Tananai is terug nadat hij bewust een half jaar pauze inlaste en zich ook terugtrok van de sociale media. ‘Veleno’, dat hij zelf schreef en ook mee producete, gaat over het begin en einde van een liefdesverhaal dat heel verlegen en klein start, maar in een klassieke tragedie uitmondt. Op ‘Classical’ gaat Vampire Weekend op de eclectische toer, waarbij een brede mengelmoes van instrumenten om de aandacht vecht. Ik kan het zeker wel weer pruimen. Al bijna vijftien jaar gaat het Ierse Villagers mee en de band van Conor J O’Brien bouwde inmiddels een mooi repertoire op. ‘You lucky one’ is een rustige, melodieuze single geworden die, zoals vaak bij Villagers, rustig voortkabbelt, maar wel heel mooi opbouwt en open bloeit. Er waren verder deze week ook leuke releases van Justin Timberlake, Ariana Grande & Troye Sivan, ZAYN, Calogero, Elbow, Ride en Vanesa Martín. Uit eigen land noteerde ik nog Frankie Fame, Stan Van Samang, Dressed Like Boys, Aarde aan Daan en Jessy.

Tananai, één van de populairste Italiaanse artiesten van de voorbije jaren, is terug nadat hij bewust een half jaar pauze inlaste en zich ook terugtrok van de sociale media. Hij wil niet in de schijnwerpers staan als hij vindt dat hij niks te vertellen heeft. De Milanees timmerde al een paar jaar aan de weg, toen hij in 2022 doorbrak via het festival van San Remo. Hij werd er laatste, maar scoorde toch een top 10-hit, waarna meteen nog een paar zeer grote hits volgden. In 2023 stond hij terug op San Remo met het mooie ‘Tango’. Hij eindigde vijfde en het nummer werd ook de vijfde grootste hit van het jaar in Italië, waar het momenteel nog steeds in de charts vertoeft. Na de ingelaste stilte is hij nu terug met ‘Veleno’ dat hij zelf schreef en ook mee producete. Het nummer gaat over het begin en einde van een liefdesverhaal dat heel verlegen en klein start, maar in een klassieke tragedie uitmondt.

Na ‘Capricorn’ bracht Vampire Weekend deze week ‘Classical’ uit, een volgende single uit het nakende album ‘Only God above us’. Het klinkt anders, maar toch ook weer typisch Vampire Weekend. Ezra Koenig en zijn band sturen het nummer soms op de eclectische toer en een brede mengelmoes van instrumenten vecht om de aandacht. Ik kan het zeker wel weer pruimen.

Al bijna vijftien jaar gaat het Ierse Villagers mee en de band van Conor J O’Brien bouwde inmiddels een mooi repertoire op. Zo waren er bijv. mijn persoonlijke toppers ‘A trick of the light’ (2018), ‘Did you know?’ (2019) en ‘So simpatico’ (2021). In januari was er al een single die mij niet helemaal kon overtuigen, maar deze week loste de band ‘You lucky one’ als tweede single van ‘That golden time’, hun zesde plaat die op 10 mei uitkomt. Het is een rustige, melodieuze single geworden die, zoals vaak bij Villagers, rustig voortkabbelt, maar wel heel mooi opbouwt en open bloeit.

Er waren verder deze week ook leuke releases van Justin Timberlake, Ariana Grande & Troye Sivan, Zayn, Calogero, Elbow, Ride en Vanesa Martín. Uit eigen land noteerde ik nog Frankie Fame, Stan Van Samang, Dressed Like Boys, Aarde aan Daan en Jessy.

1TANANAIVeleno
2VAMPIRE WEEEKNDClassical
3VILLAGERSYou lucky one
4JUSTIN TIMBERLAKENo angels
5ARIANA GRANDE & TROYE SIVANSupernatural
6TUVAHejhejdå
7ZAYNWhat I am
8CALOGEROJuste une chanson
9ELBOWGood blood Mexico City
10RIDEMonaco
11SVEA STro mig jeg vil vaere der
12VANESA MARTIN4 paredes
13FRANKIE FAMESo lost
14DISCO LINESDisco boy
15TOBY ROMEO & SAM FISCHERShine
16MARLENAAllá donde voy
17VICCOLa vuelta al mundo
18SILBERMONDWill die Hoffnung
19STAN VAN SAMANGHoren, zien en zwijgen
20DRESSED LIKE BOYSNando
21THE DOUGBoomerang
22KENYA GRACEIt’s not fair
23HOLLY HUMBERSTONEDown swinging
24FELIX SANDMANLunas interlude
25AARDE AAN DAANVerrassing
26LAVA LA RUEPush n shuv
27LITTLE JINDERFantasi
28TWOCOLORSParalyzed
29HINAKO OMORICyanotype memories (Joe Goddard remix)
30BICEP & BENJAMIN DAMAGECHROMA 002 L.A.V.A
31MAJESTICWhen I close my eyes
32JESSYHeartbeat
33ALEX ADAIRLove is what we hope for
34EMILIANA TORRINILet’s keep dancing
35THE LEMON TWIGSA dream is all I know
36LENALoyal to myself
37IDA LAURBERGDet’ bare sådan det ser ud