Thomas Mustin aka Mustii stelde het nummer voor waarmee hij voor België naar het Eurovisie Songfestival gaat. De sympathieke zanger/acteur lijkt het alleszins heel professioneel aan te pakken. Hij laat zich van zijn beste kant zien en blijft trouw aan zijn eigen stijl. Ook de bookmakers geloven erin, want we schommelen zowat de hele tijd rond de vijfde plaats met de grootste kans om te winnen en dat is een heel mooi vooruitzicht. Zes jaar na zijn laatste reguliere album is de Deense ster Rasmus Seebach terug met een EP met nummers die hij voor de musical ‘Cinderella’ schreef. Het label Daptone kon eerder al sterke soulartiesten op de kaart zetten en slaagt daar tegenwoordig ook goed in met Jalen Ngonda. Ik selecteerde ook nog nieuwe singles van o.a. Kings Of Leon, Tobias Rahim, Justin Timberlake, Suede, Khruangbin, Kasabian, The Blessed Madonna remix van Ariana Grande en uit eigen land Mooneye, Alber-K, Venus In Flames, Dull Boy Johnny, Ultra Sunn, Pommelien Thijs en Soft Boy.

Thomas Mustin aka Mustii stelde het nummer voor waarmee hij voor België naar het Eurovisie Songfestival gaat. De sympathieke zanger/acteur lijkt het alleszins heel professioneel aan te pakken. Hij laat zich van zijn beste kant zien en blijft trouw aan zijn eigen stijl. Ook de bookmakers geloven erin, want we schommelen zowat de hele tijd rond de vijfde plaats met de grootste kans om te winnen en dat is een heel mooi vooruitzicht. Dit zei ik er voor het weekend ook over in Het Laatste Nieuws: Muziekexpert Sam Jaspers, die jarenlang aan het hoofd van Ultratop stond, vindt ‘Before the party’s over’ een sterke inzending. “Dit lied bouwt mooi op”, zegt hij. “Het start rustig, maar het refrein werkt. De melodie is dromerig en melancholisch, en dat blijft hangen. Ook het bombastische stuk is clever aangepakt, en werkt goed in contrast met de rest van het lied. Ook dat eighties synthgeluid spreekt aan. Pierre Dumoulin heeft hier een hand in, en dat hoor je. Hij weet als geen ander hoe je een mysterieus tintje moet combineren met iets dat makkelijk in je oor ligt, en doet verlangen naar meer. Voor het tv-publiek zal dit zeker werken, op voorwaarde dat de act niet te donker wordt gemaakt. Mustii is extravagant en daar moeten ze op inspelen.”

“Ter conclusie: RTBF heeft een goede keuze gemaakt door voor een uitermate degelijk en modern nummer te kiezen. Bovendien wordt het lied gebracht door Mustii, één van de grootste Waalse sterren van deze generatie. Zijn vibe in dit nummer doet me denken aan Oscar & The Wolf en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence, en dat is een goede zaak. Of we hiermee winnen? Dat weet je nooit, maar sowieso dat we hiermee een hoog niveau halen, en de kansen er zijn.” (zie ook hier)

Sinds 2009 bracht Rasmus Seebach vijf albums en een best of uit. Ze stonden allemaal op nummer 1 in zijn thuisland Denemarken en de eerste vier albums werden daar ook meer dan 10 keer platina. Hij was er dan ook de grootste ster van het vorige decennium en kon het in zijn moedertaal ook maken in Zweden, iets wat nauwelijks gebeurt. Zes jaar na zijn laatste reguliere album is de zanger terug met een EP met nummers die hij voor de Deense musical ‘Cinderella’ schreef. Met de single ‘Mord på Dansegulvet’, geen cover van ‘Murder on the dancefloor’ van Sophie Ellis-Bextor trouwens, knipoogt hij ook naar zijn vader, Tommy Seebach. De populaire zanger stond drie keer voor Denemarken op het songfestival, o.a. met de Deense klassiekers ‘Disco tango’ en ‘Krøller eller ej’ in 1979 en 1981. In de zomer van 1968 prijkte hij als boegbeeld van Sir Henry and His Butlers bij ons op nummer 1 met ‘Camp’. Na een lange alcoholverslaving te hebben overwonnen stierf hij in 2003 aan een hartinfarct. Nog voor zijn dood was hij er al in geslaagd een cultstatus te verwerven en werd hij ook door de jongere generaties op handen gedragen.

