Het is uitkijken naar 29 maart want dan verschijnt eindelijk het derde album van Compact Disk Dummies: ‘The signal’. Ik vind het echt wel bijzonder dat hun muziek zo spannend en van een dergelijk hoog niveau blijft, ook nu weer met ‘Where we go (Calypso)’. Pure dance kan je dit niet meer noemen, eerder gesofisticeerde, alternatieve, dansbare pop. ‘Incognito’ van Justice start groots en barst vervolgens los waardoor het vintage Justice wordt, eclectisch en opzwepend zoals we van de band gewend zijn. Voor haar nieuwe single lijkt Ariana Grande inspiratie te zoeken in het begin van vorig decennium met ‘Dancing on my own’ en andere hits van Robyn. Ik selecteerde deze week ook nieuwe nummers van The Black Keys, Andreas Odbjerg, Melissa Horn, Raphaël, Merol, Vitalic, Nick Cave & The Bad Seeds, Aafke Romeijn en lokaal ook Sevens, Taska Black, Yves V, ODO, Baloji, Vaya Con Dios, Isaac Roux, Garry Hagger en het verrassende duet van Angèle met de Italiaanse superster Mahmood.

Het is uitkijken naar 29 maart want dan verschijnt eindelijk het derde album van Compact Disk Dummies: ‘The signal’. Ik vond de broers altijd al goed, zeker ook live, maar met hun nieuwe single verrassen ze al de derde keer op rij. Na de zeer verschillende maar fantastische singles ‘There’s no sex without you’ en ‘Fomo’ is er nu ‘Where we go (Calypso)’ en deze klinkt ook weer helemaal anders dan de twee vorige singles en de muziek van hun beginjaren. Ik vind het echt wel bijzonder dat hun muziek zo spannend en van een dergelijk hoog niveau blijft. Pure dance kan je dit niet meer noemen, eerder gesofisticeerde, alternatieve, dansbare pop. Ik weet niet of de broers Coorevits net als ik Latijn-Grieks hebben gevolgd, maar met ‘Calypso’ verwijzen ze wel naar de nimf die op het eiland Ogygia verbleef, zoals beschreven in de Odyssee van Homeros. Odysseus spoelde er aan na een schipbreuk en Calypso zorgde ervoor dat hij niet van het eiland weg kon omdat ze met hem wou trouwen. Na tussenkomst van Pallas Athena beval Zeus via zijn gezant Hermes dat Calypso hem moest laten gaan. Zo kon Odysseus na zeven jaar naar Ithaka terugkeren.

Ook het Franse Justice is terug, maar dat wisten we al van de fijne samenwerking met Tame Impala op ‘One night/all night’. Op 26 april komt de langverwachte vierde plaat ‘Hyperdrama’ uit en daaruit lossen ze nu ook ‘Incognito’. Het nummert start groots en barst vervolgens los waardoor het vintage Justice wordt, eclectisch en opzwepend zoals we van de band gewend zijn.

Deze week verscheen het zevende album van Ariana Grande, de inmiddels dertigjarige, maar zeer jong ogende pop/r&b-diva. Haar huidige hit ‘Yes, and?’ vond ik verrassend goed, met een leuke knipoog naar disco en het dansgeluid van begin jaren ’90. Ook de nieuwe single mag er zeker zijn. Daarvoor lijkt ze inspiratie te zoeken in het begin van vorig decennium met ‘Dancing on my own’ en andere hits van Robyn. In de clip zitten verwijzingen naar de films ‘Eternal sunshine of the spotless mind’, ook in de titel van haar album trouwens, en ‘Sixteen candles’ uit 1984. Ariana scheidde onlangs van haar man en probeerde de gevoelens die daarmee gepaard gingen te verwerken in haar album. Ze nam terwijl ook de film van de musical Wicked op, hetgeen haar naar eigen zeggen de nodige afleiding gaf. In de videoclip van ‘We can’t be friends (wait for your love)’ is ook acteur Evan Peters te zien.

Ik selecteerde deze week ook nieuwe nummers van The Black Keys, Andreas Odbjerg, Melissa Horn, Raphaël, Merol, Vitalic, Nick Cave & The Bad Seeds en lokaal ook Sevens, Taska Black, Yves V, ODO, Baloji, Vaya Con Dios, Isaac Roux, Garry Hagger en het verrassende duet van Angèle met de Italiaanse superster Mahmood,

1COMPACT DISK DUMMIESWhere we go (Calypso)
2JUSTICEIncognito
3ARIANA GRANDEWe can’t be friends (wait for your love)
4THE BLACK KEYSThis is nowhere
5ANDREAS ODBJERGDen vredeste mand på jorden
6MELISSA HORNSäg förlåt
7MAHMOOD & ANGELESempre / Jamais
8RAPHAËLHeures sup
9MARIE POULAINLa demande
10MEROLLesgooooo
11DANNII MINOGUE & AUTONEThinking ‘bout us (Until Dawn remix)
12SIA & KYLIE MINOGUEDance alone (Kito remix)
13NTO & VITALICCoeur noir
14NICK CAVE & THE BAD SEEDSWild God
15SEVENSUpstate
16PHOSPHORESCENTImpossible house
17VINCENT DELERMNi avec toi ni sans toi
18ANGUS & JULIA STONECape Forestier
19D4VDMy house is not a home
20AAFKE ROMEIJNMonotoon
21CAMDEN COXAnother
22ERMAL METAL’unico pericolo
23RASMUS WALTERDe sidste elskende
24ALFIE TEMPLEMANRadiosoul
25MT. JOYHighway queen
26ANJA & BENJAMIN BIOLAYSainte Rita 2
27THE LIBERTINESOh shit
28CONAN GRAYAlley Rose
29LUKE HEMMINGSShakes
30TASKA BLACK FEAT. ABIGAIL OSBORNHonest
31NEIL FRANCESHigh (Poolside remix)
32THE MARIASRun your mouth
33YVES VSpeed of light
34UNDERWORLDFen violet
35LAWRENCE HART & GIULIA TESSTrust
36L’IMPERATRICEMe da igual
37A36 FEAT. ESTRADENAlla vill
38ELECTRIC FIELDSOne milkali (one blood)
39TWO DOOR CINEMA CLUBHappy customers
40THE INDIENHow many nights
41KING HANNAH & SHARON VAN ETTENBig swimmer
42WANDHelp desk
43DIIVSoul-net
44LAUFEYGoddess
45ODOLong way down
46TWIN ATLANTICWorld class entertainment
47BALOJILe nègre blanc
48KARL WILLIAMBraender ud
49ALEX UBAGOSi es por los dos
50JORDAN RAKEILearning
51GARY CLARK JR.Habits
52FLOWalk like this
53JOSE JAMES & BALOJIDark side of the sun
54VAYA CON DIOS & THEODORIS VOUTSIKAKISUna mujer (mia gynaika)
55ISAAC ROUXThe right place
56GARRY HAGGERHorizon