Waarom u moeite moet doen om de verschillen tussen de MIA’s en de Gouden K’s te zien

De Gouden K’s en de MIA’s mikken op een ander publiek, maar hun kijkers belonen steeds vaker dezelfde artiesten. Het succes van jonge muzikanten als Pommelien Thijs en Aaron Blommaert toont dat de kinder- en jongerencultuur doorbloedt in de mainstream. ‘De hokjesmentaliteit verdwijnt.’

“Zeker jonge mensen staan niet meer stil bij welk genre ze beluisteren en ook de radiozenders zijn minder strikt geworden in wat ze draaien”, zegt onafhankelijk chartwatcher en oprichter van Ultratop Sam Jaspers. Een omroep bepaalt door de komst van de vele streamingdiensten bovendien niet meer alleen welk nummer tot een hit kan uitgroeien.

De kans is groot dat artiesten met een jonge achterban de komende jaren goed zullen scoren bij prijsuitreikingen zoals de MIA’s of de Gouden K’s. Het is voor hen makkelijk om fans te mobiliseren om online een stem uit te brengen. “Zeker de MIA’s worden steeds meer publieksprijzen”, zegt Jaspers. “De prijs voor album van het jaar werd vroeger bijvoorbeeld uitgereikt door de industrie zelf. Die trofee zou Thijs waarschijnlijk niet gewonnen hebben als dat nu nog steeds het geval was.”
In de vier categorieën waar

Persartikelen


Blijf op de hoogte en krijg een mailtje bij een nieuwe post