Het label Daptone kon eerder al sterke soulartiesten op de kaart zetten en slaagt daar tegenwoordig ook goed in met Jalen Ngonda. Daptone voert ons zoals vaak terug naar het soulgeluid van de jaren ’60 en ’70 en ‘Illusions’ doet daardoor denken aan veel andere nummers. Het is echter ook een sterke song op zich en aangezien Jalen deze zomer ook naar Werchter komt, zal hij hier wellicht nog bekender worden.

Er kwamen veel nieuwe singles uit deze week. Ik selecteerde er ook nog van o.a. Kings Of Leon, Tobias Rahim, Justin Timberlake, Suede, Khruangbin, Kasabian en uit eigen land Mooneye, Alber-K, Venus In Flames, Dull Boy Johnny, Ultra Sunn, Pommelien Thijs en Soft Boy.

1MUSTIIBefore the party’s over
2RASMUS SEEBACHMord på dansegulvet
3ARIANA GRANDEYes, and? (The Blessed Madonna’s Godsquad mix)
4JALEN NGONDAIllusions
5HUGORMSådan er det
6REBECCA & FIONAAll or nothing
7AMPERSOUNDSDance, dance, dance
8TOBIAS RAHIM FEAT. D1MABellevue
9SUEDENothing can stop us now
10KINGS OF LEONMustang
11KIND MOD KINDKaerligheden vinder
12ALEX JÄRVIBlackout
13KHRUANGBINMay ninth
14JUSTIN TIMBERLAKEDrown
15LF SYSTEMAll I’ve got
16BANANARAMADo not disturb (Krystal Klear New Wave edit)
17KASABIANCall
18BOMBAY BICYCLE CLUB FEAT. LIZ LAWRENCEBlindfold
19FLO DELAVEGA & LEO MIDDEANa Bahia
20ISOBEL CAMPBELL4316
21DANI MARTINEster expósito
22GUS DAPPERTON & ELECTRIC GUESTLil time
23ALBIN JOHNSENSkyller på regnet
24ALIZZZ & MARIA ARNALDespertar
25SELENA GOMEZLove on
26MISS LIMisstag
27LE YOUTH FEAT. OAKSParadise
28FATIMA YAMAHASign of love
29DURANTE FEAT. NATHAN NICHOLSONHolding on
30DAÐI FREYROutside
31MOONEYEToo fast
32RY XAll I have
33JESSICA PRATTLife is
34MGMT FEAT. CHRISTINE AND THE QUEENSDancing in Babylon
35THE JESUS AND MARY CHAINGirl 71
36THE BLINDERSWhile I’m still young
37ALBER-KStay
38NICKY ROMEROAll night long
39ALLE FARBEN & MAURICE LESSING FEAT. EMMA WELLSDreams
40MARTIN JENSENSuperstar
41NEIL FRANCESSome kind of static (Alan Braxe remix)
42BOOKA SHADESo…
43JACKSON HOMER FEAT. LUCIA SOPHIAFor u
44ANTONINOAntonino (Yuksek remix)
45LEMOT & MALDITA NEREAEstaba claro
46ASTRID SFirst to go
47SZASaturn
48VENUS IN FLAMESBeam me up
49REAL ESTATEFlowers
50NOVO AMORSame day, same face
51PAUL WELLERSoul wandering
52THE VOIDZAll the same
53LO STATO SOCIALE & MATTEO COSTASotto un milione di nuvole
54DULL BOY JOHNNYSalty lips
55FRANKY RIZARDO FEAT. CARA MELINMake my body move
56ULTRA SUNNSome ghost could follow
57REDLIGHTIn my head
58POMMELIEN THIJSHet beste moet nog komen
59JULIA LOV & KID ERIKSSONOkej, det gör ont
60SOFT BOYGen Z
61TOM MCRAE FEAT. ALEX BEAUPAINEtrange hiver