De op kerstdag 1988 geboren Marco Mengoni trok op zijn 19de naar Rome om er talen te studeren. Hij zette er ook zijn eerste stappen in de muziek, maar verhuisde later naar Milaan. In 2010 won hij X-Factor en brak hij meteen volledig door. Hij werd dat jaar derde op San Remo en won zijn eerste MTV Europe Award als beste Italiaanse, maar ook beste Europese act (ongezien voor een Italiaanse artiest). Hij wist ook de jaren nadien nog tal van MTV Awards te verzilveren. 

In 2013 nam hij opnieuw deel aan San Remo en met ‘L’essenziale’ schoot hij de hoofdvogel af. Het nummer stond acht weken op 1, werd de derde grootste hit van het jaar in Italië en mocht ook naar het Eurovisiesongfestival, waar het zevende eindigde. Het succes van Marco Mengoni was vanaf dan niet meer te stuiten. Met acht nummer 1-albums en tal van superhits is hij sindsdien de populairste Italiaanse artiest

Marco heeft een voor een Italiaanse zanger atypische soulstem, hoewel zijn muziek vooral popgericht is. Zijn stembereik en interpretatievermogen werden van bij het begin volop geprezen door artiesten als Giorgia, met wie hij als duo later een grote hit scoorde, Mina, Adriano Celentano en Elisa. Die laatste hielp hem in de beginperiode ook met de voorbereiding van zijn tournee.  Lucio Dalla nam een duet met hem op en prees hem als een buitengewone artiest met een sterke internationale persoonlijkheid, hij vond hem net een prins. Marco zou de zanger na zijn dood nog vaak muzikaal herdenken en trad ook op bij een groot herdenkingsconcert voor Lucio Dalla. 

…met acht nummer 1-albums en tal van superhits is hij sindsdien de populairste Italiaanse artiest…

Mengoni noemde ‘La luce dell’est’ van Lucio Battisti en ‘La cura’ van Franco Battiato als de nummers die hem als artiest het meest hebben beïnvloed. Daarnaast waren vooral David Bowie, Michael Jackson en Otis Redding zijn grootste inspiratiebronnen, net als Renato Zero, aan wiens 60ste verjaardagviering hij ook meewerkte.  


Andere toppers van Marco Mengoni:

Guerriero (2014) (deze single stond eind 2014 op 1. Het is een speciaal nummer dat broeit en groeit. Het toont ook goed welke evolutie de songschrijver ondertussen doormaakte. Het was de leadsingle van zijn album ‘Parolo in circolo’ dat een tweeluik vormde met  ‘Le cose che non ho’, dat eind 2015 uitkwam. Beide platen stonden in de top 10 van bestverkochte albums van 2015.)

Io ti aspetto (2015) (deze zomerhit schreef hij samen met Ermal Meta en producer Dardust. Hiermee liet Mengoni zich van een meer melodieuze uptempo-kant zien. Van dit nummer werden ook sterke remixes uitgebracht.)

Ti ho voluto bene veramente (2015) (nummer 1-hit en leadsingle van ‘Le cose che non ho’. De clip werd opgenomen in Ijsland.)

Muhammad Ali (2018) (vierde hit uit nummer 1-album ‘Atlantico’, waarvoor Marco zijn tijd nam en vooral inspiratie opdeed door in zijn eentje te reizen door Cuba en een tijdje in smeltkroes New York te wonen. Hij probeerde salsa en rumba in zijn muziek te verwerken. In de clip van dit nummer dwaalt hij door de straten van zijn geboortestad Ronciglione.) 

Ma stasera (2021) (eerste hitsingle van zijn abum ‘Materia (Terra)’. Het nummer werd geproducet door de hippe Duitse DJ Purple Disco Machine.)

* Mi fiderò (2022) (voor deze single werkte hij samen met Madame, een jonge zangeres die op korte tijd erg populair werd als rapper/singer-songwriter. Het nummer gaat over vertrouwen en kwetsbaarheid binnen een relatie.)

* Tutti i miei ricordi (2022) (leadsingle uit ‘Materia (Pelle)’, het tweede album in een drieluik, waarmee Marco zich van drie verschillende, maar complementaire muzikale kanten wil tonen.)

* Attraverso te (2022) (een samenwerking uit het album ‘Materia (Pelle)’, in dit geval met La Rappresentante di Lista, wat een heel leuk zomers nummer opleverde.)


Extra clips: