Al bijna dertig jaar is Biagio Antonacci een van de grootste sterren in Italië, geliefd om zijn, vaak ook romantische, popsongs. Hij werd in 1963 geboren in Rozzano, ten zuiden van Milaan. Hij speelde al jong drums in plaatselijke bands en werd ontdekt door zanger Ron, toen hij zijn legerdienst deed in Galrasco. Ron stelde hem voor aan Gaetano Curreri, frontman van Stadio, die hem liet meespelen op een van de concerten van de groep. In 1988 nam hij deel aan de beginnerssectie van San Remo en een jaar later bracht hij zijn eerste album uit. In 1990 volgde een tweede plaat, maar het succes bleef uit. Hij begon daardoor veel te schrijven voor andere artiesten, zoals Raffaella Carrà, Mietta, Mia Martini, Syria en Mina en hij werd een van de drijvende krachten achter het voetbalteam van de Italiaanse zangers. Met ‘Non se più a chi credere’ nam hij succesvol deel aan San Remo in 1993 en met zijn derde album begon het succes te komen. Ook de volgende platen deden het steeds beter, zoals ‘Il mucchio’ in 1996, waarvan de single ‘Se è vero che ci sei’ in duet met Viktor Lazlo als ‘Message’ zelfs een top 10-hit in Wallonië werd. 

…een van de grootste sterren in Italië, geliefd om zijn, vaak ook romantische, popsongs…

Het megasucces kwam er in 1999 met zijn zesde album ‘Mi fai stare bene’, dat de derde bestverkochte plaat van het jaar werd. In 2000 schreef hij de grote hit ‘Tra te e il mare’ voor Laura Pausini en ook daarna zou hij nog samenwerken met grote namen als Tiziano Ferro, Claudio Baglioni, Eros Ramazzotti, Zucchero, Alessandra Amoroso en Pino Daniele. Zijn grootste succes volgde in 2004 en 2005. Toen bracht hij een tweeluik van albums uit die hij, om kosten te besparen, opnam in de studio in zijn eigen huis in Bologna: ‘Convivendo (parte 1), met lead-single ‘Non ci facciamo compagnia’, en ‘Convivendo ‘parte 2’, gigantische toppers, waarvan het tweede deel het bestverkochte album van 2005 was. Ook de jaren nadien bleven de nummer 1-albums zich opstapelen, zoals ‘Sapessi dire no’, dat in 2012 twaalf weken op 1 stond en dat hij opdroeg aan zijn overleden vriend Lucio Dalla. 

Hij ondernam ook grote concerttournees, die hem bijv. in het San Siro-stadion brachten. In 2011 gaf hij een gratis concert in het Colosseum om studenten uit oorlogsgebied in Italië te kunnen laten verblijven en ook bij te dragen aan de restauratie van het Colosseum. In 2015 was hij eregast op de tweede avond van San Remo, waar hij een medley van zijn hits zong en een eerbetoon aan Pino Daniele bracht, het meest bekeken tv-moment van de San Remo-avond. In 2019 trok hij samen met Laura Pausini op tournee langs de grote stadions. In het begin van zijn carrière was Biagio negen jaar samen met Marianna Morandi, dochter van Gianni, met wie hij twee zonen kreeg. 


Andere toppers van Biagio Antonacci:

Iris (tra le tue poesie) (1999) (Met deze single en het album ‘Mi fai stare bene’ haalde hij zijn eerste megasucces. De single werd zijn grootste klassieker en toen Biagio zijn eigen label startte, gaf hij het ook de naam ‘Iris’.)

Pazzo di lei (2005) (Tweede hitsingle uit ‘Convivendo (parte 2), met in de clip ook Rosita en Rosalinda, dochters van Adriano Celentano.)

Ti penso raramente (2014) (eerste hit uit het album ‘L’amore comporta’. De clip van het nummer nam hij zelf met zijn smartphone op. Ballad ‘Tu sei bella’ was de derde hitsingle van het album.)


Extra clips: