Fiordaliso – Non voglio mica la luna (1984) + Pupo

Fiordaliso - Non voglio mico la luna

Marina Fiordaliso uit Piacenza won een talentenjacht in 1981, waardoor ze in 1982 mocht deelnemen aan San Remo. Dat zou ze dat decennium zeven keer doen, met behoorlijk succes, vooral in 1984 met het door Zucchero Fornaciari geschreven ‘Non voglio mica la luna‘. Ze werd er vijfde mee, scoorde een dikke top 5-hit in Italië en ook een grote hit in het Spaans in Spanje en Latijns-Amerika. In 2002 nam ze voor het laatst deel aan het festival, terwijl ze als zangeres ondertussen minder op het voorplan stond, maar ook presenteerde op tv en in musicals zong. Ze hanteert alleen haar achternaam, wat korenbloem betekent, als haar artiestennaam.


Enzo Ghinazzi begon half jaren ’70 singles uit te brengen onder de hem door de platenfirma opgedrongen naam Pupo. De jonge zanger uit Arezzo brak geleidelijk aan door en scoorde in 1978 een grote hit met ‘Ciao’ en in 1979 met ‘Forse’, later in Nederland door André Hazes gecoverd als ‘Blijf maar hier’ en daar in 2007 in duet met Gerard Joling als ‘Blijf bij mij’ een nummer 1-hit geworden. In 1980 nam hij de eerste keer deel aan San Remo, werd derde met ‘Su di noi’ en scoorde een top 3-hit in Italië, die hem ook naar de middenmoot van de Duitse, Franse en Waalse charts bracht.

Daarna nam hij nog vijf keer deel als zanger, vanaf 1992 onder zijn echte naam, en werd hij in 2010 zelfs nog tweede. Hij verdween als zanger echter op de achtergrond en ging meer voor anderen schrijven. Zo triomfeerde hij in 1981 als auteur van ‘Sarà perché ti amo’ van Ricchi e Poveri. Vanaf eind jaren ’80 presenteerde de zanger ook veel tv-shows op Rai Uno, ook programma’s over poker, waarna hij later in zijn autobiografie over zijn gokverslaving schreef. Ondertussen werd hij ook een gerenommeerde stemacteur.


Extra clips: