Deze week kwam eindelijk de vijfde plaat van Vampire Weekend uit: ‘Only God was above us’. ‘Prep-school gangsters’ werd als volgende focusnummer naar voor geschoven en dat stelt weer niet teleur. De band nam zijn tijd, maar klinkt nog steeds even fris, melodieus en apart als in zijn beginjaren. Eind april verschijnt ‘Nonetheless’, het nieuwe album van Pet Shop Boys, Na het heel fijne ‘Loneliness’ is er nu de opvolger ‘Dancing star’, een ode aan de iconische balletdanser Rudolf Nureyev, die in 1961 de Sovjet-Unie verliet en een symbool van vrijheid werd. Marlena timmert single na single aan de weg en op ‘Estaré millor demà’ zingen de Madrileense dames voor het eerst in het Catalaans. Ze doen dat samen met de Catalaanse mannen van The Tyets die op hun beurt voor het eerst in het Spaans zingen. Er verschenen deze week ook toffe nummers van Empire Of The Sun, Hervé, Malik Djoudi, Gorgon City, Vanesa Martín en Jalen Ngonda. Lokaal werk beperkte zich tot Mickael Karkousse en Gabriel Rios.

Deze week kwam eindelijk de vijfde plaat van Vampire Weekend uit: ‘Only God was above us’. Frontman Ezra Koenig schreef de nummers al in 2019-2020, maar werkte er nog een paar jaar volop aan om ze helemaal te verfijnen en ze de juiste melodie, structuur en instrumentatie te geven, en ze weer naar een hoog creatief niveau te tillen. De nummers werden in New York, Los Angeles, Londen, Tokio en andere steden in de wereld opgenomen. ‘Prep-school gangsters’ werd als volgende focusnummer naar voor geschoven en dat stelt weer niet teleur. De band nam zijn tijd, maar klinkt nog steeds even fris, melodieus en apart als in zijn beginjaren. Om de release van het album extra glans te geven trad de groep op 8 april op in het Moody Amphitheatre in Austin, Texas, tijdens de totale zonsverduistering.

Eind april verschijnt ‘Nonetheless’, het nieuwe album van Pet Shop Boys, waarmee het duo ook terugkeert naar Parlophone, het label waarop het vroeger zijn grote hits scoorde. Na het heel fijne ‘Loneliness’ is er nu de opvolger ‘Dancing star’, een ode aan de iconische balletdanser Rudolf Nureyev, die in 1961 de Sovjet-Unie verliet en een symbool van vrijheid werd. Eigenlijk hebben de Pet Shop Boys me nooit teleurgesteld en hoewel hun nieuw werk  nauwelijks nog aandacht op de radio krijgt, blijven de heren gewoon heel sterke popnummers produceren en een trouwe fanbase blij maken. De nieuwe single heeft een paar luisterbeurten nodig en klinkt zeer 80’s, maar ik vind hem toch ook weer sterk.

Het duo Marlena is al een paar jaar een van de interessantste Spaanse bands dat single na single aan de weg timmert en populairder wordt. ‘Me sabe mal’ was een grote hit en begin dit jaar stonden ze op Benidorm Fest, de Spaanse voorronde voor het Songfestival. Hun licht alternatieve pop probeerden ze aan te passen aan het festivalgegeven, maar hoewel ‘Amor de verano’ leuk klonk en het in Spanje ook de grootste radiohit van Bendiorm Fest werd, brak het geen potten op het podium. Daarom volgen ze nu weer hun eigen koers en zijn ze terug met de aanstekelijke single ‘Estaré millor demà’. De Madrileense dames zingen hier voor het eerst in het Catalaans en doen dat samen met de Catalaanse mannen van The Tyets die op hun beurt voor het eerst in het Spaans zingen.

Er verschenen deze week ook toffe nummers van Empire Of The Sun, Hervé, Malik Djoudi, Gorgon City, Vanesa Martín en Jalen Ngonda. Lokaal werk beperkte zich tot Mickael Karkousse en Gabriel Rios.

1VAMPIRE WEEKENDPrep-school gangsters
2PET SHOP BOYSDancing star
3MARLENA X THE TYETSEstaré millor demà
4MALIK DJOUDIVivant
5HERVESémaphore
6MICKAEL KARKOUSSEOnly with you (re-work)
7EMPIRE OF THE SUNChanges
8GORGON CITY FEAT. CAROLINE BYRNEAll that you need
9PEG PARNEVIKSvett
10VANESA MARTINEl nudo
11GABRIEL RIOSPedacito de papel
12JALEN NGONDAHere to stay
13ALBERTA CROSS & BAND OF SKULLSBorn in amazement
14GULDIMUNDStorebaeltsbroen
15ROMYDid I
16DIPLO & RIVA STARR FEAT. KAREEN LOMAXHeaven or not
17YUKSEK FEAT. DIEGO STRAUSZO gato (Acid Arab Minaur Miznar remix)
18JUNIORELe silence
19BENJAMIN INGROSSOBetter days
20BABY QUEENRide or die
21MORATFaltas tú
22MANUEL CARRASCOLibélula
23DOLLY PARTONSouthern accents
24ANGUS & JULIA STONELosing you
25PAUL WELLERRise up singing
26MIRIAM BRYANTMustelmilla (mi amor)
27ESMEESoif d’amour
28PEGGY GOU1+1=11
29L’IMPERATRICE FEAT. FABIANA MARTONEDanza Marilù
30SONNY FODERA FEAT. BLYTHEMind still
31ELI & FURInsomnia
3201099Küssen
33LANCELOT & EMMA STEINBEKKENVår kärlek
34EMMA HOETSaint-Germain
35DAVID BISBL & CARLOS RIVERAAhora
36TAMARAEse hombre
37CARLOS BAUTEMuy loco
38CAGE THE ELEPHANTGood time
39TIM ATLASJust a baby
40ELIZA ROSE & MJ COLEBusiness as usual (night shift mix)
41PAUL RUSSELLEat pray love
42AVA MAXMy oh my
43BIGMAMACento occhi
44MADS LANGERLejlighed på 5. Sal
45FELIX SANDMAN FEAT. HALEY BRIDGETerminal
46KHALIDPlease don’t fall in love with me
47KEHLANIAfter hours
48LONDON GRAMMARHouse
49FRANCESCO DE GREGORI & CHECCO ZALONEGiusto o sbagliato
50MIKEL IZAL & PABLO ALBORANLa fe #2
51PEDRO GUERRA & ISMAEL SERRANOSiempre regreso a ti