Zaterdag vond de finale van het 74ste festival van San Remo plaats, de nog steeds ontzettend populaire Italiaanse muziekwedstrijd en voorbeeld voor het vijf jaar later opgestarte Eurovisie Songfestival. Mijn favoriet was Annalisa die al sinds 2011 aan de top staat, maar vooral de voorbije twee jaar de populairste popartiest werd met superhits als ‘Bellissima’ en ‘Mon amour’. Haar nummer ‘Sinceramente’ ligt in dezelfde lijn, werd derde en brak in haar thuisland deze week het record van het hoogste aantal streams op 1 dag voor een zangeres. Daarnaast koos ik vooral voor de songs van Mahmood, Gazzelle en Emma. De voorbije weken was het stilte voor de storm in Italië en kwam daar niets noemenswaardig uit. Maar buiten de stortvloed aan San Remo-nummers noteerde ik deze week toch ook nog een fijn duet van Sia & Kylie Minogue, daarnaast ook Peter Peter, Conan Gray, Beth Gibbons en uit eigen land Douglas Firs, Mooneye, Jasper Steverlinck, Amatorski, Henri PFR en Hydrogen Sea.

Zaterdag vond de finale van het 74ste festival van San Remo plaats, de nog steeds ontzettend populaire Italiaanse muziekwedstrijd en voorbeeld voor het vijf jaar later opgestarte Eurovisie Songfestival. Na vijf marathonuitzendingen vanaf dinsdag, shows die na 20u begonnen, maar soms pas om half drie ‘s nachts afliepen, was zaterdagnacht eindelijk bekend dat Angelina Mango het festival won. De jonge zangeres trad aan als één van de grootste kanshebbers en maakte het waar. Ze brak vorig jaar door met een paar grote hits en bracht haar vader in herinnering, de tien jaar geleden overleden zanger Mango die in 1985 zelf doorbrak via San Remo en grote hits scoorde met o.a. ‘Bella d’estate’ en ‘Lei verrà’. Op de voorlaatste avond brachten alle artiesten een cover samen met een andere artiest en daar koos Angelina voor een pakkend eerbetoon aan haar vader.

Ja, het duurt allemaal lang maar het is een muzikaal feest. In tegenstelling tot de meeste andere landen treden uitsluitend relevante namen aan, allemaal artiesten die echt iets betekenen, in alle genres en voor alle leeftijden. Het is meer dan ooit dringen om te mogen meedoen en een eer om geselecteerd te worden. Dertig artiesten stelden hun nieuwe nummer voor en de jury bestond uit de televotende kijkers, de pers en radiomensen. Al na de eerste uitzending vulden de 30 nummers de volledige top 30 op de Italiaanse Spotify. Toen vrijdag de Italiaanse top 100 werd gepubliceerd, bleek dat al na amper een paar dagen San Remo-nummers de eerste 13 plaatsen van de lijst opeisten. Net als de voorbije jaren is het nu al een zekerheid dat veel van die nummers ook de grootste hits van het jaar zullen worden. Ook in 2023 waren vier van de vijf grootste hits van het jaar San Remo-nummers: Marco Mengoni, Lazza, Tananai en Mr. Rain. Een dergelijke dominantie op de charts is in elk ander land ondenkbaar. Het festival draait ook niet zozeer om de acts, maar om de muziek. Het is ook veel minder een strijd, meedoen is hier vaak al winnen. En uiteindelijk zit er altijd zoveel kwaliteit tussen dat het ook steeds wel goed komt op het songfestival. Daar mag de winnaar immers naartoe, al blijft dat bijzaak voor de Italianen en wordt daar nauwelijks over gesproken.

De hele week worden ook artiesten en hits uit het verleden gevierd. Bijv. de doorbraak van Eros Ramazzotti met ‘Terra promessa’ in 1984 en Giorgia met ‘E poi’ in 1994 via San Remo werden deze week in de kijker gezet. De kans dat er een hit naar hier overwaait, is veeleer klein, maar laten we niet vergeten dat het merendeel van de bij ons bekende Italiaanse nummers van San Remo kwam, bijv. ‘La solitudine’ van Laura Pausini, ‘Sarà perché ti amo’ van Ricchi e Poveri (die trouwens dit jaar na 32 jaar nog eens deelnamen), ‘Nel blu dipinto di blu (Volare) van Domenico Modugno, ‘L’italiano’ van Toto Cutugno, ‘Storie di tutti i giorni’ van Riccardo Fogli (bij ons bekend als ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato) en zelfs Andrea Bocelli’s ‘Con te partirò’.

Voor de start leek het een strijd te gaan worden tussen Angelina Mango, de Napolitaanse rapper Geolier en de zeer populaire Annalisa. Gedurende de uitzendingen bleek het echter vooral tussen de twee jongere namen te zullen gaan en dat Annalisa zou moeten genoegen nemen met de derde plaats. Voor alle anderen, ook grote namen als Mahmood, Diodato, Emma, Alessandra Amoroso, Irama, Loredana Bertè en Fiorella Mannoia werd het al meteen duidelijk dat ze niet zouden meespelen voor de hoogste plaatsen. Geolier bleek de duidelijke favoriet bij de televoting, waar hij in de laatste stemronde, die tussen de vijf finalisten ging, zelfs een nooit geziene score van 60% haalde. Toch bleek dat niet voldoende, want de radiojury en de pers gaven hem de laagste score, waardoor hij uiteindelijk zilver haalde. Geolier had ook de avond van de covers gewonnen, opnieuw door een enorm overwicht in de televoting, terwijl de andere jury’s hem bijna onderaan in de top 30 hadden gezet. Het publiek, niet meteen zijn jonge fans, was het niet eens met die uitslag en joelde hem uit, hetgeen opnieuw gebeurde toen zaterdag bij de start van de uitzending voor het eerst een volledige tussenstand werd gegeven en zijn naam bovenaan de lijst prijkte. Hoe dan ook, in de charts kwam hij vrijdag binnen op 1, voor Annalisa, Mahmood en Angelina Mango die het voorlopig met een vierde plaats moet doen. Wellicht zit er na haar winst van zaterdag ook winst in de charts in volgende week, maar of ze Geolier van de troon gaat kunnen stoten, valt af te wachten.

Er worden ook steeds een paar extra prijzen uitgereikt, vernoemd naar grootheden uit de Italiaanse muziekgeschiedenis zoals Lucio Dalla en Mia Martini. Ontroerend was dan ook dat de legendarische Loredana Bertè, ex-vrouw van Björn Borg en inmiddels al 73, de Mia Martini-prijs van de critici won, de prijs genoemd naar haar nog steeds erg geliefde en helaas tragisch overleden zus. Vol ongeloof nam ze de prijs in ontvangst. Ze bracht uit dat het een cirkel was die zich sloot en dat het erg surrealistisch aanvoelde. Ondanks haar succes en iconische divastatus had ze nog nooit een prijs gewonnen op San Remo. ”We hebben Mimì naar huis gebracht!,” riep ze. Mimì, of Mia Martini, overleed in 1995 aan een overdosis, hoewel Loredana Bertè altijd twijfels heeft geuit over de omstandigheden van haar dood. Het tragische verhaal van Mia Martini wordt nog steeds beschouwd als een schande voor de entertainmentsector als geheel, die door de jaren heen haar carrière had kapot gemaakt, een verhaal van massahysterie waarbij geloofd werd dat de aanwezigheid van Mia Martini ongeluk bracht en waardoor ze gemeden werd. Meer hierover vind je hier: Loredana die ondanks haar leeftijd en lange, wispelturige carrière populairder is dan ooit, sloot zo het festival met succes af. Haar rockende nummer over de vrijheid om volledig zichzelf te kunnen zijn, zowel met de goede als de slechte kanten, had naast het publiek, dat haar steevast op een staande ovatie trakteert, en de radio nu ook de critici veroverd. Dat voelde voor haar aan als een kleine, persoonlijke wraak vol betekenis. Meer info over het verhaal van Loredana Bertè en Mia Martini.

