Ook Wilma Goich scoorde sterk op het festival van San Remo in 1966. Caterina Caselli werd tweede, Wilma derde met de grote hit ‘In un fiore’. De zangeres werd geboren in 1945 in Caïro Montenotte, bij Savona. Haar ouders emigreerden vanuit Zara, een stad in Kroatië die vroeger bij Italië hoorde. Ze brak door in 1965 met ‘Le colline sono in fiore’, op tekst van Mogol, waarmee ze deelnam aan San Remo. Het werd een grote hit en als ‘The River’ werd het voor de Liverpoolse zanger Ken Dodd zelfs een top 3-hit en evergreen in Engeland.

Daarna scoorde ze ook nog met ‘Se stasera sono qui’ in 1967, geschreven door Luigi Tenco en Mogol, en zong ze ‘Gli occhi miei’ op San Remo ’68, in tandem met Dino. Ze eindigden maar in de middenmoot, maar vooral de versie van Dino werd een grote hit. Daarna werd het als ‘Help yourself’ zelfs een wereldhit voor Tom Jones. Wilma trouwde met de zanger Edoardo Vianello, met wie ze het duo Vianella vormde. Ze scoorden een paar hits in het begin van de jaren ’70, maar daarna werd het stil. In 1981 nam ze nog een cover van ‘The winner takes it all’ van ABBA op, waarvoor ze de Italiaanse tekst zelf schreef. Ze kwam nog regelmatig op tv, stapte ei zo na in de Romeinse politiek en ging, na dertig jaar, in 2014 weer toeren met haar, inmiddels, ex-man Edoardo. 


Dino - Gli occhi miei

Dino werd in 1948 in Verona geboren als Eugenio Zambelli. Als kind nam hij al deel aan plaatselijke wedstrijden, waar hij vaak moest concurreren met de ook heel jonge Gigliola Cinquetti. Hij werd in 1961 ontdekt, waarna hij de zanger van de groep The Kings werd. Twee jaar later werd hem een platencontract aangeboden, waarbij hij het pseudoniem Dino aannam. Zo werd hij immers in zijn familie genoemd, omdat hij erg leek op een bij een auto-ongeluk om het leven gekomen vriend van een van zijn tantes. The Kings mochten voortaan fungeren als zijn begeleidingsband. In 1964 verscheen zijn eerste single, ‘Eravamo amici’, die een hit werd en van hem, zeker ook door zijn looks, een meisjesidool maakte. Vervolgens schreven Sergio Endrigo en Sergio Bardotti ‘Te lo leggo negli occhi’ voor hem, wat zijn grootste hit werd. (Het staat helaas niet op Spotify).

Met de daaropvolgende hit kwam het tot een breuk met The Kings. De platenfirma verkoos het arrangement van Ennio Morricone boven de rockversie van de groep. Dino werd voor een dilemma geplaatst en moest uiteindelijk zonder de groep verder. Ook daarna scoorde hij nog een aantal hits en in 1968 nam hij deel aan San Remo. Daaruit kwam de hit ‘Gli occhi miei’ voort, wereldwijd bekendgemaakt door Tom Jones. Helaas ontsnapte hij daarna niet aan zijn militaire dienst, waardoor hij, ook door een switch van platenfirma, van het toneel verdween. Hij probeerde het nog wel, maar het succes bleef uit. Hij schemerde weg en werd manager van een belangrijke oliemaatschappij. Hij sprong wel op de revivaltrein van de 60’s en werkt ook nu nog regelmatig mee aan eerbetonen, zoals in 2019 toen hij een cover van Luigi Tenco opnam, en in 2021 voor een tribute-cd voor Sergio Endrigo.


Extra clips: