Declan McKenna bracht in 2021 een akoestische versie van ABBA’s ‘Slipping through my fingers’ tijdens een Instagram Live. Het werd vervolgens zo’n succes op TikTok dat de Brit nu eindelijk overstag ging en het uitbracht. Cigarettes After Sex verrast deze week met een cover van ‘Motion picture soundtrack’, de afsluiter van het album ‘Kid A’ van Radiohead. Voor de derde keer op rij trekken ze in Spanje naar Benidorm om het liedje voor het Songfestival te kiezen. Deze week werd de nieuwe selectie bekendgemaakt en daar zit één bekende naam tussen: Miss Caffeina, al vijftien jaar een van de meest succesvolle alternatieve, elektronische popgroepen. Yuksek remixte een oude hit van Laurent Voulzy en Austin Millz nam ‘Lovely day’ van Bill Withers onder handen. Er is verder nog fijn nieuw werk van Celeste, Pablo Lopez, Alan Walker en van dichterbij Roméo Elvis, Tim Grand, Calicos, Pyo en Morgan.

In 1981 verscheen ‘The visitors’ van ABBA, met daarop o.a. de nummer 1-hit ‘One of us’, maar ook het mooie ‘Slipping through my fingers’. Het melancholische nummer was nooit een single, maar werd door het succes van de ‘Mamma Mia’-musical en -films een echte klassieker. Declan McKenna bracht in 2021 een akoestische versie van de song tijdens een Instagram Live en ondertussen kreeg die versie een ware cultstatus en nam het een hoge vlucht op TikTok. Met zijn nieuwe album ‘What happened to the beach?’ in het vooruitzicht ging de zanger uiteindelijk overstag voor de fans en bracht hij de single uit. Hij grapte zelfs dat hij ermee wil meedingen naar de felbegeerde ‘Christmas number one’ in Engeland, al lijken de bookmakers eerder naar Wham!, Sam Ryder of The Pogues te wijzen.

Cigarettes After Sex verrast deze week met een cover van Radiohead. ‘Motion picture soundtrack’ was de afsluiter van het album ‘Kid A’ uit 2000. Hoewel ik altijd wel een Radiohead-fan was, is dit nummer me nooit echt bijgebleven, zeker in tegenstelling tot track 4 ‘How to disappear completely’ dat ik nog steeds ontzettend mooi vind. Cigarettes After Sex trekt het nummer helemaal naar zich toe. Het klinkt dan ook erg dromerig, maar ook melodieuzer dan in de versie van Radiohead. Blijkbaar nam de band het al in 2015 op, maar was er nooit een goed moment om het uit te brengen. Volgens zanger Greg Gonzales werd het nummer in de loop der jaren steeds persoonlijker voor hem en is hij heel blij het nu eindelijk op het publiek te kunnen loslaten.

Voor de derde keer op rij trekken ze in Spanje naar Benidorm om het liedje voor het Songfestival te kiezen. Ze laten zich daarvoor inspireren door San Remo, waar het festival ook vijf dagen op rij plaatsvindt. In Spanje slaagt men er nog niet in ook veel topartiesten aan te trekken, maar het lukt hen alleszins wel steeds beter om de platenfirma’s erbij te betrekken zodat zij interessante artiesten en nummers aanleveren. Twee jaar geleden scoorde Rigoberta Bandini een enorme nummer 1-hit in Spanje met ‘Ay mamá’, maar ze haalde het op de valreep niet en zag de veel minder succesvolle Chanel het ticket bemachtigen. Gelukkig voor het publiek deed Chanel het wel erg goed op het festival en scoorde ze in Spanje alsnog een grote hit. Vorig jaar koos men voor een flamenconummer van Blanca Paloma dat in eigen land de top 100 niet haalde, terwijl ‘Nochentera’ van Vicca derde werd en al sinds de uitzending in februari in de top 50 geparkeerd staat. Deze week werd de nieuwe selectie bekendgemaakt en daar zit één bekende naam tussen: Miss Caffeina. De groep is al vijftien jaar een van de meest succesvolle alternatieve popgroepen en is de rock steeds meer gaan verruilen voor elektronische pop, met grote hits als ‘Atomos dispersos’, ‘Mira cómo vuele’, ‘Reina’ en ‘Punto muerto’. Na drie top 3-albums op rij dacht de band even pauze te nemen tot men hen ervan overtuigde deel te nemen aan Benidorm Fest. Ik vrees dat de leden ondertussen net te oud zijn om nog echt brokken te maken bij het jonge publiek, maar ‘Bla bla bla’ klinkt wel goed en nog poppier dan we al van de Madrilenen gewend waren.

