21bis 24/11/2023
Het Nieuwsblad 8/08/2023


Ciao Tutti 5/08/2023
Messages Personnels – klinkende verhalen over Italiaanse muziek
Luisteren naar Italiaanse muziek is natuurlijk ook een ideale manier om je woordenschat te vergroten. Daarom laten we je graag kennismaken met Messages Personnels, waar Sam Jaspers elke week een artikel over de Italiaanse muziekgeschiedenis deelt.
Het Laatste Nieuws 1/08/2023 en 31/07/2023
Volgens Sam Jaspers, voormalig ‘Ultratop’-oprichter, is wat Pommelien doet dan ook uiterst zeldzaam. “Artiesten die zowel met hun single als album op nummer één staan, zijn meestal zeer bekende mainstream artiesten die een heel breed publiek bereiken. Veel artiesten hebben wel een nummer één-hit te pakken met een single, maar niet tegelijk met hun album omdat die niet op hetzelfde moment wordt uitgebracht. Verder hangt het ook af van de concurrentie. Die is groter in bijvoorbeeld de eindejaarsperiode, wanneer er heel veel nieuwe muziek van grote namen wordt gelanceerd. Tegenwoordig blijven grote hits langer op nummer één staan door streaming en airplay, maar daar is dan vaak geen goedlopend album aan gekoppeld. Anderzijds zijn er ook artiesten die het in de albumlijst zeer goed doen, maar minder in de single charts, zoals Blur nu.”
Zangeres Pommelien Thijs domineert Ultratop met single én album op nummer één
Het Laatste Nieuws 7/07/2023
Ze is de eerste vrouw die twee keer het Songfestival won, en ze kampeert met ‘Tattoo’ al zeven weken op nummer 1 in de Vlaamse hitlijsten. Loreen lijkt goed op weg om na ‘Euphoria’ in 2012 opnieuw dé hit van het jaar te scoren, maar er zijn ook andere kapers op de kust. Loreen zal moeten knokken voor de titel van zomerhit, daar zijn radiopresentator Peter Van de Veire en muziekexpert Sam Jaspers het over eens. “Loreen heeft een kentering ingezet.” INTERVIEW
Het Laatste Nieuws 17/06/2023
Toch hebben haar looks bijgedragen aan haar succes, vertelt muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang aan het hoofd van Ultratop stond. “Ze heeft een stoer imago. Als je naar haar kijkt, zie je een vrouw die sterk in haar schoenen staat”, verklaart hij. “Maar aan de andere kant lijkt ze ook redelijk doorsnee: iemand waarmee je zomaar bevriend zou kunnen zijn. Geen diva, die heel ver van je afstaat. Die herkenbaarheid spreekt een zeer groot publiek aan. Het is een sterkte die ze al lang heeft.”
“Haar ballads zijn dikwijls serieuze liedjes. De emotionele teksten komen persoonlijk over en raken haar publiek. De fans voelen zich aangesproken”,aldus Jaspers. “En hetzelfde geldt voor haar groteske meezingers. Ze komt zeer oprecht over.” Daar gaat Michael Polspoel, playlist verantwoordelijke van de radiozender Qmusic, mee akkoord. “Pink is niet bang om haar stem te laten horen over belangrijke maatschappelijke kwesties, waardoor haar muziek erg relevant is. Haar liedjes raken vaak universele thema’s – op een toegankelijke manier – aan, waardoor veel mensen zich kunnen identificeren met haar muziek en teksten.”
Hoewel ze veel hits uitbrengt, is of lijkt ze geen machine gemaakt door een platenlabel, zegt Jaspers. “Het lijkt alsof ze niet helemaal gekneed is. Iets wat in de vroege jaren 2000 wel het geval was bij veel andere artiesten.”
“Pink heeft zich altijd laten omringen door de juiste personen. Ze werkt keer op keer samen met bekende tekstschrijvers en heeft daar in het verleden ook veel in gewisseld. Maar aan de meeste van haar songs schrijft ze zelf ook mee. Op die manier behoudt ze haar authentieke stem”, vult Jaspers aan.
Het is geen wonder dat de popster menig hart blijft charmeren. “Pink heeft al elk jaar sinds haar debuut een nummer uitgebracht en dat is heel opvallend. Die consistentie is zelfs uitzonderlijk. Het zorgt ervoor dat ze nooit uit de muziekindustrie is verdwenen. Zelfs wanneer ze niet de meest besproken artiest is”, meent Jaspers. “Hoewel ze vaak tegen de schenen schopt in haar nummers, zie je haar niet vaak verschijnen in de roddelpers. Ze valt wat minder op dan andere artiesten, maar is genoeg aanwezig om te blijven meegaan in de industrie”, legt hij uit.
Dat Pink hier is om te blijven, staat buiten kijf. “Ze overleeft in de hitlijsten en blijft stadions uitverkopen. Wellicht dankzij haar fans, die tot op de dag van vandaag meegroeien met haar. Maar ze spreekt ook een jonger én ouder publiek aan met haar nieuwe liedjes”, verklaart Jaspers. “Ze maakt betekenisvolle popmuziek met een alternatief randje. Haar repertoire, dat heel hard aan elkaar hangt, is radiovriendelijk en gericht op een groot publiek. Ze maakt misschien geen wereldschokkende evoluties door, maar blijft vooruit gaan. Ze is geen trendsetter, maar dat hoeft ook niet in haar geval.”
“Artiesten die ouder worden en al een tijd meegaan, hebben natuurlijk veel hits om op te teren. Zij moeten het later hebben van hun optredens, omdat ze het jongere publiek moeilijker kunnen bereiken. Pink heeft live een zeer goede reputatie: ze zingt zuiver en levert een spectaculaire show. Op die manier blijft ze fans naar haar concerten lokken. Ze kan haar hits blijven performen”, besluit Jaspers.
Songfestival.be + interview Joe FM 15/05/2023
‘This is Brussels calling’: een kijkje achter de schermen bij Belgische vakjury Songfestival
Het afgelopen Eurovisiesongfestival, inclusief het stemgedrag van de nationale vakjury’s en kijkers thuis, is traditioneel voer voor discussie the day after (en langer). Songfestival.be vroeg zich af hoe zo’n nationale vakjury eigenlijk werkt en strikte Sam Jaspers, een van de juryleden van onze Belgische professionele jury in de finale, voor tekst en uitleg. INTERVIEW

VRT 13/05/2023 + Songfestival.be 13/05/2023
Loreen wint voor de tweede keer het Songfestival voor Zweden, Gustaph wordt knap zevende voor België
Voor ons land heeft presentator en comedian Bart Cannaerts de punten van de Belgische vakjury uitgedeeld. In die jury zaten dit jaar Alex Callier (Hooverphonic), zangeres Sennek (die in 2018 deelnam aan het Songfestival), Laura Govaerts (MNM), Sam Jaspers (kenner van popmuziek voormalig Ultratop-samensteller) en Lester Williams (dj, liedjesschrijver en producer).
Herbeleef hier het Eurovisiesongfestival met Belgische inzending Gustaph
Zo stemden België en Nederland op Songfestival 2023
21bis 12/05/2023
AI maakt nu ook muziek: wat betekent dit voor de muziekindustrie?
‘Er is geen stoppen aan de opkomst van AI’, zegt Sam Jaspers, muziekexpert en mede-oprichter van de Ultratop. INTERVIEW
Dag Allemaal 02/05/2023
André Hazes: “Ik snap dat hij iets anders wil doen”

Trends 18/04/2023
AI-muziek met valse Drake-stem gaat viraal: ‘Dit is geen inbreuk van auteursrecht’
“Dit is echt van een ander niveau”, merkt Sam Jaspers op, de muziekconsultant die mee de Belgische Ultratop heeft bedacht en jarenlang heeft geleid. “Het nummer zal voor veel mensen erg geloofwaardig klinken. Vooral de stem van Drake klinkt realistisch. De stem van The Weeknd vind ik iets minder geslaagd. Ritmisch zit het ook goed. Ik denk dat we generatieve AI nog het beste zullen herkennen aan de songtekst. Die kan weleens een slechte match vormen met de artiest. Ook al is het aannemelijk dat ook die teksten op termijn steeds geloofwaardiger worden.”
“Ik begrijp die oplossing van de labels op korte termijn, maar ik vrees dat dit nieuwe fenomeen in de komende maanden en jaren nog veel meer onvrede zal veroorzaken”, merkt Jaspers op. “Die AI-diensten worden steeds toegankelijker, en mensen kunnen makkelijk en in alle stilte muziek uitbrengen met de stemmen van artiesten. Die nummers telkens te verwijderen, kan uitdraaien in een waar kat-en-muisspel.”
Jaspers vermoedt dat AI nieuwe problemen kan geven in de muziekwereld. “Het is nog vroeg om conclusies te trekken, maar alles wijst erop dat die AI-tools niet zomaar zullen verdwijnen. Hou ze maar eens tegen. Het zou tot problemen kunnen leiden bij de platenmaatschappijen, zoals ze eerder worstelden met piraterij van muzieknummers, tot Spotify en de andere bekende muziekapps zijn gekomen.”
Toch zijn er nog elementen die de kwestie mogelijk nog ingewikkelder maken voor muzieklabels. “Juridisch is er nog veel onduidelijkheid over de rechten van de labels. Daar bestond geen discussie over toen er twintig jaar geleden problemen waren met internetpiraterij. De muziek is bij een nummer als ‘Heart On My Sleeve’ wel origineel, alleen wordt artificiële stem gebruikt van bekende artiesten.” Voor platenbedrijven bestaat op termijn het risico dat derden geld verdienen met de stem van de artiesten die zij onder contract hebben. Op die manier lopen ze dan inkomsten mis, en dat is problematisch wanneer het op grote schaal gebeurt.
Jaspers meent dat de platenfirma’s een middenweg zullen moeten vinden. “De eerste reactie is natuurlijk het blokkeren van de liedjes, maar als dit soort nummers nog vaker opduikt, zal dat onvoldoende blijken. Dan zullen muziekbedrijven toch een constructieve oplossing moeten vinden. Zo kunnen ze verdienen aan gegeneerde muziek waarin de stemmen van hun artiesten voorkomen. Dat kunnen muziekbedrijven ook zien als een kans om hun bereik te vergroten. Maar het zal nog een moeilijke kwestie worden, want ik kan me voorstellen dat artiesten ook niet altijd vrede nemen met de songtekst die schijnbaar met hun stem wordt opgevoerd. Er zal dus nog veel moeten gebeuren voordat platenfirma’s bereid zijn zo’n compromis te sluiten.”
De Standaard 15/04/2023
Kan Camille ‘Vuurwerk’ brengen in Duitsland?
De Morgen 14/04/2023
Adamo, Bobbejaan en Dana Winner achterna: kan ook Camille Dhont scoren in het Duits?
Songfestival.be 27/03/2023
Loreen met ‘Tattoo’ nu al in top twintig Ultratop, hoe bijzonder is dat?
Volgens Sam Jaspers, gewezen Ultratop-directeur en muziekexpert, mag dat zeldzaam worden genoemd. Voor een ander voorbeeld van een buitenlandse Songfestivalsong die al voor de editie plaatsvindt in de Vlaamse hitlijst genoteerd staat, moet hij ruim een kwarteeuw terug in de tijd keren: “Gina G stond bij ons in de top 50 de week voor het Songfestival. Dat nummer zat hier de weken voordien al volop op de radio en was al een kleine hit op de dag van de finale”, aldus Jaspers aan Songfestival.be. Hij verwijst naar de Britse inzending uit 1996, Ooh… Aah… Just a Little Bit. Die werd pas 8e op het Songfestival in Oslo maar groeide uit tot een grote hit in verschillende landen waaronder het onze. De week voor de editie van 1996 kwam de song al binnen op #35 in de Vlaamse hitlijst, met in juli dat jaar een zesde plek als piek.
Waarom het zo zeldzaam is dat nummers voor het Songfestival al hitparadenoteringen halen, legt Jaspers uit: “Vroeger mochten de nummers niet internationaal commercieel beschikbaar zijn voor het festival. Meestal kwamen de winnaar en eventueel een paar andere nummers snel daarna de charts binnen.In bijvoorbeeld de jaren ‘70 zaten de belangrijke singles allemaal klaar om snel in de winkel te belanden.”
“Er was ook wel een tijd dat er voor ons minder evidente winnaars waren, zoals Dima Bilan en Marija Šerifović (de winnaars van 2008 en 2007 voor Rusland en Servië, red.). Het duurde dan te lang tussen de overwinning en het maken van deals tussen plaatselijke platenfirma’s en buitenlandse distributeurs. Mede daarom werden dat geen grote hits bij ons.”
“Dankzij streaming, denk aan iTunes, loopt het op dat vlak erg snel nu. Alles mag ook veel sneller uitkomen. Daardoor dat Loreen het nu al goed doet en ook Marco Mengoni in de week van Sanremo bij ons en in andere landen in de iTunes-top 50 stond.’Volgens Sam Jaspers mag het vroege succes van Tattoo in onze en andere hitparades een goede voorbode genoemd worden voor succes op het Songfestival zelf in mei: ‘Het nummer slaat duidelijk erg aan. Het helpt natuurlijk wel dat het Loreen is en er dus al een link met Euphoria is. Wellicht zou het met een hier onbekende artiest niet zo snel gegaan zijn.”
VRT 11/03/2023
“In Vlaanderen maakt niemand dat soort hippe Nederlandstalige popmuziek: tegelijk kwalitatief en ongegêneerd sfeervol, met invloeden uit rock én dance. Vooral de humor speelt Goldband maximaal uit en die maakt het verschil”, zegt muziekexpert Sam Jaspers, die de popmuziek in ons land volgt en jarenlang de Ultratop samenstelde.
“Bazart heeft ook meezingers en een breed publiek waarvoor ze live veel sfeer brengen, maar hun muziek en imago zijn serieuzer. Regi scoort met zijn Nederlandstalige dance bij een groot publiek, maar klinkt heel anders. Nederland heeft daar een andere traditie in, met bvb. Opposites of De Jeugd van Tegenwoordig, al combineren zij hun popnummers vooral met hiphop.”
“Zeker “Noodgeval” is catchy, dansbaar, grappig en makkelijk meezingbaar. Bijna alle Goldbandnummers zijn tot nu sterk, omdat ze populaire elementen uit de jaren 80 en 90 slim hergebruiken. Het is niet verrassend dat veel mensen dit leuk vinden: het klinkt ook gewoon goed”, zegt muziekexpert Sam Jaspers.
“Tegenover hun vlotte muziek staat een stoer imago, dat niet helemaal onbesproken is. Begin dit jaar was er een relletje rond zanger Milo, die tijdens een show op het podium coke had gesnoven. Iets waarvoor hij zich achteraf verontschuldigde. “Hun albumverkoop en streams piekten nog extra na dat relletje. Mensen liggen niet wakker van dat soort incidenten. Ik zie dus zeker niet direct sleet op hun populariteit”, aldus Jaspers.
Dag Allemaal 07/03/2023
Het Nieuwsblad 09/02/2023
Belgen domineren Franse hitlijsten: hoe komt het dat onze landgenoten zo populair zijn in Frankrijk?
Het Laatste Nieuws 14/01/2023


De Standaard 11/01/2023


De Standaard 28/12/2022


Het Laatste Nieuws 12/12/2022
“Er gebeurden, los van het nummer zelf, allemaal dingen rond het lied op het sociale medium waardoor het erg is gaan leven op de app. Zo wordt het gebruikt als emotionele achtergrondmuziek bij bijvoorbeeld video’s over sporters die gestopt zijn of minder presteren”, vertelde voormalig directeur van Ultratop, Sam Jaspers, toen het nummer viraal ging op de app.
TV-Familie 19/10/2022
Het Laatste Nieuws 07/10/2022
Debuutsingle Nathalie Meskens is amper te horen op de radio en daar is een duidelijke reden voor.
“Radio’s zijn erg geformatteerd”, zegt ook Sam Jaspers, oprichter van de Ultratop. “Dat wil zeggen dat ze heel goed omlijnen welke muziek ze willen spelen. En ik denk persoonlijk dat het nummer van MSKNS er overal wat buiten valt. Al heeft Radio 2 het trouwens wel gedraaid.” Hij vervolgt met enkele voorbeelden: “Voor MNM en Qmusic is het waarschijnlijk niet jong genoeg om bij hen te passen. Voor Studio Brussel is het dan weer niet alternatief genoeg en voor Radio1 is het dan niet ‘serieus’ genoeg.”
Jaspers besluit: “Ik denk dat het nummer iets is dat overal net even buiten dat format past. Dat wil daarom niet zeggen dat het niet goed is. Maar ze hebben allemaal duidelijk geprofileerd welke muziek ze op hun zender programmeren. En als een nummer in een genre valt dat eigenlijk niet echt de basis is van een zender, dan kun je dat dus wel voor hebben dat je er bijna nergens op belandt.”
Doorbraak 09/2022
Het Laatste Nieuws 23/08/2022
Dit is nog nooit eerder gebeurd: Armeense songfestivalinzending dankzij TikTok van flop naar de top.
Volgens voormalig directeur van Ultratop Sam Jaspers is het recente succes te danken aan de populaire app TikTok: “Er gebeurden, los van het nummer zelf, allemaal dingen rond het lied op het sociale medium waardoor het erg is gaan leven op de app. Zo wordt het gebruikt als emotionele achtergrondmuziek bij bijvoorbeeld video’s over sporters die gestopt zijn of minder presteren.”
Het gebeurde nooit eerder dat een Songfestivalnummer maanden later opeens zo’n sprint maakt naar de top. “Eerder stonden er natuurlijk wel al winnaars op één”, vertelt Jaspers. “Maar het is nog nooit gebeurd dat een Songfestivalnummer maanden later plots op de eerste plaats belandde. Mensen associëren dat nummer niet eens meer met het festival.”
De evolutie van TikTok als hitmaker, is volgens Jaspers niet meer terug te draaien. “Meer zelfs: het is bijna niet meer mogelijk om een echte hit te scoren, zonder dat het nummer populair is op de app. Natuurlijk doen platenfirma’s en artiesten er veel voor om hun nummers op TikTok te lanceren. Als artiest zelf een viraal concept bedenken, dat werkt bijna nooit. Het zijn enkelingen die onverwacht op een organische manier losbreken.” Recent gebeurde dat ook met het nummer ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush. Al had dat ook met de verschijning ervan in ‘Stranger Things’ te maken. “Rosa Linn is vrijwel onbekend en zit al zeker niet bij een bekende platenfirma, dat maakt dit dus tot een uniek fenomeen.”
VRT 17/08/2022
Officieel gunnen ze het elkaar, maar stiekem wil iedereen “Zomerhit” winnen: “Goed voor carrière”.
Volgens Sam Jaspers, die meer dan een kwarteeuw de Ultratoplijst samengesteld heeft en de Vlaamse muzieksector door en door kent, is de prijs door de jaren heen zelfs nog belangrijker geworden.
“Sinds de prijs op televisie wordt uitgezonden (de eerste keer was dat in 2011, red.) heeft Zomerhit alleen nog aan kracht gewonnen. Er zijn in Vlaanderen niet zo veel muziekprijzen, je hebt de MIA’s, Zomerhit en dan nog wat niche prijzen.”“Het is een prestigieuze prijs die veel artiesten gewoon graag willen winnen”, gaat Jaspers verder. “Tot vorig jaar was het een event dat op één avond plaatsvond. Dit jaar wordt de naam en de kracht van de prijs nog opgebouwd omdat er zes afleveringen aan gewijd werden.”
“We zitten inderdaad in een betere periode nu”, zegt Jaspers ook. “Het is een aantal jaren minder geweest, maar je zag het verbeteren. Er zijn weer meer Nederlandstalige Vlaamse hits, voor zo’n programma is dat ideaal. Vroeger was het muzikale aanbod niet altijd even sterk en de programma’s waren er niet. Nu is het aanbod uitgebreid, is het sterker en hitgevoeliger én zijn er plekken waar je je kan tonen, dat versterkt elkaar natuurlijk.”
Toch valt het tastbare effect van de winst van Zomerhit steeds moeilijker te meten, geeft Jaspers toe. “Wanneer je voor het streamingtijdperk Zomerhit won, dan vertaalde zich dat meteen in de verkoop van extra singles of downloads. Bij streaming is er niet meteen een rechtstreeks effect te zien, maar het zal wel helpen. Er blijft een zeker instant effect: je treedt op op televisie, je wint een prijs en dan volgen er altijd impulsaankopen van het publiek. Maar die aantallen liggen wel veel lager dan vroeger.”
De uitgebreide media-aandacht die de wedstrijd met zich meebrengt, heeft dus zonder twijfel nog altijd een versterkend effect. “Vroeger zat het grootste effect op de verkoop, maar het effect geldt ook voor optredens”, stelt Jaspers. “Hoe meer aandacht je krijgt, hoe beter je ticketverkoop.”
Het Laatste Nieuws 10/06/2022
De terugkeer van Nederlandstalige muziek, Engelstalig liedje zal nooit dezelfde impact hebben.
Hoe komt dat? Sam Jaspers, medeoprichter van de officiële Vlaamse hitparade Ultratop, legt uit: “Ik denk dat er altijd behoefte is geweest aan Nederlandstalige nummers, alleen was het aanbod er niet altijd op afgestemd.”
Al is dat zeker niet altijd zo geweest. “In de jaren 90 leverde televisie een gigantische bijdrage aan de Vlaamse muziek met programma”s als ‘Tien Om Te Zien’. Later zijn er lange tijd geen kansen geweest voor artiesten in dat genre. Daarnaast kende de muziekindustrie in de jaren 2000 een gigantische crisis door het illegaal downloaden. De geïnvesteerde budgetten gingen flink omlaag, waardoor de kwaliteit daalde”, legt Jaspers uit.
Maar dan gebeurde er iets dat het vlammetje van de Nederlandstalige muziek toch weer aanwakkerde. “Plots waaiden heel wat hits uit Nederland over naar hier. Die liedjes kenden succes, waardoor Vlaamse artiesten nummers in dezelfde richting begonnen te maken. Neem nu Suzan & Freek. Zij braken drie jaar geleden door en scoren nu hit na hit. In Vlaanderen zien we dat Metejoor met zijn rustige nummers die stijl overneemt en ook zijn muziek kent succes.”
Volgens Jaspers kan een Nederlandstalig nummer even succesvol zijn als een Engelstalige song. Zolang die maar kwalitatief genoeg is. “Die kwaliteit is er in mijn ogen op verbeterd. Liedjes slaan aan en radiozenders spelen ze vaker. Daardoor krijgen ook soortgelijke artiesten sneller een kans.” Jaspers denkt dat jongeren minder dan vroeger geïnteresseerd zijn in andere talen en dat radiostations bang zijn luisteraars te verliezen en daarom op veilig spelen met Engelstalige en Nederlandstalige muziek. ”Tegenwoordig is het moeilijk om in een andere taal te scoren, terwijl er zoveel hits liggen te wachten in het buitenland. Als die goede nummers ons niet meer bereiken, kan je ze altijd coveren in het Nederlands en er hier een succes mee boeken.”
Waarin zit de kracht van een Nederlandstalig liedje dan? “In anderstalige nummers ontgaat de tekst mij vaak compleet”, zegt Jaspers. “Ik luister er niet aandachtig naar.” Hij vindt de taal bij anderstalige nummers minder van belang. “Bij Nederlandstalige muziek is dat anders: de tekst drukt je met de neus op de feiten, omdat het je eigen taal is. Je kan er niet naast luisteren, dus je hoort het verschil tussen een sterke, intellectuele tekst of karamellenversjes sneller. Luisteraars voelen zich aangesproken door of herkennen zich in de nummers die nu scoren. Bij de meesten gaat een Engelstalig liedje nooit datzelfde effect hebben. Nederlandstalige muziek heeft het momentum”, concludeert Jaspers. “De luisteraar en de media staan ervoor open. Dat is lang niet het geval geweest. Platenlabels trekken meer artiesten aan die in hun eigen taal zingen en zo gaat de bal aan het rollen.”
21bis 26/05/2022
Nederlandstalige muziek is helemaal back in business. Metejoor won drie MIA’s, Camille scoort hit na hit en ook Tourist LeMC weet Vlaanderen te bekoren met zijn liedjes. En dat terwijl er enkele jaren geleden nog nauwelijks Nederlandstalige nummers in de hitlijsten terug te vinden waren. Sam Jaspers, medeoprichter van Vlaanderens officiële hitparade Ultratop: ‘In het Nederlands hoor je veel sneller het verschil tussen een sterke, intellectuele tekst of een karamellenversje.’ INTERVIEW
Het Laatste Nieuws 07/05/2022
Dag Allemaal 03/05/2022

VRT 01/05/2022
“Metejoor laat zich goed omringen, door Hans Francken, maar ook door platenlabel CNR, die veel succesvolle artiesten onder contract heeft”, zegt Sam Jaspers, die jarenlang de Ultratop heeft samengesteld en de Vlaamse muziekwereld door en door kent. “Regi, Niels Destadsbader, Camille: allemaal zitten ze bij CNR, en dat is geen toeval. Hun aanpak is professioneel, en het succes van de ene stuwt de andere naar boven, soms via slimme onderlinge samenwerkingen.”
“Er is in Vlaanderen zeker plek voor Niels én Metejoor. Twee Nederlandstalige artiesten die in dezelfde vijver vissen: dat hoeft geen probleem te zijn”, zegt muziekkenner Sam Jaspers. “Ik zie ze dan ook niet louter als concurrenten. Qua stijl is Metejoor iets meer een popartiest en singer-songwriter dan Niels Destadsbader, die het publiek eerst leerde kennen als mediafiguur, en daardoor in het begin vooral jonge fans aansprak.”
VRT 30/04/2022
“Er is bij het publiek altijd vraag geweest naar Nederlandstalige muziek, maar het aanbod was lange tijd niet optimaal”, zegt Sam Jaspers. Hij heeft meer dan een kwarteeuw de Ultratoplijst samengesteld, en kent de Vlaamse muzieksector door en door.
“Tijdens de “Tien om te zien”-periode waren er een pak artiesten die een breed publiek konden aanspreken. Maar nadien is die vijver opgedroogd. Het aanbod was niet sterk genoeg, of kreeg onvoldoende kansen op radio en televisie. Dat is nu veranderd, met sterke Nederlandstalige nummers, zowel van bij ons als vanuit Nederland. Gevolg: de media tonen weer meer belangstelling voor Nederlandstalige muziek. En het succes van de ene artiest trekt de andere mee.”
Het Nieuwsblad 26/04/2022
Het Nieuwsblad 22/03/2022


Het Laatste Nieuws 11/03/2022


De Morgen 27/11/2021
Waarom K3 al decennia kinderen en ouders charmeert.
Muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang aan het hoofd van Ultratop stond, merkt op dat K3 nog steeds scoort. Volgens hem vult de groep al sinds de jaren negentig een lacune in de muziekmarkt. “Veel meidengroepen die zich tot kinderen richtten zijn er nooit geweest. Aan het begin van de jaren 2000 waren er de M-Kids, maar hun nummers klonken iets heftiger en waren meer dancegericht.”
Volgens Jaspers is het een interessante strategie om de bezetting van de band regelmatig te veranderen. Niet alleen omdat K3 zo fris blijft, maar ook omdat de zoektocht naar een nieuw groepslid telkens ondersteund wordt door een brede mediacampagne. Op die manier slaagt Studio 100 erin om K3 ook bij het volwassen publiek onder de aandacht te brengen. De afscheidstournee van Karen, Kristel en Josje in 2015 was zo succesvol bij adolescenten die met hun nummers opgroeiden. Daarnaast is de kans groot dat jonge ouders die vroeger zelf naar K3 luisterden de muziek bij hun nageslacht introduceren.
De K3-trein raast dus voort, al is het pad naar succes bezaaid met hindernissen. In Nederland kampt K2 zoekt K3 met erg teleurstellende kijkcijfers en recentelijk kondigde vaste componist Miguel Wiels aan dat hij er de brui aan geeft. Jaspers: “Dat hoeft geen ramp te zijn, het interesseert kinderen sowieso niet wie de nummers schrijft. Het wordt vooral zaak om ervoor te zorgen dat de kwaliteit niet daalt.”
Het Laatste Nieuws 16/10/2021
Maar waarom duiken al die grote namen nu ineens op? “De maanden oktober en november zijn traditioneel gezien altijd al de meest interessante periode geweest om nieuw materiaal uit te brengen”, vertelt Sam Jaspers, oprichter van de Ultratop. “De verkoop van albums is dan het grootst, zeker met de eindejaarsperiode in zicht. En zowel Stromae als Adele spreken een breed publiek aan, dat zijn platen die ideaal zijn om onder de kerstboom te leggen.”
“Het wordt tijd dat we het glas heffen op zij die het minder hebben”, aldus Stromae in het nummer ‘Santé’. De clip werd geregisseerd door zijn broer, Luc Van Haver, en door Jaroslav Moravec. Dat er ook specifieke danspasjes in de clip zijn, zal ook zijn vruchten afwerpen. “Daar zie ik kansen om de jongsten te bereiken”, aldus Sam Jaspers van Ultratop. “Er zal ook daar wel wat TikTok-werk aan te pas komen, dus ik zie het wel lukken.”
De Morgen 09/10/2021
Twee van ’s werelds populairste artiesten kondigen comeback aan: kunnen ze nog scoren?
Volgens muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang directeur was van Ultratop, wordt de jarenlange sabbatical voor artiesten namelijk steeds minder vanzelfsprekend. “Er komt meer muziek uit dan ooit tevoren en het is niet eenvoudig om op te vallen. Jonge artiesten brengen daarom vaker singles uit, op die manier kunnen ze de band met hun publiek beter onderhouden en hopen ze in de belangstelling te blijven.”
Daarnaast merkt Jaspers op dat artiesten als Stromae die zich tot een eerder jonge doelgroep richten, een uitdaging wacht wanneer ze na een lange tijd terugkeren: zij moeten zowel nieuwe fans aantrekken als de oude plezieren.
Jaspers voegt toe dat sterren als Adele of Stromae zich niet zoveel hoeven aan te trekken van de commerciële logica die voor de meeste andere artiesten geldt. “Hun eerdere successen zorgen ervoor dat ze de financiële ruimte hebben om langer aan nieuw materiaal te werken.” Zodra dat klaar is, krijgen ze als wereldsterren extra media-aandacht.
VI.BE 08/09/2021
Hitlijsten zijn ijkmomenten voor ons muzikale geheugen
Sam Jaspers was meer dan 25 jaar de drijvende kracht achter Ultratop. Die kwarteeuw was een boeiende en ook woelige periode, met heel wat verschuivingen in de muziekconsumptie. Samen met Kunstenpunt ging VI.BE een verhelderend gesprek aan met de hitlijstexpert: we kregen inkijk in de evolutie van de charts en in de schat aan informatie die in zijn expertise schuilt. INTERVIEW