Mijn favoriet was Annalisa die al sinds 2011 aan de top staat, maar vooral de voorbije twee jaar de populairste popartiest werd met superhits als ‘Bellissima’ en ‘Mon amour’. Haar nummer ‘Sinceramente’ ligt in dezelfde lijn en staat nu al, hoewel ze niet won, toch op 2 in de charts en op 1 in de Italiaanse airplaychart. Ze brak in haar thuisland deze week ook het record van het hoogste aantal streams op 1 dag voor een zangeres. Daarnaast koos ik vooral voor de songs van Mahmood, Gazzelle en Emma. Meer over Annalisa, Mahmood en Emma.

De voorbije weken was het stilte voor de storm in Italië en kwam daar niets noemenswaardig uit. Maar buiten de stortvloed aan San Remo-nummers noteerde ik deze week toch ook nog een fijn duet van Sia & Kylie Minogue, daarnaast ook Peter Peter, Conan Gray, Beth Gibbons en uit eigen land Douglas Firs, Mooneye, Jasper Steverlinck, Amatorski, Henri PFR en Hydrogen Sea.

1ANNALISASinceramente
2SIA & KYLIE MINOGUEDance alone
3MAHMOODTuta gold
4EMMAApnea
5GAZZELLETutto qui
6PETER PETER20k heures de solitude
7ANGELINA MANGOLa noia
8ALESSANDRA AMOROSOFino a qui
9DIODATOTi muovi
10CONAN GRAYLonely dancers
11IRAMATu no
12BETH GIBBONSFloating on a moment
13MAXIM & LINA MALYFenster oben links
14MADISON BEERMake you mine
15SHYGIRL & SG LEWISMr useless
16SANTI FRANCESIL’amore in bocca
17GHALICasa mia
18JAX JONES & ZOE WEESNever be lonely
19THE KOLORSUn ragazzo una ragazza
20TIM ATLASLighthouse
21WHOMADEWHO & RY XLove will save me
22GEOLIERI p’me, tu p’te
23DOUGLAS FIRSBack to that day
24MOONEYEChanging
25FRANCESCO RENGA & NEKPazzo di te
26EMMA & MATILDAHuoleton
27LITTLE JINDERÄr du galen
28KÄÄRIJÄ & ERIKA VIKMANRuoska
29ABOVE & BEYOND FEAT. ZOË JOHNSTONCrazy love
30LOREDANA BERTEPazza
31PIERRE GARNIERCeux qu’on était
32JASPER STEVERLINCKNashville tears
33SANGIOVANNIFiniscimi
34AMATORSKI20/04
35LEWIS OFMAN FEAT. GABRIELA RICHARDSONGet fly (I wanna)
36THE LEMON TWIGSThey don’t know how to fall in place
37IBIBIO SOUND MACHINEGot to be who U are
38CLARADiamanti grezzi
39HENRI PFR & FVDM FEAT. POLLYANNAWanna be loved
40ELI & FUR X PUNCTUAL X RICHARD JUDGEHalo
41ANYMAPictures of you
42MR. RAINDue altalene
43THE LAST DINNER PARTYCaesar on a TV screen
44CROWDED HOUSEOh hi
45FEEDERLost in the wilderness
46ADEN FOYERHello radio
47ALFAVai!
48YNGVIL & DANIEL KVAMMENPå repeat
49TCTS & HYZTERIA FEAT. EKKOAmnesia
50SISTER BLISSDo it right
51LOS ANGELES AZULES & ALEJANDRO FERNANDEZLa cumbia triste
52ESTOPALa ranchera
53ANGUS & JULIA STONEThe wedding song
54HYDROGEN SEACherry milk

Blijf op de hoogte en krijg een mailtje bij een nieuwe post