In 1950 geboren op het platteland aan de rand van Milaan, verhuisde Angelo Branduardi met zijn ouders na een paar maanden naar Genua. Daarover zei hij later dat ze er in een wijk woonden, waar ook smokkelaars en prostituees vertoefden, maar dat zijn moeder nooit de deur op slot deed, hoewel er twee ex-gevangenen onder hen woonden. Angelo studeerde al op zijn zestiende af aan het conservatorium van Genua, waar hij zich op de viool richtte. Daarna leerde hij ook gitaar spelen en begon hij muziek te componeren. Hij leerde Luisa Zappa kennen, met wie hij trouwde en die ook bijna alle teksten van zijn songs zou schrijven. Samen hebben ze twee dochters, Sarah en Maddalena. In Genua werd hij beïnvloed door de bekende singer-songwriters van de Genuese School en leerde hij ook van Donovan en Cat Stevens. In 1974 kwam zijn debuutplaat uit, gewoon ‘Angelo Branduardi’ getiteld, en een jaar later volgde de tweede ‘La luna’. 

Al vanaf het begin vond hij zijn inspiratie in barok- en renaissancemuziek, etnische klanken van over de hele wereld, Latijnse verzen, traditionele volksmuziek, en Keltische en Noord-Europese folk, waardoor hij ‘de Minstreel’ werd genoemd. De doorbraak van zijn zeer aparte geluid kwam er toen hij met zijn vrouw en dochters weer in Cuggiono, waar hij geboren was, ging wonen. In 1977 nam hij ‘Alla fiera dell’est’ op, een gedeeltelijke bewerking van een Hebreeuws Pesach-gezang uit de 15de eeuw. In elk couplet wordt alles herhaald, maar wordt gradueel steeds een element toegevoegd. Toen zijn plaat klaar was, schuimde hij er de platenfirma’s mee af. Hij zei later ook dat hij zelfs werd uitgelachen, omdat men hem kansloos achtte om in een tijd van directere, modernere songs op de proppen te komen met een eerder religieus getinte plaat. Uiteindelijk stemde alleen Polydor in om de plaat uit te brengen, al lieten ze die eerst wel zes maanden stof vergaren. Totaal onverwacht werd de single een hit, die hem zelfs naar het buitenland leidde. Het album werd het vijfde bestverkochte van het jaar en werd in het Frans en Engels vertaald, waardoor het ook een publiek in de Benelux en Frankrijk vond. 

vond hij zijn inspiratie in barok- en renaissancemuziek, etnische klanken van over de hele wereld, Latijnse verzen, traditionele volksmuziek, en Keltische en Noord-Europese folk, waardoor hij ‘de Minstreel’ werd genoemd

Hij herhaalde het succes met de volgende albums en singles, ‘La pulce d’acqua’ en ‘Cogli la prima mela’. Hij ging uitgebreid optreden, ook in het buitenland, en nam soms zelfs bekende Amerikaanse muzikanten als Stephen Stills, Graham Nash en Richie Havens mee. Vanaf de jaren ’80 was het succes veel minder uitgesproken. Hij ging ook filmmuziek schrijven, waarmee hij voor ‘State buoni se potete’ van Luigi Magni in 1983 een Zilveren Lint voor de beste soundtrack won. Zijn muziek werd soms meer minimalistisch en ook elektronischer, maar nooit verloor hij de folkbasis uit het oog. Hij maakte ook een album met Engelse ballads uit de zestiende eeuw en wijdde in 2000 een plaat aan het leven van Franciscus van Asissi, waarbij hij het hoofdnummer, ‘Il cantico delle creature’, ook in het Nederlands opnam. 

Angelo Branduardi - Studio collection

Andere toppers van Angelo Branduardi:

La pulce d’acqua (1978) (Het was niet gemakkelijk om na het succes van zijn doorbraakalbum met een sterke opvolger te komen. Dit nummer, met een zeer aanstekelijke melodie, en de gelijknamige plaat deden echter meer dan zijn succes bevestigen. Het was opnieuw een album dat op 5 eindigde in de jaarlijst en een dikke singlehit opleverde, die ook zijn weg naar het buitenland vond. Hij brak er ook mee door in Duitsland, en bij ons en in Frankrijk werd het zijn bekendste nummer. De tekst is gebaseerd op een mythe over de Amerikaanse Indianen, waarbij de watervlo op een sjamaan slaat.)

Cogli la prima mela (1979) (Op zijn volgende succesalbum wilde Branduardi vrolijk klinken, ook wat de teksten betreft, want die gingen op de vorige plaat vaak over de dood. De tekst van deze hit, ‘pluk de eerste appel’, is een uitnodiging tot ’Carpe diem’ en de muziek is gebaseerd op een oude Hongaarse dans.) 


Extra clips: