Er kan maar één nummer 1 zijn: welke Vlaamse artiest behaalde het meeste succes in de hitlijsten?

Het was dringen en duwen in de Ultratop in 2023 voor ons Vlaams muzikaal talent. Het overaanbod aan Nederlandstalige hits en albums zorgde voor een ware titanenstrijd tussen Vlaamse artiesten. En daarbij is het vooral het jonge talent – denk aan Camille en Aaron Blommaert – dat de ‘oude garde’, zoals Willy Sommers en Christoff, uit de hitlijsten duwt. Muziekexpert Sam Jaspers geeft tekst en uitleg. “De kwaliteit van de Nederlandstalige muziek is enorm omhoog gegaan.”

“Als we naar de Vlaamse Ultratop kijken, zullen we zien dat Pommelien Thijs, Metejoor en Camille de grootste spelers zijn”, aldus muziekexpert Sam Jaspers. “Pommelien staat daar op kop, dankzij haar nummer ‘Erop of Eronder’. Metejoor volgt haar op de voet, met ‘Wat Wil Je Van Mij’, dat hij samen zingt met de Nederlandse zangeres Hannah Mae. Daarna volgt Camille bij de singles. Net als Pommelien en Metejoor bracht zij dit jaar ook een nummer 1-album uit: ‘Magie’.”

“De Vlaamse artiesten zorgen er natuurlijk voor dat ze niet allemaal tegelijk hun singles uitbrengen”, aldus Jaspers. “Ze laten er telkens enkele weken tussen, zodat er toch niet te veel sprake is van overlap en onderlinge concurrentie. Bij koptrekkers Pommelien, Metejoor en Camille, bijvoorbeeld, zien we dat ze dit jaar allemaal nummer 1-posities in de Vlaamse Ultratop hebben kunnen bemachtigen.”

Er is immers minder sprake van concurrentie, dan van bouwen op elkaar. “Ze trekken elkaar mee omhoog”, zo omschrijft Jaspers het succes. “We hadden tot voor een paar jaar helemaal niet zoveel Vlaamse Nederlandstalige artiesten in de charts. Er was zeker wel een (licht alternatieve) groep als Bazart, maar echte mainstream popartiesten: dat was al even geleden. Er kwamen wel veel Nederlandstalige pophits uit Nederland overgewaaid, van bijvoorbeeld Nielson en Suzan & Freek. We konden dus naar de noorderburen kijken voor inspiratie. Ook het tijdperk van de Ketnetreeks ‘#LikeMe’ heeft hier erg bij geholpen, zowel bij het pushen van de Nederlandstalige muziek als bij het maken van nieuwe idolen.” Pommelien Thijs en Camille zagen beiden hun start in het programma. “Ze kunnen elkaar ook versterken, zoals Bazart dat de handen in elkaar sloeg met Pommelien. Over het algemeen is de kwaliteit van de Nederlandstalige muziek enorm omhoog gegaan, waardoor het nu ook meer aanslaat bij de media en het grote publiek.”

“We zien wel één duidelijke trend: de hoogste plaatsen in de Ultratop zijn voorbehouden voor nieuw bloed. Zo zien we ook namen als Aaron Blommaert en Maksim. De meer klassieke namen, zoals Willy Sommers en Christoff, staan nog wel in de Vlaamse Ultratop, maar halen de top 5 niet meer. Die is echt voorbehouden voor de jonge gezichten. Ook bijvoorbeeld Regi laat zich voor zijn hits vaak omringen door jong talent als Camille of Maxine.”

Maar het moet voor de duidelijkheid niet allemaal Nederlandstalige praal zijn om goed te scoren in de Vlaamse hitlijsten. “Andere lokale artiesten hebben ook in het Engels gescoord. Zo waren er Berre, The Starlings en vooral Gustaph die scoorde met zijn Songfestival-hit ‘Because of You’.”

Persartikelen