Loreen met ‘Tattoo’ nu al in top twintig Ultratop, hoe bijzonder is dat?

Volgens Sam Jaspers, gewezen Ultratop-directeur en muziekexpert, mag dat zeldzaam worden genoemd. Voor een ander voorbeeld van een buitenlandse Songfestivalsong die al voor de editie plaatsvindt in de Vlaamse hitlijst genoteerd staat, moet hij ruim een kwarteeuw terug in de tijd keren: “Gina G stond bij ons in de top 50 de week voor het Songfestival. Dat nummer zat hier de weken voordien al volop op de radio en was al een kleine hit op de dag van de finale”, aldus Jaspers aan Songfestival.be. Hij verwijst naar de Britse inzending uit 1996, Ooh… Aah… Just a Little Bit. Die werd pas 8e op het Songfestival in Oslo maar groeide uit tot een grote hit in verschillende landen waaronder het onze. De week voor de editie van 1996 kwam de song al binnen op #35 in de Vlaamse hitlijst, met in juli dat jaar een zesde plek als piek.

Waarom het zo zeldzaam is dat nummers voor het Songfestival al hitparadenoteringen halen, legt Jaspers uit: “Vroeger mochten de nummers niet internationaal commercieel beschikbaar zijn voor het festival. Meestal kwamen de winnaar en eventueel een paar andere nummers snel daarna de charts binnen.In bijvoorbeeld de jaren ‘70 zaten de belangrijke singles allemaal klaar om snel in de winkel te belanden.”

“Er was ook wel een tijd dat er voor ons minder evidente winnaars waren, zoals Dima Bilan en Marija Šerifović (de winnaars van 2008 en 2007 voor Rusland en Servië, red.). Het duurde dan te lang tussen de overwinning en het maken van deals tussen plaatselijke platenfirma’s en buitenlandse distributeurs. Mede daarom werden dat geen grote hits bij ons.”

“Dankzij streaming, denk aan iTunes, loopt het op dat vlak erg snel nu. Alles mag ook veel sneller uitkomen. Daardoor dat Loreen het nu al goed doet en ook Marco Mengoni in de week van Sanremo bij ons en in andere landen in de iTunes-top 50 stond.’Volgens Sam Jaspers mag het vroege succes van Tattoo in onze en andere hitparades een goede voorbode genoemd worden voor succes op het Songfestival zelf in mei: ‘Het nummer slaat duidelijk erg aan. Het helpt natuurlijk wel dat het Loreen is en er dus al een link met Euphoria is. Wellicht zou het met een hier onbekende artiest niet zo snel gegaan zijn.”

Persartikelen