Gianna Nannini werd in 1954 geboren in Sienna. Ze is de dochter van een notoire snoepgoedfabrikant, ook plaatselijke politicus, en oudere zus van Formule 1-coureur Alessandro Nannini. Ze studeerde muziek aan het conservatorium van Lucca en trok op haar negentiende naar Milaan om haar geluk te beproeven in de muziekwereld. Ze zong eerst een tijdje bij de groep Flora, Fauna e Cemento en nam in 1976 haar eerste soloplaat op, vol thema’s met een hoge feministische inslag. In 1979 scoorde ze met ‘America’ haar eerste kleine hit in Italië, die heel verrassend meteen de top 20 in Duitsland haalde. Op de hoes van de single en het bijhorende album ‘California’ staat een foto van het Amerikaanse vrijheidsbeeld met een vibrator in de hand. Naar verluidt zou haar vader tevergeefs naar de platenfirma hebben gebeld om de achternaam van de hoes te laten schrappen. Het album ‘Puzzle’ en de single ‘Fotoromanza’ zorgden in 1984 voor haar grote doorbraak in Italië. Ze scoorde nog een aantal hits en kon ook haar succes in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bestendigen. 

en nam in 1976 haar eerste soloplaat op, vol thema’s met een hoge feministische inslag

In 1988 breidde ze haar succes verder uit. ‘I maschi’ klom tot een negende plaats in Vlaanderen, haalde de Zweedse top 5 en werd zelfs nummer 2 in Frankrijk. In 1990 nam ze samen met Edoardo Bennato ‘Un’estate italiana’ op, het nummer voor de in Italië gehouden wereldbeker voetbal en de grootste hit van het jaar. In 1994 studeerde ze cum laude af aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte in Sienna. Dat jaar klom ze ter ondersteuning van Greenpeace op het balkon van de Franse ambassade om te protesteren tegen de Franse kernproeven. Het album ‘Grazie’ was in 2006 de bestverkochte plaat van het jaar. Het jaar nadien stelde ze op San Remo haar rockopera-album voor, gebaseerd op een personage van Dante’s ‘La divina commedia’.

In 2008 was ze de eerste zangeres die het winnende San Remo-lied voor een andere artiest schreef. Samen met Laura Pausini, Giorgia, Elisa en Fiorella Mannoia organiseerde ze een groot benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Abruzzo. Op 56-jarige leeftijd beviel ze van dochter Penelope, waarbij ze niet vertelde wie de vader is. In 2014 werd ze beschuldigd van belastingontduiking en werd haar villa in Sienna in beslag genomen. Gianna werkte samen met o.a. Sting, Jovanotti, Francesco De Gregori, Dave Stewart, Andrea Bocelli, Paolo Conte, Tiziano Ferro, Gino Paoli, Vasco Rossi, Massimo Ranieri, Coez, Enrico Nigiotti en Giorgia, met wie ze ‘Salvami’ opnam, haar eerste duet met een zangeres en haar enige nummer 1-hit in het nieuwe millennium.

In 2008 was ze de eerste zangeres die het winnende San Remo-lied voor een andere artiest schreef


Andere toppers van Gianna Nannini:

Fotoromanza (1984) (Met dit meer popgerichte nummer brak ze volledig door in Italië. Het was één van de grootste hits van het jaar en het album ‘Puzzle’, haar inmiddels zesde plaat, was de op één na bestverkochte plaat van het jaar. Ze scoorde er ook mee in de Duitstalige landen en won Festivalbar. De clip werd geregisseerd door Michelangelo Antonioni. Gianna ging ook volop toeren en bouwde met haar energieke concerten een stevige live-reputatie op.)

Bello e impossible (1986) (Een van de grootste hits van 1986, uit het even succesvolle album ‘Profumo’. Het nummer is een luide liefdesverklaring, die ze haastig neerpende in een bar in Sienna. Ze heeft nooit willen zeggen over wie het nummer gaat. In de clip loopt ze gekleed in een werkpak en is ze omringd door androgyne metgezellen. Er werd vanaf toen meer gespeculeerd over haar geaardheid, maar ze zou pas in 2002 zeggen dat ze biseksueel is. Voor haar volledige outing was het wachten tot 2017. Toen kwam ze in haar autobiografie uit de kast en legde ze uit dat ze met haar partner en dochter naar Londen verhuisde, omdat de LHBT-koppels daar wettelijk beter beschermd worden dan in Italië.)

Meravigliosa creatura (1995) (dikke hit uit het album ‘Dispetto’. Twaalf jaar later werd het opnieuw een hit in de akoestische versie, nadat dat nummer gebruikt werd in een commercial van Fiat Bravo.)


Extra clips: