We gaan de songfestivalweek in en ik heb daarom nog eens wat nummers op een rijtje gezet. In mijn playlists op Spotify zit er nog veel meer, want in bijna 70 jaar muziekgeschiedenis heeft het festival heel veel fijne nummers voortgebracht, vaak grote hits, maar heel vaak ook gewoon persoonlijke favorieten.

Ik zet drie blokken van tien nummers chronologisch op een rijtje, met eerst mijn eigen toppers, vervolgens nog tien toffe grote hits en tien guilty pleasures die ik gewoon erg leuk blijf vinden. Ik heb me beperkt tot de nummers tot 2000 om het niet te uitgebreid te maken. In mijn playlists neem ik de recente nummers er wel heel graag bij.

Hieronder dus een overzicht met uiteraard ABBA, maar ook mijn lievelingszangeres Françoise Hardy, die destijds tegen haar zin deelnam en ook niet tevreden was over haar nummer, twee keer Vicky Leandros en twee leuke nummers van Tommy Seebach, icoon in Denemarken en vader van superster Rasmus Seebach.

Ook de betreurde Ofra Haza, met een meezinger en bijhorende choreografie waarmee Israël vroeger heel vaak op een zucht van de overwinning strandde, de blootvoetse Sandie Shaw en Mocedades, de Spaanse groep die het tot in de Amerikaanse top 10 schopte.

Daarnaast ook Ann Christy en Emly Star van bij ons, France Gall en Joëlle Ursull met nummers van Serge Gainsbourg en de Kroatische melancholie van Doris Dragović en Danijela Martinović. Verder nog een portie kitsch met Baccara, Dschinghis Khan, Paul Oscar en mijn ultieme guilty pleasure: de Finse Fredi & Friends!

Vervolgens nog Zweedse doeltreffende meezingers van Carola en Herrey’s, Cliff Richard, die twee keer heel dicht bij de winst zat, Katja Ebstein, een keer zilver en twee keer brons voor Duitsland, Alice & Franco Battiato, Conny Froboess, Isabelle Aubret, Izhar Cohen, Brainstorm en twee keer Gigliola Cinquetti. Zij won in 1964 en eindigde met ‘Si’ in 1974 nog eens tweede na ABBA. Het blijft voor mij nog steeds het mooiste songfestivalliedje aller tijden. Het is dan ook zo jammer dat de goede versie nog altijd niet op Spotify staat. Meer info over Gigliola op het festival lees je hier.

10 Toppers

10 Superhits

10 Guilty pleasures

Gigliola Cinquetti - Si

Blijf op de hoogte en krijg een mailtje bij een nieuwe post