voorbij. In 2009 won ze de populaire talentenjacht Amici de Maria De Filippi en was ze gelanceerd. In 2011 werd ze samen met de groep Modà tweede op San Remo en scoorde ze een nummer 1-hit. Het jaar nadien won ze San Remo met het door Francesco Silvestre van Modà geschreven ‘Non è l’inferno’. In 2014 werd ze intern aangeduid om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Helaas koos ze een weinig geschikt nummer, waardoor de Italianen naar hun normen erg laag eindigden.

Met tal van hits, zoals ‘L’amore non mi basta’ in 2013 en ‘Arriverà l’amore‘ in 2015, en een resem nummer 1-albums blijft ze één van de populairste zangeressen in Italië. Al vanaf het begin van haar carrière zet de zangeres zich ook veel in voor het goede doel. Na een korte break presenteerde ze zich in 2022, voor het eerst sinds haar overwinning, weer met een geslaagde deelname op San Remo. 


Extra clips:


https://youtu.be/qe7d5S48TM4