Wat San Remo ’81 betreft, deed de runner-up, Loretta Goggi, het dat jaar nog beter dan winnares Alice. Met ‘Maledetta primavera’ verdreef ze Alice van de top van de Italiaanse hitparade en scoorde ze een top 10-hit in Duitsland en Oostenrijk en zelfs nummer 2 in Zwitserland. Het nummer werd in Frankrijk en Wallonië een hit in de Franse versie van Hervé Vilard en bij ons zongen Conny Vandenbos en later Dana Winner ‘Vrij als een vogel’. Loretta was al sinds de jaren ’70 een geliefde zangeres, maar nog bekender is ze als tv-presentatrice en vooral imitator. Ze was in 1985 ook de eerste vrouw die San Remo presenteerde.


Derde werd Dario Baldan Bembo met ‘Tu cosa fai stasera?’, bij ons als ‘Broken dreams’ in de Engelse versie een hit van Guys ‘n’ Dolls. Milanees Dario was al sinds begin jaren ’70 actief als muzikant en componeerde grote hits voor o.a. Mia Martini en Renato Zero. In 1975 scoorde hij zelf een internationale hit met ‘Aria’, dat als ‘Aimer avant de mourir’ ook een Waalse en Franse superhit voor Sheila werd. Voor Daniel Sentacruz Ensemble schreef hij ‘Soledado’, een grote instrumentale hit over de grenzen heen en later in veel versies bekend geworden als het kerstnummer ‘When a child is born’.

In 1983 schreef hij het nummer ‘Amico è’ als thema voor de tv-quiz Superflash. Hij zong het samen met Caterina Caselli, die haar zangcarrière op dat moment al een aantal jaren had stopgezet. Een van de quizvragen was ook het raden naar de andere artiesten, die meezongen in het koortje: Gigliola Cinquetti, Pupo, Ornella Vanoni en Giuni Russo. Deze grote hit, een zeldzaam voorbeeld van een Italiaans koorlied, was in die tijd een anthem in de voetbalstadions. Céline Dion zong het in het begin van haar carrière in het Frans als ‘Hymne à l’amitié’. 


‘Slechts’ vijfde werd het tot trio herleide, uit Genua afkomstige Ricchi e Poveri. ‘Sarà perché ti amo’ werd op termijn echter dè San Remo-hit van 1981 en nog steeds één van de meest gevierde San Remo-nummers aller tijden. Ook dit nummer werd in de Duitstalige landen een hit van het niveau van de twee eerder vermelde dames, maar het bereikte ook onze contreien en werd vooral een enorme zomerhit in Frankrijk. Ook de Engelse versie van, opnieuw, Guys ‘n’ Dolls deed het goed. De groep startte eind jaren ’60 met vier. In 1971 werden ze tweede op San Remo met ‘Che sarà’ dat bekender is in de versie van José Feliciano. In die tijd werd een nummer ‘verdedigd’ door twee artiesten die het dan meestal ook apart uitbrachten. Het werd ook bij ons een top 3-hit en is nog steeds een van de bekendste en meest gecoverde Italiaanse nummers. Na strubbelingen met de ‘donkere’ zangeres, verliet de ‘blonde’ In 1981 de groep om een solocarrière te starten, die op niets uitdraaide, en scoorden ze hun grootste hit met hun San Remo-nummer. Vervolgens begonnen ze door dat succes muziek te maken die een beetje makkelijker in het gehoor lag dan hun eerdere werk, zoals ook de hit ‘M’innamoro di te‘ in 1982. In 1985 wonnen ze met het minder succesvolle ‘Se m’innamoro’ en in 2020 trad de blonde terug toe tot de groep, toen ze gevierd werden op het festival. 


Extra clips: