Songfestival.be: interview

Songfestival.be

Peter Van de Veire en andere Belgische kenners over Joost Klein: ‘Geen punten of twaalf punten’

Sam Jaspers, voormalig Ultratop-directeur en hitlijstenexpert, deelde ook zijn mening over Europapa met ons.

Sam prijst daarnaast de keuze van Nederland om voor Joost Klein te kiezen: ‘Joost heeft veel podiumervaring en is zeer populair bij een groot deel van de jeugd. Hij is ook sympathiek, positief ingesteld, geïnteresseerd in het gebeuren en voor een land ideaal om volop mee in de kijker te kunnen lopen.

Ik vind het verstandig van Nederland om eens voor dit soort artiest te gaan en voor spektakel en de jeugd te kiezen. Een artiest die ook in eigen land alvast wat teweeg kan brengen. Het moeten niet altijd breekbare ballades zijn hè. Het feit dat Nederland voor Joost koos, deed me meteen vermoeden dat het nummer ook wel sterk zou zijn.

Anders zouden ze het nooit gekozen hebben uit een blijkbaar toch wel lange reeks van bekende artiesten die een nummer hadden ingestuurd.’

Met Sam spraken we of het nummer Europees zal scoren: ‘Of Europapa gaat aanslaan valt moeilijk te voorspellen, vind ik. Finland had vorig jaar een bijzonder sterke en strakke act en dat heeft Joost zeker ook nodig.

Op die act is het momenteel nog even wachten. Het nummer klinkt heel gemakkelijk, maar ik kan me voorstellen dat het in het buitenland vreemd en ook te simpel kan overkomen.

De grappige tekst, met bovendien een mooie boodschap, kan daar nauwelijks doordringen en de beat en melodie zijn heel eenvoudig. Bij ons en in Nederland zal dit zeker aanslaan. We kennen de voorgeschiedenis, we verstaan de tekst en kunnen het helemaal plaatsen.’

Joost - Europapa

Sam sluit af met zijn voorspelling over eventueel succes in de hitlijsten. De Nederlandse selectiecommissie gaf namelijk aan een potentiële Europese hit in het nummer te zien.

‘Het zou een feestnummer worden en bij ons zal dat op de zomerfestivals zeker ook blijken. Om een grote hit te scoren heb je hier ook veel airplay nodig en dat ligt wat moeilijker.

Uiteindelijk worden de nummers van Joost tot nu toe nooit echt genoeg gestreamd en gedraaid om brokken te maken in de singlescharts, maar met alle aandacht die hij de volgende maanden zal krijgen, zal dat tij bij ons en zeker in zijn thuisland met dit nummer wel keren. Hij zal niet alleen de zalen en weides vullen, maar ook hoog in de charts prijken.’

Mij lijkt het erg hoog gegrepen om hier nu al een potentiële Europese hit in te zien, maar alles zal afhangen van de act en hoe die overkomt bij landen waar ze weinig met de tekst kunnen. Ik ga ervanuit dat het wel genoeg zal teweegbrengen om door te stoten naar de finale.’

Persartikelen