Gianni Morandi stond in 2022 op zijn 78ste weer volop in de schijnwerpers en dat had hij voor een groot stuk te danken aan Jovanotti, die zijn nummer voor San Remo schreef. Lorenzo Cherubini werd in 1966 in Rome geboren, maar vertoeft al zowat zijn hele leven in Cortona, waar hij ook trouwde en met vrouw en dochter Teresa Lucia woont. Begin jaren ’80 begon hij als DJ te werken in Cortona en al snel kon hij zijn terrein naar Rome uitbreiden. Hij begon zelf muziek te maken, een op dat moment in Italië zeer originele mix van hiphop, funk en dance. Voor een optreden in een discotheek liet hij promotieposters met de naam ‘Joe Vanotti’ maken, maar die werden verkeerdelijk met de naam ‘Jovanotti’ geleverd. Hij vond het wel goed klinken en besloot onder die naam verder te gaan. Hij werd snel een van de belangrijkste deejays van de bekende zender Radio Deejay en scoorde met ‘Gimme five’ in 1988 zijn eerste nummer 1-hit. 

Verscheidene hits volgden, waarna hij in 1989 vijfde werd op San Remo, met het nummer ‘Vasco’, genoemd naar zijn grote idool Vasco Rossi. Het succes leek vervolgens wat af te nemen, hoewel ‘Libera l’anima‘, dat flopte in Italië, bij ons en in Nederland een verrassende top 10-hit werd. Jovanotti kon echter rekenen op zijn idool, die in een tv-show in 1991 verkondigde dat iedereen dan wel mocht zeggen dat het gedaan was met Jovanotti, maar dat het volgens hem nog maar pas moest beginnen. En dat klopte, want Jovanotti sloeg terug, veranderde zijn stijl en kwam met teksten over politiek en sociaal engagement op de proppen. Om de breuk met het verleden te accentueren noemde hij zijn volgende album ‘Lorenzo 1992’, niet verwijzend naar zijn pseudoniem, maar naar zijn echte naam. Met ‘Lorenzo 1994’, het tweede bestverkochte album van 1994, brak hij definitief door, mede door de hit ‘Penso positivo’. 

…zijn muziek begon erg te evolueren in de richting van de singer-songwriters, met teksten over pacifisme, globalisering, milieubewustzijn e.d…

Vanaf eind jaren ’90 begon hij ook wereldmuziek in zijn songs te verwerken. Hij ging zijn schilderijen tentoonstellen, acteerde een beetje en ging veel reizen, vooral naar Latijns-Amerika. Zijn muziek begon erg te evolueren in de richting van de singer-songwriters, met teksten over pacifisme, globalisering, milieubewustzijn e.d. Hij begon zich ook sterk sociaal te engageren. Hij werkte mee aan een liefdadigheidsalbum voor de bouw van een ziekenhuis in Mexico, hij startte een project voor de slachtoffers van de oorlog in Kosovo en in 2000 riep hij in San Remo op tot het kwijtschelden van de schulden van de ontwikkelingslanden. Met ‘Un raggio di sole’ won hij Festivalbar in 1999 en zijn album ‘Safari’ was de bestverkochte plaat van 2008. In de loop der jaren werkte hij samen met Adriano Celentano, Zucchero, Cesare Cremonini, Gianna Nannini, Giorgia, Elisa, Max Pezzali, Luca Carboni en Tommaso Paradiso. 


Andere toppers van Jovanotti:

Ciao mamma (1990) (één van de vroege Jovanotti-hits, die ook een beetje hun weg naar het buitenland vonden. Het was het themanummer van de tv-show ‘Fantastico’.)

Penso positivo (1994) (met dit nummer brak hij voorgoed door. Het is de leadsingle uit zijn zesde album ‘Lorenzo 1994’, waarmee hij in 1994 en 1995 furore maakte. Hij breidde er een zeer succesvolle tournee met Eros Ramazzotti en Pino Daniele aan vast, net als optredens op de MTV Awards in Europa en Latijns-Amerika, en een duet met Luciano Pavarotti. Deze single gaf ook aan waar Jovanotti artistiek naartoe wilde. Hij wilde blijven rappen, maar ook constructief sociale tegenstellingen benadrukken en een positieve boodschap brengen. Het nummer won Festivalbar in 1994.)

L’ombelico del mondo (1996) (ook bij ons een van zijn bekendste nummers. Hij droomt van een multiculturele wereld waarin mensen van alle rassen fijn kunnen samenleven. De positieve tekst ondersteunt hij hier met klanken van over de hele wereld: funk, een mediterrane melodielijn en Cubaanse ritmes.) 

Mi fido di te (2005) (grote hit uit nummer 1-album ‘Buon sangue’. Het werd ook het officiële lied van de Partito Democratico bij de verkiezingen in 2008.)

A te (2008) (deze single uit ‘Safari’ stond bijna een jaar in de hitparade en was de grootste hit van 2008. Hij droeg het nummer op aan zijn vrouw, met wie hij dat jaar trouwde.)

Nueva era (2019) (samenwerking met producer Dardust. De hit komt uit ‘Jova Beach Party’, een conceptalbum waarmee hij in 2019 een tour langs de Italiaanse stranden deed.)


Extra clips: