Het album ‘Det kommer aldrig va över för mig’ van Håkan Hellström bestaat tien jaar en dat wordt gevierd omdat het als een mijlpaal in de Zweedse populaire cultuur wordt beschouwd. Veronica Maggio bouwde het rockende, melancholische titelnummer om tot een akoestische, dromerige, maar nog steeds heel mooie versie. De Amerikaans-Mexicaanse ster Julieta Venegas verraste de fans met een nieuwe single, net als Kurt Vile van wie een EP in aantocht is. Er zijn deze week ook nog leuke nieuwe dingen van The National, Calcutta, Charli XCX & Sam Smith, Adèle Castillon, MIKA, Bombay Bicycle Club feat. Damon Albarn en remixes van Kylie Minogue en Depeche Mode. Ook een resem nummers uit eigen land met Portland, Illuminine, dEUS, Het Zesde Metaal, Dijf Sanders, The Subs, Lukx & Dad, Charlotte de Witte, Aarde aan Daan, Témé Tan, Sharko, Judith, Hideous en Jack Vamp & The Castle Of Creep.

Het album ‘Det kommer aldrig va över för mig’ van Håkan Hellström bestaat tien jaar en dat viert Spotify deze week omdat het als een mijlpaal in de Zweedse populaire cultuur wordt beschouwd. Er werd aan vijf Zweedse topartiesten uit verschillende genres gevraagd een nummer uit het album te coveren. De baanbrekende plaat staat al 466 weken, zo goed als ononderbroken, in de Zweedse albumchart en het is een van de 11 albums die Hellström sinds de eeuwwisseling naar de top van de hitladder zong. De populaire rocker overbrugt generaties en genres in Zweden en brak al twee keer zijn eigen record van het grootste aantal bezoekers ooit op een Zweeds optreden. De teller staat sinds vorig jaar op 72.000 toeschouwers. Spotify zette twee jaar geleden op dezelfde manier ook het tienjarig jubileum van ‘Satan i gatan’ van Veronica Maggio in de verf. De leading lady van de Zweedse popmuziek staat ondertussen ook al 447 weken in de charts met de 10 jaar oude opvolger. Daarop stond ook  ‘Hela huset’, het succesvolle duet dat de sterren toen samen opnamen. Veronica mocht dan ook zeker niet ontbreken op dit eerbetoon aan Håkan. Ze koos voor het sterke titelnummer, dat 80 weken in de Zweedse charts vertoefde en toen ook bij mij een nummer 1 was. Veronica bouwde het melancholische rocknummer om tot een akoestische, dromerige, maar nog steeds heel mooie versie. Ook de bijdragen van Hanna Ferm en Parham zijn de moeite en voeg ik graag toe aan de playlist.

Julieta Venegas bracht eind vorig jaar een nieuw album uit, maar ze verraste de fans deze week met een nieuwe single, die bewust niet op het album was gezet. ‘Dame una oportunidad’ gaat over het opnieuw proberen en communiceren in een relatie en het oplossen van meningsverschillen. De Amerikaans-Mexicaanse ster klinkt heel fris op dit nummer en blijft trouw aan haar eigen stijl: een kruising van pop, rock, traditionele Mexicaanse muziek en een beetje elektronica. Haar accordeon liet ze deze keer achterwege.  

Rolling Stone schrijft het volgende over Kurt Vile: “Vile remains our era’s great inheritor of the Neil Young/Meat Puppets/Dinosaur Jr. tradition of bending chords, spooling out hypnotic solos, and chilling with your demons until they start feeling like drinking buddies.” Dat klopt helemaal en ik hou dan ook (vooral) erg van zijn rustigere nummers die soms wel een paar luisterbeurten nodig hebben, maar dan vaak hypnotiserend voortkabbelen naar een heel mooi einde toe. Ik ben nog niet zeker of het ook met de nieuwe single zo zal gaan, maar het klinkt wel veelbelovend. ‘Anoher good year for the roses’ is de eerste single uit een in november te verschijnen EP, waarop een aantal nieuwe songs, herwerkte oude nummers en covers zullen staan. In een ver verleden zat hij nog even bij The War On Drugs, voor die band wereldwijd doorbrak, maar Kurt wist solo bij mij de voorbije tien jaar toch ook al tien keer de top 10 te halen. Vooral ‘Wakin on a pretty daze’, ‘Pretty pimpin’, ‘Loading zones’, ‘Bassackwards’ en ‘Like exploding stones’ vond ik super.

Er zijn deze week ook nog leuke nieuwe dingen van The National, Calcutta, Charli XCX & Sam Smith, Adèle Castillon, Mika, Bombay Bicycle Club feat. Damon Albarn en remixes van Kylie Minogue en Depeche Mode. Ook een resem nummers uit eigen land met Portland, Illuminine, dEUS, Het Zesde Metaal, Dijf Sanders, The Subs, Lukx & Dad, Charlotte de Witte, Aarde aan Daan, Témé Tan, Sharko, Judith, Hideous en Jack Vamp & The Castle Of Creep.

1VERONICA MAGGIODet kommer aldrig va över för mig
2JULIETA VENEGASDame una oportunidad
3KURT VILEAnother good year for the roses
4HANNA FERMValborg
5THE NATIONAL FEAT. ROSANNE CASHCrumble
6CALCUTTA2minuti
7CHARLI XCX & SAM SMITHIn the city
8KYLIE MINOGUETension (Shadow Child remix)
9ADELE CASTILLONSensations
10MIKAApocalypse calypso
11GUNN KVAALEDet beste for meg
12AUGUSTINETeach me
13BOMBAY BICYCLE CLUB FEAT. DAMON ALBARNHeaven
14PARHAMPistol
15HOLLY MACVE FEAT. LANA DEL REYSuburban house
16PORTLANDTime to talk
17DE PALMASL’amant infidèle
18SERGIO DALMAHe cerrado los ojos para verte
19MINAAncora, ancora, ancora (Mark Ronson remix)
20KÄÄRIJÄHuhhahhei
21DEPECHE MODEMy favourite stranger (Ela Minus remix)
22M83Mirror
23ILLUMININE FEAT. SHELTERMinerals
24DEUSLove breaks down
25THE ROLLING STONESMess it up
26GUUSJEDopamine
27BLAESTDisko i KBH
28AITANA & DANNA PAOLAAqyne
29BARRY CAN’T SWIMAlways get through to you
30GAVIN JAMESWhite noise
31LAURA PAUSINIDimora natural
32FRANCIS LUNGYour own worst enemy
33HET ZESDE METAALHet langste jaar
34BERKY & LEAFreier Fall
35DIJF SANDERSMingrelian song
36DRAMA & FLIGHT FACILITIESDollar $hort
37JOY ANONYMOUSJoy (in me all the time)
38ADELPHI MUSIC FACTORYThings are gonna get better
39BANANARAMAFeel the love
40FLOATING POINTSBirth4000
41THOR FARLOVJanuar til December
42BALLINCIAGAIgjen og lgjen
43KRAANTJE PAPPIEAdem in
44THE SUBSBela Lugosi’s dead
45LUKX & DADLet me believe
46LOVE FAME TRAGEDYSlipping away
47VACATIONSClose quarter
48MILES KANETime of your life
49NOE PRESZOWL’intime & le monde
50BEABADOOBEE & LAUFEYA night to remember
51HELADO NEGROLFO (Lupe finds Olivedos)
52TV 2 PLAYAlt vi har er nu (Artigeardit, Lamin)
53CROSSCROSSPlayground games
54ROSE GRAY & KUNGSAfraid of nothing
55STEVIO, GLASPERLENSPIEL & BASTIAN STEINSo egal
56CHARLOTTE DE WITTEPria
57UNDERWORLDDenver luna
58AARDE AAN DAANHet risico
59MEISFijn
60TEME TANTook it wrong
61MR. RAIN & CLARAUn millione di notti
62GRIFFInto the walls
63DOVE CAMERONLethal woman
64VICCO & ABRAHAM MATEOTequiero
65BAUSA & COUCHERONDanseproblem
66GLEN HANSARDBearing witness
67SHARKOUne bien belle journée
68THE FARMFeel the love
69BRAINSTORM & 8 KAMBARYSDangus jkrito
70ELINA BORNOodata
71JUDITHHypocrite
72ANNA BERGENDAHLHow do you know
73DITONELLAPIAGAFossi come te
74HIDEOUSThe rut
75JACK VAMP & THE CASTLE OF CREEPBack2
76SUBSONICAPugno di sabbia
77IDLES & LCD SOUNDSYSTEMDancer
78JESS GLYNNEFriend of mine
79CHRIS BROWN FEAT. DAVIDO & LOJAYSensational
80TCHAMI & MALAAA prayer
81KYLIE MINOGUETension (Chromeo remix)