Net als Al Bano Carrisi werd Toto Cutugno in 1943 geboren. Hij groeide op in La Spezia en begon in de jaren ’60 als drummer in een paar bandjes. In 1975 vormde hij het trio Albatros en ging hij zelf zingen. ‘Africa’ werd een redelijke hit in Italië, maar maakte als ‘L’été indien’ furore voor Joe Dassin.  In 1976 werd de groep derde op San Remo met ‘Volo AZ 504’, een kleine internationale hit en als ‘Les oiseaux de Thaïlande’ in Frankijk en Wallonië een grote hit voor Ringo, ondertussen getrouwd met de Franse Sheila. Toto profileerde zich helemaal als songschrijver met nog meer coversucces voor Joe Dassin (‘Et si tu n’existais pas’ en ‘Le jardin du Luxembourg’), Dalida (‘Monday, Tuesday (laissez-moi danser)’), Hervé Vilard (‘Reviens’) en Gérard Lenorman (‘Voici les clés’). Het waren stuk voor stuk grotere hits in Frankrijk dan de originele nummers in Italië. Voor Michel Sardou schreef hij de muziek van de superhit ‘En chantant’. In zijn thuisland leverde hij vooral hits af voor Adriano Celentano. 

https://www.youtube.com/watch?v=J5Yty3yfgCw

In 1980 nam zijn solocarrière in Italië een hoge vlucht met ‘Solo noi’, waarmee hij San Remo won. Hij nam uiteindelijk vijftien keer deel als solozanger, een record dat hij deelt met Peppino Di Capri, Milva en Al Bano. Naast zijn ene overwinning kon hij ook nog vijf tweede plaatsen verzilveren, waaronder bijv. ‘Serenata‘ in 1984, en daarnaast schreef hij ook San Remo-nummers voor tal van andere Italiaanse artiesten.

https://youtu.be/RAtPoHiN2Do

Met zijn grootste hit, ‘L’italiano’, eindigde hij vijfde in 1983. Het nummer had hij voor Adriano Celentano geschreven, maar die weigerde het. Het werd een superhit in Frankrijk en Zwitserland en scoorde ook in Duitsland en bij ons. Bij de persmensen stond Toto nooit erg hoog aangeschreven, zij vonden zijn muziek veelal te simpel. In 1990 werd hij tweede op San Remo met ‘Gli amori’ en mocht hij naar het Eurovisiesongfestival met ‘Insieme 1992’. Hij won en scoorde een Europese hit, maar haalde maar net de top 20 in zijn thuisland. Het jaar nadien presenteerde hij, samen met de andere songfestivalwinnares Gigliola Cinquetti, de liedjeskermis in Rome. Die staat bekend als één van de meest hectische van het festival, met te veel gepraat, vooral door Toto, waarbij ze bij de puntentelling alles ook nog eens in het Italiaans begonnen af te roepen.


Extra clips: