Annalisa Scarrone werd in 1985 geboren in Savona en woont er nog steeds. Ze studeerde natuurkunde aan de universiteit van Turijn, maar leerde ook al op jonge leeftijd gitaar en piano en nam vanaf haar dertiende zangles, waardoor ze ondertussen een stevige stemtechniek heeft opgebouwd. Als tiener speelde ze in een paar rockgroepjes en begon ze ook zelf nummers te schrijven. Haar big-break kwam er toen ze deelnam aan ‘Amici di Maria De Filippi’, de populaire talentenjacht, waaruit na meer dan twintig edities tal van bekende jonge artiesten zijn voortgekomen, zoals Emma Marone, Alessandra Amoroso, Elodie, Irama en Marco Carta. Ze werd er tweede in 2010 en kon meteen daarna haar eerste singles en album uitbrengen. In 2013 was ze klaar voor haar eerste van voorlopig vijf San Remo-deelnames. Met ‘Una finestra tra le stelle’ werd ze vierde in 2015, hetgeen haar een grote hit opleverde. Het nummer werd geschreven door Kekko Silvestre van de groep Modà. Astronaute Samantha Cristoforetti koos het nummer later uit om te resoneren in de ruimte. 

Ze speelde mee in films, presenteerde tv-programma’s en heeft ondertussen, naast een hele resem hits, al zeven top 10-albums op haar naam staan. Aanvankelijk zong ze vooral ballads en popsongs, maar door menige samenwerking met rappers en artiesten als Achille Lauro en Dargen D’Amico liet ze de hiphopinvloeden ook doorsijpelen in haar eigen muziek. Wat Italiaanse muziek betreft, gaf ze aan vooral door de artiesten van de Genuese School te zijn geïnspireerd, maar ook door Tiziano Ferro, Giorgia en Elisa. Ze werkte al vaak samen met andere artiesten zoals Gianna Nannini, Rkomi, Ron, Laura Pausini, Arisa, Antonello Venditti, Claudio Baglioni, Francesca Michielin, Nomadi en haar ‘Amici’-collega’s Emma Marone en Alessandra Amoroso. Ze is vegetariër, groot pleitbezorger voor dierenrechten en doet zoveel als ze kan voor goede doelen.

…heeft ondertussen, naast een hele resem hits, al zeven top 10-albums op haar naam staan…


Andere toppers van Annalisa:

Tra due minuti è primavera (2012) (single uit haar tweede album, ‘Mentre tutto cambia’. Drie van de nummers zaten een jaar later in de soundtrack van de Nederlandse film ‘Toscaanse bruiloft’, waardoor het album in een nieuwe versie werd uitgebracht in Nederland.)

Il mondo prima di te (2018) (Met dit nummer, dat ze zelf schreef, werd ze derde op San Remo. Het komt uit haar zesde album ,‘Bye Bye’, en werd een dikke top 3-hit. Het is enerzijds een traditionele ballade, maar door het vertragende ritme klinkt het ook heel eigentijds.)

Dieci (2021) (Ook met deze zelf gepende grote hit uit haar zevende album, ‘Nuda’, trad ze aan op San Remo. Ze schreef dit lied tijdens de lockdown als een liefdesverklaring aan de muziek en hoeveel het voor haar betekent te kunnen zingen en schrijven.)

* Bellissima (2022) (Deze single verscheen in september 2022, als eerste track van haar achtste album. De single klinkt modern, erg poppy en dansbaar. Annalisa wilde een andere richting uit en is sindsdien groter dan ooit. Het nummer was een paar maanden het meest gedraaide nummer op de radio en staat na een jaar nog steeds in de hitparade.)

* Mon amour (2023) (Met deze nog meer dansbare en catchy opvolger bewees Annalisa nog eens dat ze de populairste zangeres van het moment is. Ze haalde haar eerste nummer 1-hit binnen en is bovendien ook de eerste zangeres die sinds 2020 solo de eerste plaats bereikte.)

…naast een hele resem hits, al zeven top 10-albums op haar naam staan…


Extra clips: