Olly Alexander aka Years & Years liet zich voor zijn Britse songfestivalnummer naar eigen zeggen graag inspireren door 80’s-iconen Pet Shop Boys, Erasure en Stock, Aitken & Waterman. Geen verrassing dat ik het nummer, hoewel misschien een beetje te herkenbaar en te gemakkelijk, zeer te pruimen vind. In Zweden zijn ze na vier voorrondes zaterdag eindelijk toe aan de finale van Melodifestivalen, de populaire Zweedse selectie voor het Songfestival. Ik vond de oogst dit jaar maar zeer matig en dat was de laatste jaren ook al het geval. Ik selecteerde de tweeling en topfavoriet Marcus & Martinus, de sympathieke Danny Saucedo, Cazzi Opeia en Jacqline. Verder deze week weinig verrassende maar mooie singles van Eels en Cigarettes After Sex, en ook Thomas Stenström, Pol Granch, Fred again.., Pharrell Williams feat. Miley Cyrus, Stereophonics boegbeeld Kelly Jones solo, naast lokaal werk van Leopold 3, Maksim, DJ Licious, J. Bernardt, Brent Beukelaer en Ivy Falls.

Ook de Britse songfestivalinzending kwam deze week uit. Years & Years was al geëvolueerd naar een soloproject, maar nu gaat Olly Alexander verder onder zijn eigen naam. Toen hij vorig jaar nummers begon te schrijven voor zijn vierde album, kwam hij op het woord ‘Dizzy’ waarrond hij graag iets wilde doen. Dat werd vervolgens ‘Dizzy from your kisses’ waarna hij het nummer afwerkte met de bekende producer Danny L Harle, o.a. co-producer van Dua Lipa’s ‘Houdini’. De heren lieten zich naar eigen zeggen graag inspireren door 80’s-iconen Pet Shop Boys, Erasure en Stock, Aitken & Waterman en dat hoor je goed. Geen verrassing dat ik het nummer, hoewel misschien een beetje te herkenbaar en te gemakkelijk, zeer te pruimen vind. Een paar jaar geleden viel de minireeks ‘It’s a sin’ volop in de prijzen en ook Olly werd voor zijn hoofdrol genomineerd voor de prestigieuze BAFTA Awards. Hij zong de Pet Shop Boys-klassieker later ook samen met Elton John en nam sterke songs op met het duo en Kylie Minogue. Ondertussen staat de wassen versie van de zanger ook te pronken bij Madame Tussauds.

In Zweden zijn ze na vier voorrondes zaterdag eindelijk toe aan de finale van Melodifestivalen, de populaire Zweedse selectie voor het Songfestival. Ik vond de oogst dit jaar maar zeer matig en dat was de laatste jaren ook al het geval. In tegenstelling tot het Italiaanse festival van San Remo doen er niet veel relevante artiesten meer mee en de namen die wel bekend zijn, zijn weggezakt en hopen op een comeback. Toch levert het in Zweden elk jaar nog wel grote hits op. Het blijft een beetje vreemd dat na elke voorronde alleen de uitgeschakelde nummers mogen worden uitgebracht en titels die doorstoten naar de finale moeten wachten tot na de laatste voorronde. Ze mogen ook nog niet op de radio worden gedraaid. Dat geeft het vreemde beeld dat twee uitgeschakelde nummers inmiddels op nummer 1 en 4 in de Zweedse charts prijken en al een paar miljoen streams vergaarden, terwijl de winnaars van die reeksen pas deze week werden gereleaset en dus een behoorlijke achterstand in de media en de charts hebben. Komt daarbij dat er na elke ronde ook twee nummers niet definitief uitgeschakeld zijn en twee daarvan na de laatste voorronde nog worden opgevist voor de finale. Ook die nummers waren echter al meteen beschikbaar na de voorronde. Ik begrijp niet goed waarom ze die regel aanhouden en songs daardoor toch wel bevoordeeld en benadeeld zijn… Enfin, ik selecteerde de tweeling en topfavoriet Marcus & Martinus, de sympathieke Danny Saucedo en Cazzi Opeia die vorig jaar nog meeschreef aan ‘Tattoo’ van Loreen en dit jaar ook het nummer van Jacqline naar de finale hielp. Zweden zal het echter moeilijk hebben om dit jaar de top 5 te halen, lijkt me. Mustii staat voor België momenteel nog steeds in de top 5 bij de bookmakers, terwijl Nederland laag begon, maar daar ondertussen ook naar nummer 6 is opgeklommen. Hierbij een link naar wat ik over het nummer en de deelname van Joost vertelde op songfestival.be.

Op 7 juni komt ‘EELS TIME!’ uit, de nieuwe plaat van de band rond Mark Oliver Everett. Ik ben al fan van de band sinds het prille begin en zag ze ook een paar keer live. Door de jaren heen stelden ze nooit teleur, zeker niet met hun rustigere werk met persoonlijke favorieten als ‘Flower’ (97), ‘…Last stop: this town’ (98), ‘P.S. You rock my world’ (98), ‘The medication is wearing off’ (98), ‘Rock hard times’ (03), ‘That look you give that guy’ (09), ‘Mistakes of my youth’ (14) en ‘Who you say you are’ (20). Nieuwe single ‘Time’ verrast nauwelijks, maar past mooi in het rijtje. Hetzelfde geldt ook voor Cigarettes After Sex. De band van Greg Gonzalez verrast niet meer, maar het nieuwe ‘Tejano blue’ is weer heel mooi…

Verder deze week ook nog Thomas Stenström, Pol Granch, Fred again.., Pharrell Williams feat. Miley Cyrus, Stereophonics boegbeeld Kelly Jones solo en lokaal werk van Leopold 3, Maksim, DJ Licious, J. Bernardt, Brent Beukelaer en Ivy Falls.

1OLLY ALEXANDER (YEARS & YEARS)Dizzy
2EELSTime
3CIGARETTES AFTER SEXTejano blue
4ISAC ELLIOTEmily
5MARCUS & MARTINUSUnforgettable
6DANNY SAUCEDOHappy that you found me
7CAZZI OPEIAGive my heart a break
8THOMAS STENSTRÖMFelicia
9POL GRANCHGigante
10FRED AGAIN.., LIL YACHTY & OVERMONOStayinit
11JAM CITY FEAT. EMPRESS OFWild n sweet (Paul Woolford’s special request mix)
12TR/STRobrash
13ALBIN LEE MELDAUElvis, I love you
14KELLY JONESInevitable incredible
15PHARRELL WILLIAMS FEAT. MILEY CYRUSDoctor (work it out)
16EMMA PETERSMulticolore
17ØÖRESUNDChills (nede på mig)
18JACQLINEEffortless
19JOOSTEuropapa
20GORGON CITYYou know it
21LIAM PAYNETeardrops
22LEOPOLD 3Helemaal
23ELBOWBalu
24LA HABITACION ROJASvalbard
25LYKKE LIRing of fire
26SG LEWIS & CHLOE CAILLETCosta
27CLAPTONECome with me
28JOE GODDARD FEAT. FIORIOUSNew world (flow)
29HUGELPatadas de Ahogado
30GLASS BEAMSMahal
31ALVARO DE LUNA & ASANDesconocidos
32MAKSIMLeef voor jou
33DJ LICIOUSVoices
34JAMIE JONES & JAZZYWe groovin
35ALVARO MAYOMis nenas
36GUNN KVAALEHelium
37VEGYN FEAT. JOHN GLACIERA dream goes on forever
38KAISER CHIEFSNoel groove
39CAGE THE ELEPHANTOut loud
40J. BERNARDTTaxi
41BRENT BEUKELAERAdemwolk
42POMME_jun perseides
43PHILIPP DITTBERNERKeine Freunde
44ANA MENALa gata bajo la lluvia
45VASCO BRONDIIllumina tutto
46DIEGO TORRES & CARLOS VIVESKapun
47IVY FALLSGolden
48JESS BAYE & JEM COOKEIn your arms
49GALANTIS, DAVID GUETTA & 5 SECONDS OF SUMMERLighter
50SEEBBefore you go
51LAZZA100 messaggi
52FLIGHT FACILITIES & OWL EYESTrouble
53ST. VINCENTBroken man
54JAMESOur world