De Standaard: interview

Taylor Swift - The tortured poets department

“Alstublieft, nog eens vijftien nummers”: waarom muziekalbums steeds langer worden

De fans van Taylor Swift zouden vrijdag getrakteerd worden op 16 nieuwe nummers, maar werden verwend met 31 liedjes. Ook Beyoncé kwam op Cowboy Carter met een lijvige tracklist aanzetten. “Die trend is al langer aan de gang”, zegt chartwatcher Sam Jaspers. De muzikale indigestie hebt u aan de streamingdiensten te danken.

Voor u denkt dat er een wedloop gaande is tussen popsterren: de uitgebreide songcollecties zijn meer het gevolg van wijzigingen in de samenstelling van de hitlijsten. “Sinds streamingaantallen worden meegerekend bij de samenstelling van de albumlijsten, zijn de spelregels veranderd”, zegt Sam Jaspers. Hij werkte jarenlang bij Ultratop, de Belgische samensteller van de hitlijsten. “Er worden ook minder platen verkocht in de winkel of via de verkoop van downloads, waardoor streamingaantallen steeds sterker doorwegen.”

n ons land loopt het zo’n vaart niet. “Het is in de eerste plaats een Amerikaans fenomeen”, zegt Jaspers. Streams tellen bij de samenstelling van de Ultratop pas mee sinds 2017. “Wij hebben ons toen gebaseerd op het Engelse model”, zegt Jaspers, die destijds directeur was. Dat houdt in dat er alleen gekeken wordt naar de twaalf meest beluisterde nummers. Bovendien wordt het gewicht van de twee meest beluisterde nummers teruggebracht naar het gemiddelde van de tien voorgaande om het piekeffect van megahits af te zwakken. Een Belgische artiest heeft er dus veel minder baat bij om fans te overladen met nieuwe muziek. “Daar komt nog bij dat muziek opnemen en uitbrengen een dure aangelegenheid is. Een Amerikaanse superster moet daar minder bij stilstaan, maar voor de meeste Belgische artiesten is dat anders”, zegt hij.

Op technologisch vlak zijn alle beperkingen ondertussen van de baan. Waar een vinylplaat ongeveer 23 minuten per kant aankan en een cd aanvankelijk begon te sputteren na 74 minuten, staat er op Spotify en co. geen maat. “Dat leidde in Amerika wel tot onnozelheden. Sommige rapalbums telden nummers van 35 seconden om nog mee te kunnen tellen in de berekening van de albumlijsten”, licht Jaspers toe. “Langs de andere kant kan ik me voorstellen dat artiesten als Taylor Swift en Beyoncé nog altijd een mooi geheel proberen af te leveren. Cowboy Carter is bijvoorbeeld duidelijk opgebouwd met een bepaalde afspeelvolgorde in het achterhoofd.”

Persartikelen