Giusy Ferreri – Non ti scordar mai di me (2008) + Francesca Michielin

Giusy Ferreri - Non ti scordar mai di me

Giusy Ferreri: Na een kleine tien jaar proberen als solozangeres en in groepjes, werd Giusy Ferreri in 2008 tweede in de eerste Italiaanse X-Factor. Door haar rauwe, soulvolle stem werd ze in Italië meteen tot de Italiaanse Amy Winehouse gebombardeerd. Het door Tiziano Ferro geschreven ‘Non ti scordar mai di me’ lanceerde haar en stond 12 weken op 1. Het werd de op één na grootste hit van het jaar en het nummer waaide in beperkte mate ook over naar andere landen in Europa.

Ook de opvolger ‘Novembre’, weer van de hand van Tiziano Ferro, stond 12 weken helemaal bovenaan. Ze werd een gevestigde waarde en nam vier keer deel aan San Remo. In 2017 scoorde ze een dikke radiohit met ‘Partiti adesso’. Het succes daalde wat met de jaren, al scoorde ze recentelijk nog nummer 1-hits als gastzangeres bij diverse DJ’s en rappers. Geen enkele zangeres stond meer weken op nummer 1 in de recente Italiaanse singleschart dan de uit Palermo afkomstige Giusy Ferreri. 

Giusy Ferreri - Girotondo

Francesca Michielin - Bessun grado di separazione

Francesca Michielin: Francesca komt uit Bassano del Grappa, in het noordoosten van Italië. Ze begon al erg jong met piano en won X-Factor in 2011. Met haar debuutsingle ‘Distratto’, geschreven door Elisa, haalde ze een nummer 1-hit, waarna meer succes volgde. In 2016 werd ze tweede op San Remo met ‘Nessun grado di separazione’, weer een nummer 1 en dat jaar de grootste San Remo-hit. De groep Stadio had het festival gewonnen, maar wou niet naar het Songfestival omdat de groep  zijn tournee dan moest verzetten. Daardoor stuurde de RAI Francesca. Het nummer moest zwaar worden ingekort en werd ook voor de helft in het Engels gezongen. Het boette daardoor wat aan kracht in en eindigde in de middenmoot.

Daarna scoorde ze nog met o.a. ‘Vulcano’ in 2017 en ‘Bolivia’ in 2018. In 2021 werd ze in duet met Fedez opnieuw tweede op San Remo met de nummer 1-hit ‘Chiamami per nome’. In 2022 was ze actief op San Remo als dirigent voor Emma Marrone en daarna bracht ze haar debuutroman uit.

Francesca Michielin - Vulcano

Extra clips: