Caterina Caselli werd in 1946 geboren in Modena. Op haar veertiende pleegde haar vader zelfmoord, waarna ze alleen met haar moeder en haar zus achterbleef. In haar tienerjaren speelde ze basgitaar en trad ze plaatselijk op met kleine bandjes. In 1963 nam ze met succes deel aan de talentenjacht in Castrocaro, waar ze bevriend raakte met Gigliola Cinquetti. Ze kreeg een platencontract en bracht een paar singles uit, maar die flopten. In 1964 kwam ze in contact met platenfirma CGD, eigendom van de familie Sugar, en kreeg ze een nieuwe kans. 

…de stylisten van Vergottini ontwierpen een speciaal kapsel voor haar, waardoor ze vanaf dan de ‘Gouden Helm’ werd genoemd…

Caterina Caselli - Nessuno mi piu giudicare

De absolute meevaller kwam er al snel in 1966. Adriano Celentano weigerde op de valreep het al bijna voor San Remo ingediende en door zijn Clan-leden speciaal voor hem geschreven ‘Nessuno mi può giudicare’. Hij wilde liever met ‘il ragazzo della via Gluck’ naar het festival. CGD trok meteen het vrijgekomen nummer naar zich toe om Caterina Caselli aan haar doorbraak te helpen. De stylisten van Vergottini ontwierpen een speciaal kapsel voor haar, waardoor ze vanaf dan de ‘Gouden Helm’ werd genoemd. Het nummer sloeg aan, werd tweede en was met zijn elf weken nummer 1 een van de grootste hits van het jaar. Ze haalde ook de eerste plaats in Spanje en het nummer werd ook minder succesvol gecoverd door Dalida. In 1974 maakte Richard Anthony er het ook bij ons bekende ‘Amoureux de ma femme’ van en hij scoorde er een top 3-hit mee in Wallonië en Frankrijk.

Caterina ging vervolgens ook in films spelen, in het begin vaak ook in aan haar nummers gelinkte muziekfilms, zoals Gianni Morandi haar voordeed. In 1966 won ze Festivalbar met ‘Perdono’ en ze nam ook in 1967, 1969, 1970 en 1971 deel aan San Remo. De hit ‘Cento giorni’ zat in 1969 in de soundtrack van de Franse film ‘Le cerveau’. In 1970 trouwde ze met Piero Sugar, met wie ze getrouwd was tot hij in 2022 overleed. Ze scoorde een twintigtal hits, maar het succes werd begin jaren ’70 minder uitgesproken. Ze zette er in 1975 een punt achter, ging werken als talentscout en richtte, binnen de Sugar-groep, haar eigen label Ascolto op. In 1982 ging ze voor het grote label CGD binnen Sugar werken. Ze werd directrice van de platenfirma, waar ondertussen ook haar zoon Filippo aan de slag is. Af en toe nam ze nog eens een duet op, zoals ‘Amico è’, de hit met Dario Baldan Bembo in 1982, en in 1990 nam ze onverwachts nog eens deel aan San Remo. In de loop der jaren heeft ze veel artiesten ontdekt en gelanceerd via Sugar, o.a. Paolo Vallesi, Andrea Bocelli, Malika Ayane, Elisa, Negramaro en Raphael Gualazzi.

…in de loop der jaren heeft ze veel artiesten ontdekt en gelanceerd via Sugar, o.a. Paolo Vallesi, Andrea Bocelli, Malika Ayane, Elisa, Negramaro en Raphael Gualazzi…


Andere toppers van Caterina Caselli:

Insieme a te non ci sto più (1968) (dikke hit, die uitgroeide tot een grote klassieker en ook Caterina’s eigen favoriete nummer is. Ze kwam toevallig in contact met het lied, geraakte er helemaal door gefascineerd en wilde het absoluut opnemen. Nochtans begreep haar platenfirma er niets van en vond die het nummer helemaal niet geschikt voor haar. Maar ze hield voet bij stuk. Het is geschreven door de toen nog vrij onbekende Paolo Conte, die met dit heel melodieuze, romantische nummer aantoonde dat hij, net na het succes van ‘Azzurro’, ook een heel ander soort hit kon schrijven. Caterina en Paolo werden meteen goede vrienden en Conte brak pas echt door als zanger, toen hij zijn platen bij haar, bij CGD, ging uitgeven. Het nummer werd later in tal van films gebruikt en ook vaak gecoverd, met de versie van Franco Battiato en Ornella Vanoni als de bekendste. Malika Ayane zong het in 2021 als eerbetoon aan haar ontdekster op San Remo.)

Il carnevale (1969) (Caterina zong in het begin eerder beatvolle nummers, maar ook in navolging van haar vorige grote hit, ging ze haar muziek wat meer verfijnen. Resultaat daarvan was deze top 3-hit, die nog wel modern klonk, maar toch minder yé-yé was. Ook haar kledingstijl paste ze aan, maar haar gouden helm behield ze, alleen was die vanaf dan zwart.)

Caterina Caselli - Antologia

Extra clips: