Ryan Adams startte 2024 met een knal en verraste zijn fans met vijf albums! Het zeer geslaagde ‘Blizzard in the room’ werd naar voor geschoven als focustrack. Liam Gallagher en John Squire, de gitarist van The Stone Roses, sloegen de handen in elkaar. Daar is in de UK uiteraard veel rond te doen en in ‘Just another rainbow’ hoor je heel duidelijk de invloed van beiden terug. Op ‘Nog maar begonnen’ klinkt Het Zesde Metaal melodieuzer dan ooit. Verder zijn er deze week ook een opvallend duet tussen de Zweedse en Noorse sterren Thomas Stenström en Chris Holsten, The Lemon Twigs, Michele Bravi, Gianna Nannini, Rymdpojken, oude Britpopbands Cast en Kula Shaker, en een paar leuke nummers uit de Noorse songfestivalvoorronde, waaronder Margaret Berger die in 2014 al eens vierde op het songfestival werd met ‘If you feed my love’. Van dichterbij noteerde ik nog Tourist LeMC, Roméo Elvis en de samenwerking tussen Gustaph en Merol (meer hierover in de rubriek Persartikelen).

Ryan Adams startte 2024 met een knal en verraste zijn fans met vijf albums! ‘Sword & stone’, ‘Star sign’, ‘Heatwave’ en ‘1985’ bevatten nieuwe tracks en ‘Prisoners live’ is een live-album van zijn plaat uit 2017. Hij releaste alles op zijn eigen label PAX-AM, dat hij opstartte in 2004. Zo bracht de zanger in één klap 77 nieuwe songs uit, hoewel er op ‘1985’ veel korte tracks staan, wat erop wijst dat het daar eerder om demo’s en onafgewerkte nummers gaat. Op het eerste gehoor lijken de songs te balanceren tussen zijn rustige lo-fi-stijl en de ruigere rockkant die we ook van hem kennen. Het zeer geslaagde ‘Blizzard in the room’ werd naar voor geschoven als focustrack en hoort alvast in het eerste rijtje thuis.

In 1988 zag de toen zestienjarige Liam Gallagher samen met zijn oudere broer Noel The Stone Roses aan het werk in thuisstad Manchester. The Stone Roses waren vanaf eind 1989 samen met o.a. The Charlatans, Primal Scream en The Happy Mondays de boegbeelden van de hippe Madchester sound en maakten zo de weg vrij voor de succesjaren van de Britpop waarvan de broers Gallagher met Oasis, en ook o.a. Blur, Suede en Pulp de vaandeldragers werden. Het bewuste concert en de fascinatie voor The Stone Roses overtuigden Liam in een band te stappen en dertig jaar later sloegen Liam en John Squire, de gitarist van The Stone Roses, de handen in elkaar. Daar is in de UK uiteraard veel rond te doen en in ‘Just another rainbow’ hoor je heel duidelijk de invloed van beiden terug. Het totale plaatje neigt wat mij betreft eerder naar een uitgesponnen nummer van The Stone Roses, maar dan met de typische zang van Oasis-boegbeeld Liam Gallagher. Misschien had er nog meer ingezeten, maar het nummer katapulteert je alleszins met nostalgie helemaal terug naar begin jaren ’90.

Het zesde studioalbum van Het Zesde Metaal is in aantocht, het laatste waaraan Tom Pintens nog meewerkte. We zijn inmiddels al aan de derde vooruitgeschoven single toe en ‘Nog maar begonnen’ klinkt erg veelbelovend, melodieuzer dan ooit. Zowel de manier van zingen als de melodie doen me zelfs een beetje aan Novastar denken. Uiteraard krijg je er van boegbeeld Wannes Cappelle ook een heel mooie tekst bij.

Verder zijn er deze week ook een opvallend duet tussen de Zweedse en Noorse sterren Thomas Stenström en Chris Holsten, The Lemon Twigs, Michele Bravi, Gianna Nannini, Rymdpojken, oude Britpopbands Cast en Kula Shaker, en een paar leuke nummers uit de Noorse songfestivalvoorronde, waaronder Margaret Berger die in 2014 al eens vierde op het songfestival werd met ‘If you feed my love’.  Van dichterbij noteerde ik nog Tourist LeMC, Roméo Elvis en de samenwerking tussen Gustaph en Merol (meer hierover in de rubriek Persartikelen).

1RYAN ADAMSBlizzard in the room
2LIAM GALLAGHER & JOHN SQUIREJust another rainbow
3HET ZESDE METAALNog maar begonnen
4THOMAS STENSTRÖM & CHRIS HOLSTENUnnskyld, förlåt
5MICHELE BRAVIPer me sei importante
6THE LEMON TWIGSMy golden years
7MARGARET BERGEROblivion
8MEROL & GUSTAPHVernissage
9MYRAHeart on fire
10CARAVAN PALACEMirrors
11GIANNA NANNINISilenzio
12RYMDPOJKENSista andetag
13FRED FALKE, ZEN FREEMAN & AMPERSOUNDSI’m in love with you
14FERDOUSMountain snow
15SUBSONICAMattino di luce
16CASTFaraway
17UPPENBARAVi två
18LILY AHLBERGHit the ground
19TIËSTO & FAST BOYAll my life
20MILEOYou’re mine
21MUMLEDet modsatte
22NOE PRESZOWA force
23BLAUDZUNSummer song
24JUNG FEAT. DAGNYSomething beautiful
25GIUSE THE LIZIAScs
26TOURIST LEMCDe ander
27JOHANTime for change
28KULA SHAKERNatural magick
29BAYONNEBlank cloud
30NEADeath of me
31I DESIDERI & CHIARA GALIAZZOIstanti
32GODDARD. & CAT BURNSWasted youth
33ROMEO ELVIS FEAT. DREAMCASTMOETadumal