Yuksek remixte een oude hit van Laurent Voulzy en Austin Millz nam ‘Lovely day’ van Bill Withers onder handen. Er is verder nog fijn nieuw werk van Celeste, Pablo Lopez, Alan Walker en van dichterbij Roméo Elvis, Tim Grand, Calicos, Pyo en Morgan.

1DECLAN MCKENNASlipping through my fingers
2CIGARETTES AFTER SEXMotion picture soundtrack
3MISS CAFFEINABla bla bla
4LAURENT VOULZYCocktail chez mademoiselle (Yuksek remix)
5ROMEO ELVISOrangé (Nelly)
6PABLO LOPEZMira cómo bailan
7MIDAMi odierai
8CELESTEThere will come a day
9BILL WITHERSLovely day (Austin Millz remix)
10ALAN WALKER FEAT. YUQI & JVKEFire!
11SWITCH DISCOWhat you want
12HOLDENNuvola
13OMAR RUDBERGHöj ett glas (fanfar)
14IVO MARTINNicht allein
15BOO SEEKAFrom the beginning
16ZUPERMARIALøper for livet
17SLOWBOY & ALIENBLAZEToxic
18WOLFRAM & JOSH LUDLOWYoYo disco (Purple Disco Machine remix)
19UNDERWORLD X KETTAMAG-town euphoria (luna)
20ASGEIR & ARNY MARGRETPart of me
21FRANCESCA MICHIELINSolite chiacchiere
22BORAI & DENHAM AUDIOMake me (Franky Rizardo remix)
23TWOCOLORSOver you
24MARCO NOBEL, TIM GRAND & NADIA GATTASI like it like that
25BLESS YOUSave our ship (SOS)
26FRENCH 79Memories (Gui Boratto remix)
27AGNETHA FÄLTSKOGBack on your radio (A+)
28BON ENTENDEURRome
29WALLS FEAT. BRUSESUna noche más
30ALBERTA CROSSSo far out of reach
31CALICOSThe siren
32EYEDRESS FEAT. THE MARIASA room up in the sky
33ISAAC DELUSION & OLIVIA MERILAHTIAll day
34BAPTISTE VENTADOUR & ZELIEL’autoroute
35BRUCKNER & ELI PREISSParty mit mir selbst
36ARTICOLO 31 FEAT. COMA_COSEUna cosa bene
37BEYONCEGrown woman
38MOHTIVSet me free
39ANDEOL FEAT. ADELMARKBagarre (remix)
40FAT WHITE FAMILYReligion for one
41PYOHappy to be sad
42BOB JUNIOR & ALFIE TEMPLEMANNo one does it better than you
43PALOMA FAITHMy sweet baby
44LOUISETTE & AMAURYMistral gagnant
45LILLY AHLBERG & RAYNCome so far
46LADY BEE & MIA FALLSLosing my mind
47RENEE RAPP & MEGAN THEE STALLIONNot my fault
48KUNGS & VICTOR FLASHYou can have it
49SANGIOVANNIAmericana 48
50PLKPériph
51MORATTarde
52MORGAN FEAT. SHAGAPuzzle
53JOHN LEGENDDon’t need to sleep