Raffaella Carrà – A far l’amore comincia tu (1977)

Raffaella Carra - A far l'amore cominicia tu

Raffaella Carrà werd in 1943 in Bologna geboren als Raffaella Maria Roberta Pelloni. Haar ouders scheidden op haar tweede, waardoor ze in haar jeugd schipperde tussen Bologna en Bellaria, waar haar moeder en grootmoeder een koffiebar runden. Ze belandde aan de Accademia nazionale di Danza in Rome en ging vervolgens naar de acteerschool. Ze verscheen al op haar achtste op het witte doek en speelde in de jaren ’60 in heel wat films mee, zoals ook ‘Von Ryan’s Express’, waarin ze tegenover Frank Sinatra stond. De regisseur Dante Guardamagna suggereerde haar de achternaam Carrà te hanteren, een referentie naar zijn geliefde schilder Carlo Carrà. Ze belandde als showgirl op tv, waarbij ze opviel met haar pittige en moderne stijl, en besloot haar slabakkende acteercarrière op te geven, met uitzondering van enkele latere films en tv-series.

…ze belandde als showgirl op tv, waarbij ze opviel met haar pittige en moderne stijl…

In 1969 co-presenteerde ze de show ‘Io, Agata e tu’, waarin ze ook zong en danste. Later dat jaar presenteerde ze Canzonssima, waarvan ze ook het thema ‘Ma che musica maestro!’ zong, haar eerste single en meteen een grote hit, ondanks de controverse omdat ze haar blote navel toonde tijdens haar act. Ook het programma scoorde en ze werd uitgeroepen tot de nieuwe ster van de Italiaanse showbizz. Ze bracht een paar albums uit, scoorde een resem hits en koppelde haar singles vaak aan de shows, waaraan ze meewerkte. In 1974 presenteerde ze samen met Mina ‘Milleluci’, dat het tv-afscheid van Mina inluidde en van Raffaella een nog grotere ster maakte. In de tweede helft van de jaren ’70 kreeg ze ook veel succes in de Spaanstalige landen en ging ze ook presenteren op de Spaanse tv. 

haar eerste single en meteen een grote hit, ondanks de controverse omdat ze haar blote navel toonde tijdens haar act. Ook het programma scoorde en ze werd uitgeroepen tot de nieuwe ster van de Italiaanse showbizz

In 1977 scoorde ze een grote internationale hit met ‘A far l’amore comincia tu’, dat ook bij ons een week op 1 stond en in de Engelse versie ook de Britse top 10 haalde. Vreemd genoeg was het geen grote hit in Italië. De songtekst was behoorlijk gewaagd in die tijd. In het begin richt ze zich tot de man en klaagt ze over zijn gebrek aan initiatief in de slaapkamer. In de strofen geeft ze de vrouwen aanwijzingen hoe ze te werk moeten gaan. Met dit nummer bevestigde Raffaella haar imago als vrijgevochten sekssymbool in haar thuisland. Ze bleef altijd verder presenteren in Italië en Spanje, ging ook talkshows hosten, legendarische shows als ‘Pronto, Raffaella?’ en ‘Buonasera Raffaella’, en ook haar telefoonspelletjes werden legendarisch.

Raffaella Carra - Tutto Carra

In 2001 presenteerde ze het festival van San Remo en ze was ook de drijvende kracht achter de comeback van Italië op het Songfestival in 2011, na 13 jaar afwezigheid. Ze verzorgde ook de commentaar en maakte de Italiaanse punten bekend. In 2011 maakte Bob Sinclar een succesvolle remix van haar grootste hit, waarna een nieuw album van haar verscheen. Ze zetelde in The Voice Italia en in 2020 werd de Spaanse film ‘Balla balla’ uitgebracht, gebaseerd op de liedjes van Raffaella en waarin ze ook als cameo opduikt. 

…met dit nummer bevestigde Raffaella haar imago als vrijgevochten sekssymbool in haar thuisland…

In juli 2021 stierf ze aan longkanker. De begrafenis werd live uitgezonden op de RAI en veel mensen brachten hulde aan haar in een begrafenisstoet, die via allerlei voor haar carrière symbolische plaatsen naar het Capitool leidde, waar de uitvaart plaatsvond. Ze had geen kinderen, maar adopteerde er veel op afstand in verschillende delen van de wereld. Ze wordt beschouwd als een belangrijk gay icoon, zowel voor haar imago als haar muziek. In Madrid werd ze daarvoor gehonoreerd tijdens de Gay Pride in 2017. Na haar dood werden muurschilderingen van haar gemaakt in Barcelona, Milaan en Rome, soms vernield door vandalen, maar steeds opnieuw hersteld. In Madrid en Forno werd ondertussen een plein naar haar genoemd en de kust van Bellaria-Igea Marina wordt voortaan de Carrà-kust genoemd. Op San Remo 2022 werd ze geëerd met stukken uit de musical over haar, ‘Ballo ballo’, die in 2023 in première ging. Muzikaal werkte ze ook samen met Rentato Zero en dook ze op in de videoclip van ‘E Raffaella è mia’, een hit uit 2006, die Tiziano Ferro aan haar opdroeg.


Andere toppers van Raffaella Carrà:

Rumore (1974) (In Italië was dit een van haar grootste hits, het thema van Canzonissima, over vrouwen die zich graag willen emanciperen, maar zich niet helemaal op hun gemak voelen wanneer ze afwijken van de hen traditioneel toegewezen rol.)

Tanti auguri (1978) (themanummer van de tv-show ‘Ma che sera’ en in Italië haar grootste klassieker. Het nummer werd hét gay anthem bij uitstek en is een hymne voor de vrije, zorgeloze liefde, ‘op het platteland en in de stad’ en met de bekende zin ‘hoe mooi het is om de liefde te bedrijven vanuit Triëst naar beneden toe’.)


Extra clips: